Redningsmannskapene har beredskap i påsken. Det er viktig å kontakte dem, men den aller viktigste hjelpen er det bare du som kan gi. (Foto: Scanpix)
Redningsmannskapene har beredskap i påsken. Det er viktig å kontakte dem, men den aller viktigste hjelpen er det bare du som kan gi. (Foto: Scanpix)

Hva skal jeg gjøre dersom kompisen min blir tatt av skred?

Begynn å lete med en gang. Du har en times tid på deg.

Blir kompisen din blir begravd av et snøskred har du veldig dårlig tid. Etter tre kvarter er bare en av fire fortsatt i live. Du må derfor ikke gå etter hjelp. Ring 112 og varsle dersom du har mulighet for det, men begynn å lete umiddelbart. Klarer du å finne kompisen før det er gått femten minutter er det 90% sjanse for at han lever.

Dersom han da overlevde selve skredet. En av fire er slått, vridd og brukket i hjel allerede før skredet har stoppet.

Følg ham med øynene
Ser du kameraten din bli tatt må du forsøke å følge ham med øynene til skredet stopper. Kom deg ned til stedet der du tror han ligger, og begynn å lete. Er det først gått et skred kan du regne med at all den ustabile snøen er rast ut, og at området er trygt.

Har dere elektroniske skredsøkere på dere peiler du ham inn slik brukerveiledningen til søkeren viser. Tren på å bruke søkerne hjemme, før dere drar ut i fjellet!

Let systematisk
Dersom dere ikke har brukt skredsøkere, og du ikke så ham bli tatt, kjører du rolig ned skredfaret i sikk-sakk og ser etter ski, staver eller klær. Kompisen din ligger sannsynligvis et av de stedene der skredet har lagt igjen snø. Det kan være helt nederst, men også i kanten av skredet lenger oppe, ved trær som står igjen, eller ved steiner som stikker opp.

Dersom dere er flere som leter må dere spre dere utover i skredet.

Grav fort
Finner du noe, stikker du søkestangen eller en snudd skistav i snøen og forsøker å lokalisere ham mer nøyaktig. Når du vet hvor han ligger begynner du å grave. Skredsnø er knallhard, du trenger en solid og god spade! Mangler du spade bruker du skiene.

Grav frem hodet først, slik at kompisen din får luft.

Finner du ham ikke, leter du gjennom skredet på nytt. Begynn med de mest sannsynlige stedene, og bruk søkestangen eller skistaven for å sjekke nede i snøen. Ikke gi opp. Folk er blitt gravd frem i live etter mange timer.

Når du har funnet og gravd frem kompisen din pakker du ham inn i det dere har med av ekstra tøy. Sørg for at han ligger godt i le, og hent hjelp.