HISTORISK: Flere av senatorene går til avstemming om den nye våpenloven som har fått navnet 'The Bipartisan Safer Communities act'. Det er historisk at loven er på plass. Foto: CHIP SOMODEVILLA
HISTORISK: Flere av senatorene går til avstemming om den nye våpenloven som har fått navnet "The Bipartisan Safer Communities act". Det er historisk at loven er på plass. Foto: CHIP SOMODEVILLA

Ny våpenlov vedtatt i Senatet: – Kommer til å redde liv

Lovforslaget, som er utarbeidet i samarbeid mellom republikanere og demokrater, er forbi første hindring. Nå gjenstår Representantenes hus.

Torsdag stemte et flertall i Senatet med god margin for den nye våpenloven. Dette virket helt utenkelig for bare en måned siden, skriver nyhetsbyrået AP.

Historisk

I flere tiår har retten til å bevæpne seg vært et hett tema i amerikansk politikk. Et utvalg demokrater og republikanere har de siste ukene forhandlet bak lukkede dører for å komme frem til et lovforslag som begge parter kunne stille seg bak.

Etter flere hendelser med skyting i det offentlige rom og skoleskytinger, har opinionen lagt sterkt press på politikerne for å få endret loven. President Joe Biden har flere ganger snakket om dette arbeidet når han blir konfrontert med at noe må gjøres.

UVALDE: En av hendelsene som skapte enda sterkere press på å få til en politisk løsning, var masseskytingen i Uvalde, Texas. Her samles demonstranter og masjerer 'for livet', i Texas og over hele landet. Foto: JEENAH MOON / AP / NTB
UVALDE: En av hendelsene som skapte enda sterkere press på å få til en politisk løsning, var masseskytingen i Uvalde, Texas. Her samles demonstranter og masjerer "for livet", i Texas og over hele landet. Foto: JEENAH MOON / AP / NTB

Moderat lovforslag

Lovforslaget tar ikke tak i alt våpenmotstandere ønsker seg, skriver nyhetsbyrået AP.

– Dette er ikke en fullstendig helbredelse fra all skaden håndvåpen har påført nasjonen vår, sa Senatets majoritetsleder Chuck Schumer.

– Men det er et etterlengtet skritt i riktig retning. Dette kommer til å redde liv, avslutter han.

Loven åpner blant annet for strengere bakgrunnssjekk av personer som skal kjøpe våpen. Folk som er dømt for vold i hjemmet skal ikke kunne eie våpen, og loven skal gjøre det lettere for myndighetene å ta våpen fra folk som blir erklært farlige.

DEMONSTRANTER: Jay Walker, tredje fra venstre, var med på å grunnlegge bevegelsen Gays Against Guns, en av de mange gruppene i USA som har sterke meninger om våpenlovgivningen. Her fra en demonstrasjon i New York. Foto: Bebeto Matthews
DEMONSTRANTER: Jay Walker, tredje fra venstre, var med på å grunnlegge bevegelsen Gays Against Guns, en av de mange gruppene i USA som har sterke meninger om våpenlovgivningen. Her fra en demonstrasjon i New York. Foto: Bebeto Matthews

Seier med bismak

Selv om dette er historisk for mange amerikanere som har kjempet for en begrensning av retten til å bære våpen, kommer den med en bismak.

Samtidig med at Senatet har vedtatt en ny våpenloven, så fattet Høyesterett - som for tiden har flere konservativt orienterte dommere - en avgjørelse som i praksis utvidet amerikaneres rett til å bære våpen i offentlige rom.

Høyesteretts avgjørelse er en prøving av hvordan de eksisterende lovene skal tolkes.

Denne nye loven har altså nå blitt stemt igjennom i Senatet. I neste omgang må den stemmes over i Representantenes hun. Dersom loven går igjennom der også, kan den settes ut i livet.