Dette er det oppsiktsvekkende rådet fra seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Ullevål universitetssykehus, Anton Langebrekke.

- Det at kvinner føder senere og dermed har flere menstruasjoner før de prøver å bli gravide kan gjøre at komplikasjoner oppstår, sier Langebrekke.

Enkelt fortalt vil menstruasjonsblod på "avveie" kunne feste seg, lage cyster og sammenvoksninger mellom eggstokker, eggledere, tarmen, blæren og andre organer.

Tilstanden kalles endometriose, og er årsaken til barnløsheten hos rundt 50 prosent av de kvinnene som sliter med å bli gravide. Til tross for at diagnosen er ukjent for mange, hevder Langebrekke at endometriose forekommer i større eller mindre grad hos de fleste kvinner.

Du møter også en ung kvinne, Anja Stenslette (30), som etter å ha slitt nesten halve livet med store og uforklarlige smerter, endelig fikk hjelp - og ble gravid.

Logo_140

Du finner mer informasjon om endometriose på www.endometriose.no

Det er vår seer Monica Bjørklund som har foreslått denne tirsdagens tema. Hver tirsdag tar vi opp seernes helstemaer. Skriv inn forslag til oss på gmn@tv2.no.