Irak
Irak

48 drept i Irak

Til sammen mistet 48 mennesker livet i går. Tolv ble drept i sammenstøt mellom amerikanske soldater en væpnet opprørsgruppe .

Amerikanske spesialstyrker og Irakisk politi kjempet sammen mot den væpnede gruppen til den sjiamuslimske lederen Muqtada al- Sadr. Sammenstøtene skjedde i går, sørøst for Bagdad. Al-Sadrs sjiamilits ble opprettet sommeren 2003. Tolv opprørere ble drept, minst 14 skadd og rundt 30 pågrepet etter de voldsomme kampene, melder nyhetsbyrået AP.

Al-Sadrs milits er en av de største i Irak, og er blitt den viktigste sjiamuslimske opprørsgruppen mot den amerikanske okkupasjonen.

48 til sammen
Ifølge CNN skal til sammen minst 48 personer livet i Irak i løpet av tirsdagen, som følge av skyting, bomber og kraftige sammenstøt. I tillegg ble 20 lik funnet i en massegrav nordøst for Samarra. Fem barn, seks kvinner og ni menn lå i graven, som ble oppdaget av politi og en innbygger. Politiet mener ofrene ble kidnappet for minst to måneders siden av al-Qaida i Irak. Ofrene skal ha blitt bundet, kneblet og torturert.

16 mennesker ble drept da en veibombe rammet en buss i det sørlige Irak, mens en selvmordsbomber sprengte en lastebil i nærheten av hovedkvarteret til «Awakening Council» i Diyala-provinsen nord for Bagdad. Awakening Councils er satt sammen av ulike stammer - for det meste sunnimuslimer - som kjemper sammen med amerikanske styrker mot al-Qaida.

I Mosul ble fire politimenn drept etter at et ukjent antall væpnede menn angrep et kontrollpunkt.

Ifølge AP har det vært en 60 prosents nedgang i antall angrep i Irak siden juni, men de siste ukene har volden igjen økt.

Dødstallene øker
Forrige torsdag tok to kraftige bombeangrep livet av 68 personer i Bagdad, mens 24 personer ble drept av to bilbomber i hovedstaden 3. mars. AP melder at det fra november 2006 til august 2007 ble drept i snitt 65 irakere som følge av vold hver dag.

Antallet døde har gått sakte, men sikkert nedover helt frem til januar i år, hvor det var helt nede i 20. Siden den gang dødstallene nok en gang gått opp. I februar døde i gjennomsnitt 26 irakere daglig, mens til nå i mars er snittet oppe i 39.