HOPP I HAVET: Energimeteorologen mener det ikke er dårlige nyheter at været i sommer blir svært varierende. Foto: Erik Teige / TV 2
HOPP I HAVET: Energimeteorologen mener det ikke er dårlige nyheter at været i sommer blir svært varierende. Foto: Erik Teige / TV 2

Meteorologen om sommeren: – Kjøligere enn normalt

Denne sommeren blir en «normalsommer» med svært varierende vær, varsler energimeteorologen.

Med SAS-streik er det muligens mange som må bytte ut sydenferien til fordel for norsk sommer. Det mener energimeteorologen kan slå begge veier.

– Vi ser ingen tegn til at det blir en typisk varm sommer i Norge, sier Olav Erikstad, energimeteorolog i StormGeo til TV 2.

Normalsommer

Erikstad starter med å advare om at han kanskje ikke har de beste nyhetene å komme med.

– Det blir normalt, vekslende norsk sommervær. Det vil bli litt sol, litt byger og normale temperaturer, forteller han og legger til:

– Det ser ut til at det kan bli litt kjøligere enn normalt, altså enn en typisk norsk sommer.

Ikke langvarig regn

Til tross for at værtegnet både vil ha sol, sky og regn på værmeldingen, mener energimeteorologen en ting er sikkert.

– Vi vil ikke se noen lange perioder med mye regn, men det vil bli regnbyger som kan bli ganske store. Slike regnbyger går ofte over i løpet av en time, påpeker han.

Og om du befinner deg i nord, øst, vest eller sør spiller det liten rolle - i alle fall på værfronten.

– Norge generelt er litt hipp som happ. Det er jo generelt litt varmere på indre Østlandet og langs fjorden på Østlandet, men det vil også her være varierende, sier Erikstad.

– Et ørlite håp

Mange sine sydenreiser har blitt erstattet med norsk sommer på grunn av flystreik. Værsituasjonen i Europa er ikke helt den samme som her til lands.

– Det bygger seg opp til en hetebølge i Europa, og spesielt siste halvdel av juli kan bli veldig varmt, påpeker Erikstad.

Og selv om dette ikke var spesielt gode nyheter for de som fikk sin reise kansellert, skal vi ikke gi opp helt enda.

– Det er kanskje et ørlite håp om at hetebølgen kan komme innom i kortere perioder, men det er foreløpig ingen tegn til det.

Ikke dårlige nyheter

På spørsmål om nærmeste finvær forteller energimeteorologen at du må et stykke unna.

– Norge generelt er nok litt som beskrevet, og sånn er det i Skandinavia generelt. I Sør-Tyskland derimot kan du få det veldig varmt fremover.

Selv om man kanskje drømmer om ordentlig hetefølelse og norsk bølgeskvulp, mener Erikstad det ikke er dårlige nyheter med en normalsommer.

– Du skal ikke undervurdere det normale, det er det som gjør at vi kan kose oss over det unormale, avslutter han.