– VIKTIG DAG: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen vil forby homoterapi. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2
– VIKTIG DAG: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen vil forby homoterapi. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2

Nytt lovforslag om homoterapi: – Har vært en skam

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) legger frem nytt lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

Statsråden la frem lovforslaget på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Dette er en viktig dag. En dag jeg har gledet meg til lenge. Vi tar et steg mot et friere og mer inkluderende Norge, innleder Trettebergstuen.

– Vi legger frem et forbud som vil endre mange folks liv, og hindre at folk i fremtiden blir utsatt for overgrep.

Forbyr utføring og markedsføring

Regjeringen sender et lovforbud mot å utføre og markedsføre konverteringsterapi på offentlig høring. Høringsfristen er 10. oktober 2022.

– Nå blir det endelig forbudt. Vi feirer Pride, men kampen er vi nødt til å ta hver eneste dag, sier Trettebergstuen.

Konverteringsterapi, også omtalt som homoterapi, har som formål å endre en persons legning fra for eksempel homofil, lesbisk eller bifil, til heterofil legning, og er svært omstridt.

– Noen blir altså utsatt for konverteringsterapi. Det er en skadelig praksis der noen metodisk og med hensikt forsøker å endre på andre folk på grunn av hvem de er og hvem de elsker. Nå blir det endelig forbudt, sier Trettebergstuen på pressekonferansen.

Trettebergstuen sier regjeringen også vil forby enhver form for promotering av konverteringsterapi.

– Vi ønsker å forby markedsføring tilknyttet konverteringsterapi. Vi ønsker å forby enhver form for promotering av konkrete tilbud, uansett medium, sier Trettebergstuen.

Bot eller fengsel inntil tre år

Hun gjengir lovforslaget, paragraf 270 om konverteringsterapi:

«Med bot eller fengsel inntil tre år straffes den som anvender metoder med formål om å få en annen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet som er klart egnet til å føre vedkommende psykisk skade»

– Det avgjørende er om handlingene preges av planmessighet. Dette skal ramme de som holder på med aktiv innblanding i en persons seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, sier Trettebergstuen.

Bredt nedslagsfelt

– Det er noen handlinger som helt åpenbart rammes av forbudet. For eksempel samtaleterapi, hypnose eller medisinske behandlinger.

STRAFF: Paragrafen som presenteres torsdag. Foto: Skjermdump
STRAFF: Paragrafen som presenteres torsdag. Foto: Skjermdump

Men paragrafen skal også få et bredere nedslagsfelt, understreker Trettebergstuen.

– Vi vet at konverteringsterapi gjennomføres utenfor de etablerte behandlingslignende situasjonene. Stikkordet for hva som blir forbudt, er «metode».

Gjelder også i utlandet

Trettebergstuen sier at terapien ikke trenger å ha påført psykisk skade for å være straffbar, men at handlingen er straffbar når «handlingen er egnet til å påføre psykisk skade».

– Vedrørende barn skal metodene, som omfattes av paragrafen, alltid regnes som klart egnet til å påføre vedkommende psykisk skade.

Lovforslaget gjelder også norske statsborgere i utlandet, presiserer Trettebergstuen.

– Det er viktig. Det betyr at man ikke kan arrangere konverteringsleire i Danmark, for eksempel, uten å risikere straffeforfølgelse i Norge.

GLEDET SEG: – Dette er en dag jeg har gledet meg lenge til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2
GLEDET SEG: – Dette er en dag jeg har gledet meg lenge til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2

– Et skritt nærmere

Som foregangsland for skeives rettigheter må Norge gå foran, sier Trettebergstuen.

– Det har vært en skam at denne grufulle praksisen har foregått i landet vår.

– Vi er et skritt nærmere målet om at Norge skal være et likestilt, trygt og fritt land, hvor alle skal få lov til å være seg selv. Takk for oppmerksomheten, avslutter Trettebergstuen.