Obama680 (Foto: SCANPIX, © ed/dec)
Obama680 (Foto: SCANPIX, © ed/dec)

Bakgrunn Barack Obama

Vil bli historisk som USAs første fargede president om han velges. Er opptatt av forandring og har stor oppslutning blant unge amerikanere og kvinner. Obama har fått god hjelp i kampen om presidentkandidaturet av kjendisers deltagelse i valgprosessen, som Oprah Winfrey.

Født: 4. august 1961 i Honolulu på Hawaii, USA . Foreldrene er økonom Barack Obama fra Kenya og antropologen Ann Dunham fra Kansas.

Yrkesbakgrunn: Utdannet ved Harvard Law School. Advokat og Senator fra Illinois. Senator fra 1997, ble valgt inn i sin andre periode i 2005. Blir stemt til demokratenes kandidat i senatet i 2004. Får nasjonalt gjennombrudd med talen han holderved demokratenes landsmøte 27. juli samme år. Blir valgt som senator 2. november, som tidenes nest yngste og første afro-amerikaner.

Som senator jobber han blant annet for bedret grensebevoktning og en ny immigrasjonsreform. Medlem av sentatets utenrikskomite. Regnet for å være en moderat demokrat som kan samarbeide med politikere på republikansk side. Ikke markert noen sterk profil i tiden som senator, men hele tiden gått imot Irak-krigen. Vil finansiere helseforsikring for barn med Bushs skattekutt for dem som tjener mer enn 250.000 dollar i året. Opptatt av miljø.

Bekjentgjorde 16. januar 2007 at han ville melde seg som presidentkandidat for demokratene. Han er den eneste afro-amerikaneren i USAs senat og den femte i USAs historie.

Familie: Giftet seg med med Michelle Robinson i 1992. De to traff hverandre ved advokatfirmaet Sidley Austin, hun var hans mentor i firmaet (!) Sammen har de barna Malia Ann (født i 1998) og Natasha (kjent som Sasha, født i 2001). Michelle har gått fra en toppsjefstilling for å støtte sin mann i valgkampen på heltid. Har sagt at hun ser det som en av sine hovedoppgaver å dempe forventningene til sin mann. - Han er ingen Messias, sier hun. Familien er bosatt i South Side, Chicago.

Politisk ståsted: Regnet for å være en moderat demokrat som kan samarbeide med politikere på republikansk side. Ikke markert noen sterk profil i tiden som senator, men har hele tiden gått imot Irak-krigen (i motsetning til for eksempel Clinton). Vil finansiere helseforsikring for barn med Bush sitt skattekutt for de som tjerner mer enn 250.000 dollar i året. Opptatt av miljø og ønsker å redusere til 80 prosent under 1990-nivået innen 2050.

Skandaler: I likhet med familien Clinton har Obama vært involvert i en mindre eiendomsskandale, som har gjort at enkelte har uttrykt tvil om hans vurderingsevne. Eksperimenterte litt med stoff da han gikk siste året ved High School. Sier at det var fordi han kjedet seg, og var blitt lat.

Annet: Obama vokste opp uten en far. Har vært opptatt av det, og skriver åpent om sin oppvekst i boka Dreams From My Father, som ble skrevet lenge før han tenkte å stille som presidentkandidat. I boka The Audacity Of Hope (Håpets dristighet) skriver Obama om at han er usikker på seg selv som far og ektemann. Det er oppsiktsvekkende med tanke på at han er kjent for å ha en enorm selvsikkerhet og evne til å prestere det uventede.

Utvalgte video fra valgkampen:
Amerika stod stille og tilskuerne gråt da Barack Obama holdt tale på Invesco Field idet han avsluttet demokratenes landsmøte 28. august. Talen ser du her:
Alt om landsmøtet her: Gråt og gåsehud

260547

Og se Obama forklare change-visjonen i videovinduet under:

260548

Etter republikanernes landsmøte, tok Obama seg frihet å spille på Sarah Palins uttalelse om at lebestift er det som skiller en pitbull og en hockeymamma. Det ser du her:

262216

Slik begynte det: Obama er stjerneskuddet som overveldet selv Hillary R. Clinton med sine talegaver i 2004. Se den berømte talen han holdt ved demokratenes landsmøte her:

213816

Obama fikk mye skryt for talen etter seieren i South Carolina. Den ser du her (artikkelen fortsetter under):

208542

- Min far forlot meg da jeg var to år gammel, så klart jeg trengte håp:

207846

I munter debatt med Hillary R. Clinton før supertirsdag:

213740

Kennedy støtter Obama:

208727

- Obama en tyv. Ble anklaget for urent spill av Hillary R. Clinton etter å ha brukt deler av en tale til guvernørvennen Deval Patrick. Her kan du sammenligne de to talene:

217982

- Alle er bedre enn Bush:

233206

Bitter blemme for Obama: I en hel uke måtte Barack Obama forklare og redefinere sin uttalelse om at den lavtlønnede arbeiderklassen er "bitter". Her like før primærvalget i Pennsylvania, som stod 22. april og ga knepen serier til Hillary R. Clinton.

229466