Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først ute er Rema 1000 som allerede 1. mai kan love forbrukerne miljøvennelige bæreposer i alle sine butikker.

Posene er utviklet av SINTEF og Nor-X Industry. Ved å fremstille bæreposer basert på jern og stearin, brytes posene ned i naturen.

- Det er naturbasert tilsetningsmiddel til plast, som bryter ned plasten i naturen, sier Kåre Roger Rødseth, direktør i sunnmørsbedriften Nor-X Industry til TV 2.

Biobags og handlenett
Også i ICA Norge arbeides det med å gjøre posene mer vennlige mot miljøet.

- Innen 1. juni vil vi ha på plass 50 millioner "biobags" som et alternativ for forbrukerne våre. Posene er laget av stivelse. Dette var alt som var på markedet, men vi har bestilt 190 millioner poser til neste år, sier informasjonsdirektør Bjørn Friis til TV2nyhetene.no.

Det er ikke avklart hvor mye det vil koste forbrukeren å være miljøbevist ved valg av bæreposer, men ifølge informasjonsdirektøren vil ICA Norge dekke en del av ekstrakostnadene ved poseproduksjonen.

- Vi vil også lansere gjenbrukbare handlenett, sier Bjørn Friis. ICA Norge håper på en "80-tallseffekt" hvor handlenettene kan bli like populære som gymbagene var noen tiår tidligere.handleposer680 (Foto: TV2)


Miljøministeren positiv
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sa i forrige uke at det kunne være aktuelt å innføre et forbud mot miljøskadelige bæreposer.

- Det er veldig positivt at bransjen tar egne skritt for å løse plasposeproblemet, sier Erik Solheim til TV 2.

Miljøbevegelsen skeptisk
Imidlertid mener miljøbevegelsen at det ikke er så enkelt å løse problemene plastposene skaper.

- Hovedproblemet med plastposen er at den lages av olje, noe som gir store klimagassutslipp i produksjon og når den brytes ned etterpå, sier forskingsleder i Fremtiden i våre hender, Mekonnen Germiso til TV 2.

Ifølge VG bruker nordmenn rundt en milliard bæreposer i året.