Januar er måneden der lyset sakte men sikkert vender tilbake. (Foto: Ronald Toppe)
Januar er måneden der lyset sakte men sikkert vender tilbake. (Foto: Ronald Toppe)

Fuktig og mild januar

Årets første måned minnet mer om høst enn om vinter de fleste steder. Her er ovesikten!

maanedsgrafikken
maanedsgrafikken

Vinterværet så vi lite til i januar. De fleste steder opplevde 3-5 grader høyere middeltemperatur enn normalt.

Nedbørrekord
Sør og sørvestlige vinder medførte at mesteparten av nedbøren falt Østafjells og på Vestlandet. Store deler av disse områdene fikk nær dobbelt så mye nedbør som normalt!

På Sørlandet fikk noen steder over 400 millimeter nedbør i januar, og enkelte steder fikk med det ny januarrekord.

Den aller våteste stasjonen i januar ble stasjonen Eik-Hove i Sør-Rogaland der det totalt for måneden øste ned 480 millimeter nedbør.

Tørt i nord
Midt-Norge og Nord-Norge fikk stort sett fikk nedbør enn normalt, spesielt Indre strøk av Troms og Finnmark hadde en tørr januarmåned. I Alta falt det kun 8 millimeter i januar.

Mildt = lite snø
Det milde januarværet medførte at nedbøren stort sett falt som regn i lavlandet. Langs kysten av Vestlandet var hele måneden snøfri, men også i resten av landet var det stort sett lite snø.

I Tromsø, som normalt får mye snø i januar, ble det kun i slutten av januar målt snødybder på opptil 50 cm. På Blindern i Oslo var det 20 cm med snø den 6-7. januar, mens resten av måneden var nærmest snøfri.

Derimot var det mye snø lengst nord i Gudbrandsdalen og lengst sør i Trøndelag. På Lesjaskog ble det målt en snødybde på 155 cm i slutten av måneden.

Kraftige stormer
Den 5. januar blåste det storm fra øst i store deler av Sør-Norge, og både fjelloverganger og jernbanen mellom Vestlandet og Østlandet var til tider stengt.

25. januar fikk Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane besøk av stormen «Sondre», med sterk vind og den høyeste stormfloen siden 1993. Igjen ble fjellovergangene mellom øst og vest stort sett stengt.

Måneden ble avsluttet med stormen «Tuva», som rammet store deler av Sørlandet og Østlandet med storm fra sør.

Naturperle
Store deler av Sør-Norge kunne nyte vakre perlemorskyer i slutten av januar. De sees tidlig om morgenen og sent på ettermiddagen, etter at solen er gått ned og himmelen begynner å mørkne.

Skyene er så høyt oppe at solstrålene likevel når dem, og brytes i millioner av små ispartikler.

Perlemorskyer over Bergen. (Foto: Ronald Toppe)
Perlemorskyer over Bergen. (Foto: Ronald Toppe)