
Disse statene kan forby abort: – Jeg er livredd
Millioner kan bli nektet abort i USA. Nå frykter aktivister at også andre historiske gjennombrudd henger i en tynn tråd.
Om kort tid ventes kjennelsen som kan åpne opp for at delstatene i USA kan forby retten til selvbestemt abort.
– Jeg er livredd for den mulige kjennelsen, sier aktivist Jim Obergefell til nyhetsbyrået Reuters.

Han har i likhet med Norma McCorvey (bedre kjent under pseudonymet Jane Ro) vunnet i Høyesterett for et historisk politisk gjennomslag.
I 2015 ble han ansiktet utad for å ha vunnet i Høyesterett og sikret retten til likekjønnet ekteskap i alle USAs 50 delstater. Avgjørelsen går under navnet «Obergefell vs. Hodges».
Nå frykter han for at den mulige abort-kjennelsen bare er starten på flere reverseringer av historiske avgjørelser.
– Dersom denne kjennelsen kommer vil det være en forferdelig dag for vår nasjon. Jeg frykter også for likestillingen til LHBT-personer og fremgangen vi har gjort som nasjon, sier den amerikanske homopioneren.

I mai ble et lekket notat offentliggjort, hvor det kom det frem at et flertall i landets Høyesterett trolig vil reversere «Roe vs. Wade» - avgjørelsen som sikrer retten til selvbestemt abort i USA.
– Den mulige avgjørelsen som er lekket, og begrunnelsen som ble brukt, er bare et veikart for å angripe mye av fremgangen vi har fått til som nasjon. Jeg er bekymret, sier Obergefell.
Stor seier
For syv år siden samlet mange seg utenfor Høyesterettbygningen i Washington, D.C. og ventet spent på kjennelsen om likekjønnet ekteskap.
– Vår nasjon har en lang historie med å nekte mennesker i å gifte seg. Det var jo heller ikke lov for to av ulike etnisiteter å gifte seg, sier aktivisten.

«Obergefell vs. Hodges» ble vedtatt med fem mot fire stemmer i 2015, hvor Høyesterett slo fast at alle delstater måtte tillate homofiltekteskap.
Nå står igjen demonstranter utenfor den storslagne bygningen. Denne gangen roper de for å beholde en rettighet de fikk gjennomslag for, for 49 år siden.

TV 2 har tidligere skrevet om kampen om abortloven «Roe vs. Wade» og hvordan den ble til. Det kan du lese mer om her.
Hvorfor skjer dette?
Det er et konservativt flertall i Høyesterett, 6 mot 3. Det sørget tidligere president Donald Trump for da han nominerte den konservative dommeren Amy Coney Barrett til å ta over det ledige setet etter Ruth Bader Ginsburgs bortgang.

Ginsburg, som gikk bort i 2020, var kjent for å være en liberal dommer, som kjempet for minoritetenes rettigheter i samfunnet.
En høyesterettsdommer i USA innehar vervet livet ut. Siden Donald Trump sikret et konservativt flertall i Høyesterett har mange fryktet for fremtiden til ulike historiske avgjørelser i USA.

Forbud i flere stater
Fra før har en rekke delstater innført strenge abortregler. I delstaten Oklahoma har de innført et forbud mot abort med kun noen få unntak. Der er det kun lovlig å ta abort dersom graviditeten er forårsaket som et resultat av voldtekt eller incest, eller det er fare for livet til moren.
Disse 22 delstatene vil forby abort
22 delstater har allerede utformet lovgivning som umiddelbart vil forby abort, dersom Roe mot Wade skulle bli opphevet i høyesterett. I tillegg er det ventet at ytterligere fire delstater vil følge etter, disse er uthevet i kursiv:
- Alabama
- Arizona
- Arkansas
- Georgia
- Florida
- Idaho
- Indiana
- Iowa
- Kentucky
- Louisiana
- Michigan
- Mississippi
- Missouri
- Montana
- Nebraska
- Nord-Dakota
- Ohio
- Oklahoma
- Sør-Carolina
- Sør-Dakota
- Tennessee
- Texas
- Utah
- Vest-Virginia
- Wisconsin
- Wyoming
Kilde: Washington Post, Guttmacher Institute
Texas har innført et forbud etter første hjerteslag kan høres, noe som i praksis forbyr abort etter uke seks.
Abortrettigheter har alltid vært et betent og kontroversielt tema i USA. Etter det lekkede notatet ble kjent har mange på nytt tatt til gatene for å demonstrere.