Britt Stuge (Foto: Erik Manshaus/TV2)
Britt Stuge (Foto: Erik Manshaus/TV2)

Uføre etter fødsel

En av ti opplever vedvarende bekkenplager etter fødsel.

God morgen Norge-seer Kari Hauge fra Stavanger skrev til oss og foreslo tirsdagens tema. Hun sliter med store bekkenplager etter fødsel, og hun er ikke alene.

Så mye som ti prosent av kvinner sliter med vedvarende bekkenplager etter fødsel, og for over halvparten av disse er plagene alvorlige og invalidiserende.

I Din helse på God morgen Norge i dag fikk du møte Sigrid Rannem som fikk hjelp av fysioterapeut Britt Stuge.

For Sigrid Rannem startet problemene da hun gikk gravid med sitt andre barn i 1988.

- Utover i svangerskapet ble jeg gradvis mer og mer bevegelseshemmet. Til slutt ble jeg innlagt på barselavdeling fordi jeg ikke lenger klarte å snu meg selv i sengen. Mannen min hadde allerede i flere måneder gjort "alt" for meg, fra de minste ærender til å tørke meg når jeg hadde vært på toalettet. I disse månedene holdt vi motet oppe fordi vi visste at så fort barnet var født, ville bekkenproblemene forsvinne som dugg for solen. Vi tok feil.

Etter nesten 20 år med store plager og etter å ha prøvd utallige behandlinger kom Sigrid for to år siden til fysioterapeut Britt Stuge. Det forandret livet hennes.

- Samtalen med Britt var helt sentral. Jeg følte for første gang at jeg ble sett, og at det var fokus på hva jeg kunne klare, ikke hva som var mine begrensninger. Stuges behandlingsopplegg baserer seg i hovedsak på fire elementer:

Fysioterapi
trening_140

1) Samtale med pasient

2) Se hvordan pasienten sitter, går og bruker kroppen, og veilede pasienten i endringer

3) Fysioterapi hvor bl. a. låsninger behandles

4) Trening

- Jeg måtte rett og slett lære å sitte og gå på nytt. Og selv om øvelsene var små og gradvise, merket jeg fort stor forskjell. Mannen min gråt en gang han så meg småløpe mot ham i bilen. Jeg tenkte ikke så mye over det, men det er jo ikke så rart. Det var jo 20 år siden han hadde sett meg gjøre det!

- Det viktigste budskapet er at det fins håp for disse kvinnene som sliter med bekkenplager, men at det fins ikke én løsning som skal hjelpe alle. Sigrid ble bedre fordi hun hadde et sterkt ønske om å bli bedre og hun ble motivert til å gjøre endringer fordi hun raskt merket bedring, sier Britt Stuge.

Britt Stuge.
Etter innslaget stilte fysioterapeut Britt Stuge til nettreff for å svare på seernes spørsmål. Du kan lese svarene under.

Britt Stuge er forskningsleder i fysioterapi ved Ullevål universitetssykehus og har egen praksis ved Fysioterapi AS i Oslo. Hun har høstet nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid på dette feltet

Har du et forslag til helsetema? Skriv til oss på gmn@tv2.no.

Logo_140