BRUDD: Etter flere uker i mekling, endte det med brudd og streik mellom SAS og pilotene. Jan Levi Skogvang fra pilotene sin side ser ikke for seg en dialog med SAS med det første. Foto: Per Haugen / TV  2
BRUDD: Etter flere uker i mekling, endte det med brudd og streik mellom SAS og pilotene. Jan Levi Skogvang fra pilotene sin side ser ikke for seg en dialog med SAS med det første. Foto: Per Haugen / TV 2

– Helt uaktuelt å snakke med SAS

STOCKHOLM/OSLO (TV 2): Ordkrigen mellom pilotene og SAS fortsetter, én dag inn i streiken.

Mandag ble storstreiken i SAS et faktum, og sommerferien til mange nordmenn har allerede blitt ødelagt, eller står i fare.

Forrige gang det var streik i SAS, varte den i seks dager. Hvor langvarig denne streiken blir, er vanskelig å si.

– Det er totalt uaktuelt for oss å snakke med SAS med den måten de oppfører seg nå, og den oppførselen de hadde på avslutningen av meklingen, sier Jan Levi Skogvang leder for SAS-pilotene i Parat, til TV 2 tirsdag morgen.

– Det skjer ikke

Skogvang er tydelig på at ballen nå ligger fullstendig i SAS sine hender.

– De må komme med en helt annen holdning, de må komme oss i møte og ikke tro at det er noe mer å hente her. Det skjer ikke. Det er SAS som ønsker dette, og ikke vi, sier Skogvang og legger til:

– Når de er tilfreds med de de har oppnådd, så får de komme tilbake.

Roger Klokset i norske SAS-piloters forening mener at SAS-ledelsen har gjort det veldig vanskelig for seg selv, med måten de har angrepet pilotene på i media.

– Vi er sjokkert

Da SAS sin toppsjef Anko van der Werff kom ut til pressen etter at streiken var et faktum, kalte han blant annet pilotene egoistiske.

– Vi har hatt den verste pandemien i vår livs tid. Jeg finner det skamfullt at dette er måten pilotene velger å betale tilbake, sier van der Werff.

Han gjentok budskapet på en pressekonferanse tirsdag. Der ble det klart at SAS søker konkursbeskyttelse i SAS.

– En streik er det siste selskapet trenger nå. Streiken må avsluttes for å effektivisere prosessen, sier Van der Werff.

Klokset på sin side reagerer særlig på at SAS har søkt om konkursbeskyttelse dagen etter streiken var et faktum.

– Vi er sjokkert, og for min del faller alle brikkene på plass. Vi ser at vi har blitt dratt etter nesen i snart ni måneder, der man hele tiden har sagt akkurat hva man trenger for å holde oss inne i prosessen, uten å levere noe konkret, sier han.

Konkurrsrisiko

Klokset er tydelig på at pilotene og pilotstreiken ikke har noe med at selskapet har søkt konkursbeskyttelse.

– Her så man en mulighet til å legge skylda på pilotene, mener han.

van der Werff avviser at de legger skylden på pilotene.

– Streiken er ikke hovedårsaken for at vi søker konkursbeskyttelse, men den har fremskyndet prosessen. Styret fant det viktig å gå ut og si at selskapet fortsatt følger SAS Forward-planen, sier SAS-sjefen til TV 2.

SAS er allerede i en utfordrende posisjon økonomisk. Skogvang er klar over at en langvarig streik kan ta knekken på selskapet.

– I teorien kan det skje. Hvis dette blir en langvarig streik, kan det bli resultatet.

Håper på dialog

van der Werff er tydelig på at SAS er avhengige av nye investorer, og at de trenger 9,5 milliarder svenske kroner for å sikre selskapet.

– Dette handler ikke om å signere en dårlig avtale, men å signere en riktig avtale og dermed sikre 8000 jobber, sier han.

Nå håper SAS-sjefen at de klarer å gå i dialog med pilotene igjen.

– Vår dør er åpen og vi ønsker en dialog. Så håper vi at pilotene føler på samme måte. Fordi dette er ikke riktig utfall for våre passasjerer, sier van der Werff.

– Overveldende positivt

Både Klokset og Skogvang sier at de det siste døgnet har mottatt mange reaksjoner fra folk flest etter at streiken ble et faktum.

– Det er overveldende positivt. Noen er sint og frustrert, og det er forståelig. Vi hadde ikke ventet noen annet når det blir en streik med inngang til ferien, sier Klokset.

– Er du overrasket?

– Jeg vil ikke nødvendigvis si overrasket, men jeg er glad for at det er slik, fordi det betyr at vi har nådd frem med sannheten og hva det dreier seg om. Jeg hadde fryktet flere negative tilbakemeldinger og trusler, men det har vært et minimum, fortsetter han.