BESTEVENN: Norge får tittelen 'Europas bestevenn' av visekommissær Frans Timmermans i EU-kommisjonen. Olje og energiminister Terje Aasland hadde med seg mer olje og gass til Europa, for å avhjelpe energikrisen under krigen. Foto: Santiago Vergara/TV 2
BESTEVENN: Norge får tittelen "Europas bestevenn" av visekommissær Frans Timmermans i EU-kommisjonen. Olje og energiminister Terje Aasland hadde med seg mer olje og gass til Europa, for å avhjelpe energikrisen under krigen. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– Norge er en bestevenn

BRUSSEL(TV 2): Norge har gravd dypt og funnet mer olje og gass for å hjelpe EU, fordi president Vladimir Putin bruker energi som våpen. Norge kalles nå Europas bestevenn.

– Norge og EU blir partnere for å løse utfordringen som Putin har påført oss. Han forsøker å splitte oss ved å «sulte oss » for energi. Vi må vise solidaritet i Europa og Norge er en bestevenn, sier Frans Timmermans, visepresident i EU-kommisjonen.

Torsdag møtte olje-og energiminister Terje Aasland (Ap) EU-visepresidenten og energikommissær Kadri Simson. Med seg hadde Asland nye løfter om mer gass og olje, også på kort sikt.

HYDROGEN: Norge og EU har inngått et omfattende energisamarbeid for de neste årene, og skal blant annet samarbeide om hydrogen. Foto: Santiago Vergara/TV 2
HYDROGEN: Norge og EU har inngått et omfattende energisamarbeid for de neste årene, og skal blant annet samarbeide om hydrogen. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Flere land i Europa sliter med gassleveransene fra Russland, noen land får ikke lenger russisk gass. EU-landene har i tillegg bestemt seg for å utfase russisk olje i løpet av året. Beskjeden fra Norge til nå har vært at vi ikke har hatt mer gass å eksportere.

– Jeg er veldig veldig takknemlig for energi-samarbeidet med Norge, var beskjeden fra EU-kommisjonens visepresident. Norge skal også sammen med EU utvikle hydrogen, som fremtidens energikilde. I tillegg samarbeide om fangst og lagring av CO2.

– Har Norge noe gass å hjelpe Europa med nå under krigen?

– Enkelte selskaper har valgt å justere noe, så de putter mindre gass ned i reservoarene for å hente opp mer olje, og heller sender denne gassen til Europa, sier Aasland.

Det betyr at dette året så kan Norge levere ekstra gass til Europa som tilsvarer nesten like mye som den norske kraftproduksjonen i løpet av ett år.

Samarbeid i lang tid

– Norge har betydelige olje- og gassressurser og kan ved videre utvinning, nye funn og utvikling av felt fortsette å bli en stor leverandør av Europa, også på lang sikt etter 2030, heter det i en felles erklæring fra den norske statsråden og Eus visekommissær Frans Timmermans og EU-kommissær for energi, Kadri Simson.

Videre heter det at EU støtter at Norge forsetter å utvinne og investere i olje og gass, som kan selges til det europeiske markedet.

– Dette viser hvor viktig Norge er som er pålitelig og mangfoldig energileverandør til Europa og viser at det fortsatt er behov for å lete etter og, utvinne olje og gass, sier Hildegunn T. Blindheim, adm. direktør i Norsk olje og gass.

Hun understreker at Norge samtidig må utvikle havvind, CO2-fangst og lagring og hydrogen.

Relatert