Solveig Barstad TV 2 hjelper deg
Solveig Barstad TV 2 hjelper deg

Test av flaskevann

Stadig flere av oss kjøper vann på flaske, men er det bedre enn vannet du får gratis i springen?

Et glass vann er ikke lenger bare et glass vann. I dag kan du få vann på flaske med all slags smaker og mineraler, tilsatt eller naturlig, og du kan dessuten velge mellom mye, litt mindre eller ingen kullsyre i det hele tatt.

En kan jo undres over hvorfor vi stadig kjøper mer flaskevann, når vannet vi får i springen er gratis og holder så høy kvalitet som det gjør.

- Flaskevann har blitt en merkevare. Det er trendy å være opptatt av kropp og helse, og det viser du at du er ved å drikke flaskevann, sier Elizabet Hartmann som er daglig leder i reklamebyrået Siste Skrik. Hartmann tror også at tilgjengelighet er en avgjørende faktor for at så mange kjøper flaskevann. Ungdommen vil ha det der og da, og da er de villig til å betale for det også sier Hartmann.

Vann har altså blitt trendy. Det mest trendy av alle er nok Voss. Vannet Voss, som ikke kommer fra bygda Voss, slik mange tror, men tappes fra en kilde i Iveland i Setesdalen, er mest trendy og aller dyrest i Norge i dag.

Vannet selges over disk for 62 kroner literen, og superkjendiser som Bono, Madonna og Britney Spears har erklært seg mer eller mindre avhengige av det norske kildevannet.

Ikke store smaksforskjeller
Spørsmålet er om flaskevann virkelig er bedre enn det du får i springen. For å finne ut av det arrangerte vi en stor blindtest midt i Oslo sentrum der vi serverte kildevann fra Imsdal, Olden, Bon Aqua, Voss og Evian sammen med vanlig springvann.

De aller fleste kjente liten eller ingen smaksforskjell mellom de ulike vannsortene. Da de likevel ble bedt om å peke ut sin favoritt var det mange som valgte springvannet. Aller best likt var kildevannet fra Bon Aqua, mens franske Evian skilte seg ut og var dårligst likt av testpanelet.

Flere bakterier i flaskevannet
Mange tror at kildevann på flaske er renere og inneholder mindre bakterier enn vannet fra springen. Vi sendte prøver fra Bon Aqua, Imsdal, Olden, Voss, Evian og springen til bakterietesting hos Eurofins Norsk Matanalyse.

- Resultatene viste at det var langt flere bakterier i flaskevannet enn i springvannet. Bakterienivået i flaskevannet overskred ikke den tillatte mengden, men det viser likevel at norsk springvann er av svært god kvalitet sier fagsjef i Eurofins Norsk Matanalyse, Kari Dommarsnes.

Ikke sunnere med flaskevann
Heller ikke påstanden om at kildevann er sunnere ser ut til å stemme. Avdelingsdirektør Truls Krogh ved avdeling for vannhygiene i Folkehelseinstituttet mener begrepet kildevann er noe bransjen har funnet på og bevisst bruker for å få vannet til å høres sunnere ut enn det er.

- Fakta er at kildevann ikke er sunnere enn det vannet du får i springen sier Krogh.

Krogh synes likevel flaskevanntrenden har en positiv side ved at mange velger å kjøpe vann fremfor brus når de skal slukke tørsten.

Flaskevann skader miljøet
Et viktig aspekt med økt bruk av flaskevann er den miljømessige belastningen det forårsaker. Hvert år transporteres over 150 mrd liter med kildevann fra produsenter til butikker, og flere merker selges i andre land enn de produseres i. Dette forårsaker så store CO2 utslipp at flere miljøorganisasjoner nå oppfordrer folk til å drikke vann fra springen fremfor å drikke kjøpevann.

I testen ble det lagt størst vekt på smak, men vi har også tatt hensyn til bakterieinnhold og pris.

Testresultater:

Evian Kr 19,- pr liter Evian skilte seg ut, og var helt klart dårligst likt av alle vanntypene i testen.

Voss 62,- pr liter Voss kommer godt ut i smakstesten, men med testens desidert høyeste pris når ikke vannet høyere opp i vår test.

Imsdal Kr 19,80 pr liter Imsdal havner nest sist i vår smakstest.

Olden Kr 19,80 pr liter Olden kommer på fjerdeplass i smakstesten, og er nesten like godt likt som Voss og vannet fra springen.

Springvann Vannet fra springen kommer godt ut i smakstesten, og best ut i bakterietesten. Under testing for bakterier sendte vi prøver med drikkevann fra Trondheim, Bergen og Oslo, som alle inneholdt mindre bakterier enn flaskevannene.

Bon Aqua Silver Natural Kr 22,- pr liter Bon Aqua kom best ut i smakstesten. Den er frisk og fin på smak og er vår testvinner til tross for at den ligger litt høyere i pris enn de fleste andre flaskevannene.