NYE FORHANDLINGER: Fredag fortsetter forhandlingene hos Riksmekleren. Bildet er tatt av Mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren torsdag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
NYE FORHANDLINGER: Fredag fortsetter forhandlingene hos Riksmekleren. Bildet er tatt av Mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren torsdag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Flyteknikerstreiken: Forhandlingene pågår

Forhandlingene mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon starter opp igjen hos Riksmekleren klokken 10.

Saken oppdateres!

NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) meklet fram til klokken 22.00 torsdag kveld.

I dag fortsetter forhandlingene fra klokken 10.00, får TV 2 bekreftet fredag morgen.

Rett over klokken 9 er NHO Luftfart på plass hos Riksmekleren, og rett før klokken 10 kom det melding om at NFO er på plass.

Ingen kanselleringer fredag

Mekler Carl Petter Martinsen utelukker ikke muligheten for at partene kan måtte fortsette meklingen inn i helgen, men sier de foreløpig vet lite om dette.

De siste dagene har vært preget av mange kanselleringer fra flere norske flyselskaper, som følge av den pågående streiken, men fredag ser det likevel ut til at trafikken flyter som normalt.

Verken SAS, Norwegian eller Widerøe melder om kansellerte avganger, ifølge NTB.

FORTSETTER: Direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, går inn i meklingsmøtet torsdag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
FORTSETTER: Direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, går inn i meklingsmøtet torsdag. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Varsler Lockout

Flyteknikerne gikk ut i streik sist lørdag. 106 teknikere er tatt ut, og streiken vil etter planen bli trappet opp i helgen med ytterligere 39 flyteknikere.

I tillegg har NHO varslet lockout fra søndag, noe som innebærer at 450 flyteknikere fra NFO nektes å komme på jobb. Dette vil trolig fort føre til at staten griper inn og avblåser streiken med såkalt tvungen lønnsnemnd. En lockout vil nemlig også ramme ambulanseflytjenesten i nord, noe som potensielt kan føre til fare for liv og helse.

Villig til å fyre på lønnskrav

NFO leder Jan Skogseth sier deres delegasjon går inn i forhandlingene med et håp om å forhandle seg frem til enighet.

Og selv om Skogseth ikke vil kommentere pågående mekling, understreker han at de er villig til å redusere lønnskravet:

– Det har vi vært tydelig på. Vi er er forhandlingsbar, og vi har kunngjort at vi kan fyre på det lønnskravet om andre ting kommer på plass, og da spesifikt omfang, sier NFO-lederen til TV 2.

– Ikke grunnlag for tvungen lønnsnemd

NFO opplyser at luftambulansetjenesten kan komme til å leie inn flyteknikere eksternt, noe som kan holde liv i streiken, og en eventuell lockout.

– Vi er kjent med at luftambulansetjenesten og Babcock ser på et samarbeid med andre aktører for å sikre at det ikke blir fare for liv og helse, og at luftambulansen skal gå som normalt, sier Skogseth.

– Tror du da at en tvungen lønnsnemd er over hvis det skjer?

– Det er jo ikke noe grunnlag for tvungen lønnsnemd om det ikke er noe fare for liv og helse.