PÅ MINISTERMØTE: Justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er på ministermøte i Luxembourg fredag. Foto: Santiago Vergara S. / TV 2
PÅ MINISTERMØTE: Justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er på ministermøte i Luxembourg fredag. Foto: Santiago Vergara S. / TV 2

Ber EU-land akseptere at nordmenn reiser med utgåtte pass

LUXEMBOURG ( TV 2): Justisminister Emilie Enger Mehl ber EU-land akseptere at nordmenn reiser med utgåtte pass.

Justisminister Emilie Enger Mehl vil fredag personlig be alle EU-land akseptere at nordmenn reiser på utgåtte pass.

– Norge har sendt en henvendelse til alle landene i Schengen og bedt om at nordmenn kan reise med utgåtte pass. Vi har også tilbudt oss å finne løsninger fordi vi vet at en del andre land også sliter med passproduksjonen, sier Enger Mehl til TV 2.

Undersøker bredt

Mehl deltar på EUs innenriksministermøte i Luxembourg fredag, og sier hun vil snakke med representanter fra forskjellige land for å forsøke å få det til.

– Det er for tidlig å si om dette blir en mulighet. Vi har fått noen tilbakemeldinger om at dette er noe man må se nærmere på. Vi har i tillegg til Schengen sendt til Storbritannia, Canada og USA, for å undersøke mulighetene, sier hun.

Hun har tidligere sendt brev til alle Schengen-landene pluss USA og flere land hvor hun ber om dette.

– Det gjenstår å se om det er mulig å få til noe sånt før sommeren, isåfall er vi avhengig av at også andre land bidrar, sier justisministeren.

Alvorlig passmangel

Enger Mehl understreker at det er alvorlig at så mange innbyggere nå står uten pass.

Det er i månedsvis blitt advart om at det kan bli lange køer fram mot sommeren. Et stort etterslep av pass som ikke er fornyet under koronapandemien, samt råvaremangel, pekes på som hovedårsakene.

I tillegg til lange ventetider for å få pass-time hos politiet, er selve produksjonstiden nå anslått til å kunne ta så mye som 10 uker. For noen dager siden var det rundt 90 000 nordmenn som ventet på plass. Skoleslutt og sommerferie-sesongen er få uker unna.

– Det er en alvorlig situasjon, understreker Enger Mehl.

Norge har Sverige med på laget når Mehl foreslår å forlenge utgåtte pass. Den svenske innvandringsministeren Anders Ygeman sier det også i Sverige er vanskelig å skaffe nok pass.

– Det er tøft, og det er tøft for flere land i Europa, sier han til TV2.

– Er det noe man kan gjøre på europeisk nivå for å hjelpe alle dem som nå skal på ferie etter flere år med pandemi?

– Ja, det er klart at man skulle kunne forlenge pass. At vi sier at vi aksepterer ett år, eller et halvt års forlengelse.

Ygeman sier at det til nå ikke har vært noe flertall for å gjøre dette, fordi ikke alle land er like hardt rammet.

– Svensker og nordmenn drar drar gjerne utenlands på sommerferie, mens man i Spania, Frankrike og Hellas heller er hjemme på sommerferie. Derfor er problemet større for oss i Nord-.Europa.

Ber Norge satse på ID-kort

GÅ OVER TIL ID-KORT: EUs justiskommissær oppfordrer Norge til å satse på flere ID-kort, framfor pass. Hun håper Norge finner en løsning på passkrisen, men kan ikke love europeisk hjelp. Foto: JOHN THYS
GÅ OVER TIL ID-KORT: EUs justiskommissær oppfordrer Norge til å satse på flere ID-kort, framfor pass. Hun håper Norge finner en løsning på passkrisen, men kan ikke love europeisk hjelp. Foto: JOHN THYS

EUs justiskommissær, Ylva Johansson fra Sverige understreker at nordmenn fint kan klare seg med ID-kort på reiser innen Schengen. Hun understreker at produksjonen av pass er et nasjonalt ansvar.

– Vil du anbefale nordmenn som ikke har pass eller ID-kort å legge ut på reise?

– Jeg håper det går raskere å skaffe ID-kort enn å få nytt pass. Så jeg håper det går ann å løse dette.

Relatert