Prisene har steget med 6,3 prosent på ett år

Konsumprisindeksen (KPI) økte med 6,3 prosent fra juni 2021 til juni 2022, opplyser Statistisk Sentralbyrå (SSB).

ILLUSTRASJONSFOTO: Hyller med frukt og grønt på Coop på Skøyen i Oslo.
ILLUSTRASJONSFOTO: Hyller med frukt og grønt på Coop på Skøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Prisveksten er fremdeles på det høyeste nivået siden 1988. SSB forklarer den med uvanlig høy vekst i matvareprisene, samt at prisene på drivstoff har fortsatt den stigende trenden.

Den viktigste årsaken skal være økte priser på energivarer.

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Matvareprisene steg med 2,0 prosent bare fra mai til juni i år. Fra juni 2021 til juni 2022 var oppgangen på 5,6 prosent.

– En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Kristiansen.

Eksempelvis steg prisene på kjøtt, samt brød- og kornprodukter, med henholdsvis 9,8 og 5,2 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Når det gjelder elektrisitetsprisene, inkludert nettleie, steg disse med 28,4 prosent fra juni i fjor til juni i år.

Fra mai til juni i år steg prisene på drivstoff og smøremidler med 12,8 prosent, og sammenlignet med juni 2021 var de 56,4 prosent høyere i juni i år, skriver SSB.