Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Finlands president Sauli Niinistö under møtet i Naantali søndag. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Finlands president Sauli Niinistö under møtet i Naantali søndag. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AP / NTB

Finland avviser Nato-medlemskap uten Sverige

FINLAND (TV 2): Dette sa Finlands president på en pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg søndag.

Søndag møtte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg den finske presidenten Sauli Niinistö på presidentens sommerresidens Kultaranta vest i landet søndag.

Før møtet sa Stoltenberg at samtalene blant annet skulle handle om hvordan de skal få Finland med i Nato, noe Tyrkia har motsatt seg.

Niinistö var tydelig på at Finland og Sverige står sammen om Nato-søknaden.

– Går videre hånd i hånd

Den finske presidenten ble spurt om det vil være aktuelt å fortsette søknadsprosessen, om det blir stopp i Sveriges søknadsprosess.

– Da jeg besøkte Sverige, sa jeg det tydelig: Der har man sagt at Finlands sak er vår, historisk, så jeg sier at Sveriges sak er også vår. Det betyr at vi går videre hånd i hånd, sier Niinistö.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt nei til svensk og finsk Nato-medlemskap, med mindre de oppfyller en liste med krav fra den tyrkiske regjeringen.

Tyrkia mener blant annet at Finland og særlig Sverige er for vennlig innstilt til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er terrorstemplet både av Tyrkia, EU og USA.

Både Finland og Sverige har avvist dette.

Jobber hardt

Mange spør seg hvorvidt Nato klarer å løse Tyrkia-floken før toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni, slik også Stoltenberg har uttrykt er et mål.

Nato-sjefen påpekte søndag at Madrid-toppmøtet aldri har vært noen siste frist for å bli enige.

– Jeg vil løse dette så raskt som mulig, derfor jobber vi hardt med vår Nato-allierte Tyrkia, og også med Sverige og Finland for å håndtere de spørsmålene som Tyrkia har tatt opp, sa Stoltenberg.