Selv nye dekk kan sive litt luft hver dag. Dette bør du sjekke før du legger ut på tur.
Selv nye dekk kan sive litt luft hver dag. Dette bør du sjekke før du legger ut på tur.

Sjekk dette før du legger ut på tur

Også nye dekk kan sive luft.

Mange nordmenn er på biltur og ferie akkurat nå. Før du legger ut på tur er det viktig å dekkenes tilstand.

Det ikke alle er klar over at det siver litt luft ut av dekkene hver eneste dag. Derfor bør du både sjekke lufttrykk og etterfylle før du skal på bilferie i sommer.

– Selv med nye dekk og felger, så vil det alltid sive ut bittelitt luft fra dekkene. Og med gamle felger er det en enda større sjanse for at det siver ut en del luft. Mange moderne biler har i dag TPMS-sensorer som sier fra når lufttrykket blir for lavt, selv om man har det, er det lurt å sjekke lufttrykket før sommerferien, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Ta hensyn til bagasje

I instruksjonsboken, i dørkarmen på bilen og på bensinstasjoner finner man informasjon om hvor mye luft som skal være i dekkene, men det mange glemmer er å tilpasse lufttrykket til en ekstra tung bil med mange passasjerer og mye bagasje.

– Normalt vil det stå flere alternativer for lufttrykket i instruksjonsboken. Et alternativ med for eksempel tre mennesker i bilen og lite bagasje, og et alternativ med for eksempel fem mennesker i bilen og mye bagasje. Det er viktig å ta hensyn til dette når man skal sjekke lufttrykket i dekkene før en bilferie. Ofte skal man ha med mye bagasje, og da må man også ha et høyere lufttrykk, forklarer Knudsen.

Kjapt nettsøk ga halv pris på leiebilen

Minst 1,6 millimeter

I tillegg til å sjekke lufttrykket bør man også kontrollere mønsterdybden før man skal ut på langtur. Ifølge norsk lov er minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk 1,6 millimeter, men Knudsen mener det er i minste laget.

– På biltur i Norge, hvor man fort kan oppleve regn, ville i hvert fall jeg sørget for å ha mer mønsterdybde enn 1,6 millimeter på mine dekk. Det er uansett viktig å kontrollere mønsterdybden før man drar på tur, og sjekk gjerne at man ikke har en spiker i dekket eller at det er ujevnheter eller unormal slitasje noe sted. Det er kjedelig å måtte avbryte bilferien på grunn av en punktering, avslutter Knudsen.

Trodde dekkene var nye – det var langt fra sannheten

Vi besøker Jan Tore og hans Audi-ikon: