Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland. Her under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet, 10 år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Geir Olsen / NTB POOL
Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland. Her under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet, 10 år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Geir Olsen / NTB POOL
Osloskyting:

Politiet tar selvkritikk: – Kan ha fremstått sprikende

Politiet skal evaluere blant annet egen kommunikasjon utad etter Oslo-skytingen.

I kjølvann av skytedramaet natt til lørdag 25. juni, hvor to menn ble drept og 21 personer skadet, skal politiet evaluere egen innsats under hendelsen.

Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland understreker at det er normal prosedyre som politiet nå skal gjennomføre, og påpeker at formålet er å finne forbedringspunkter.

– Det vi ønsker å se på er jo hvordan informasjonsutvekslingen har vært mellom PST og samarbeidspartnere, PST og politiet, og politiet og helse, sier politidirektøren til TV 2.

I tillegg skal politiets kommunikasjon ut til samfunnet evalueres – både kommunikasjonen rett i kjølvann av hendelse, men også de første dagene etter.

«Må slutte med rådene sine »

Etter skytingen oppfordret politiet å avlyse prideparaden lørdag 25. juni, samt støttemarkeringen mandag 27. juni.

Det fikk flere til å reagere, blant annet Oslo-politikeren Jon Reidar Øyan (Ap):

– Nå må politiet ta ansvar og slutte med rådene sine. Hvis de ikke kan garantere for sikkerheten, så får de skjære gjennom og si nei til arrangementet. Ikke bare fraråde det.

«Sprikende» kommunikasjon

Politidirektør Bjørnland erkjenner at kommunikasjonen utad kan ha fremstått «sprikende» og «lite konsistent».

– Det har vært veldig dilemmafult og vanskelig å kommunisere godt, for informasjonen har tilflytt oss fortløpende, og det har jo vært kritisk å kunne gjøre justeringer underveis med veldig korte tidsfrister, sier hun og legger til:

– Det kan nok hende at vi har fremstått som sprikende og lite konsistent, men det tenker jeg at det får en evaluering vise og gi oss læringspunker på.

Oppfordrer til årvåkenhet

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, har vurdert trusselnivået mot Norge til høyt (nivå 4). Før skytingen ble trusselnivået moderat (nivå 3).

Det betyr at flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge, ifølge Bjørnland som påpeker at politiet nå vurderer målbildet til å inkludere flere enn bare det skeive miljøet.

– Målbildet er utvidet til å være personer og arrangement som oppfattes å fornærme Islam, sier hun.

Det kan være religiøse forsamlingssteder, uniformert personell fra både Forsvaret og politi.

– Vi sier jo at folk må leve sine liv normalt, men oppfordrer til en årvåkenhet.