Nærbø vant europacupfinalen: – Folk forstår ikke hvor stort dette er

Nærbø sikret europacuptittelen i håndball med 27-26-seier over Baia Mare lørdag. Jærbuene vant 56-51 sammenlagt.

Nærbø slo Baia Mare i finalen. Her fra hjemmekampen mot Baia Mare. Foto: Carina Johansen / NTB

Nærbø debuterte i Europa i oktober og kunne slippe jubelen løs for en fantastisk europacupseier i den avgjørende finalekampen i Romania.

– Det føles helt sjukt, sier sjumålsscorer Tord Haugseng til TV 2 etter kampen.

– Det høres kanskje dumt ut, men folk forstår ikke hvor stort dette er. Vi er en kompisgjeng som har klart dette. Surrealistisk, fortsetter han.

Nærbø-spillerne feiret sammen de tilreisende supporterne på parketten etter kampslutt.

Feiringen skal fortsette utover kvelden i den rumenske byen.

– Nå skal vi kose oss med supporterne resten av kvelden. Det er helt rått at de har tatt turen.

HERJET: Tord Haugseng bidro sterkt til at Nærbø tok sin første tittel. Foto: Carina Johansen

Med-trener Rune Haugseng mangler ord da TV 2 prater med han.

– Et eventyr. Vi står på banen med supporterne og smiler, alle mann.

God kontroll

Nærbø hadde 29-25 å gå på fra det første oppgjøret mot Baia Mare, men sto foran en tøff oppgave på bortebane i heksegryta i Romania.

Baia Mare vant seks av seks hjemmekamper på veien til finalen i turneringen, men slet med uttellingen foran egne fans i den avgjørende finalekampen.

En målfattig 1. omgang endte med 13-10 til Nærbø, som dermed hadde en solid sammenlagtledelse før det hele skulle avgjøres.

Med drøyt ti minutter igjen kom sluttspurten fra Baia Mare, men Nærbø lot seg ikke vippe av pinnen. Det norske laget brukte ledelsen fra første kamp til sin fordel, brukte god tid på sine angrep og frustrerte hjemmelaget mot slutten.

Det sørget til slutt for den første norske europacuptittelen i håndball for menn siden Drammen vant turneringen i 1996.

– At vi fra Nærbø skal være det andre laget som vinner europacupfinalen i Norge er helt sjukt, sier Rune Haugseng.

TITTELGLISET: Rune Haugseng var storfornøyd med å dra i land europacup-trofeet lørdag. Her fra det første oppgjøret. Foto: Carina Johansen

Målfattig og ampert

Baia Mares målvakt Anton Terekhov var i det umulige hjørnet i starten av oppgjøret, men Nærbø-keeper Vegard Bakken Øien responderte med flere viktige redninger for det norske bortelaget.

Etter et kvarters spill gikk Nærbø opp i 4-3-ledelse og seks minutter senere hadde ledelsen blitt økt til tre mål for det norske laget.

Den fordelen beholdt Nærbø inntil det gjensto 20 minutter av kampen, da Baia Mare prøvde å sette inn en sluttspurt. Det ble veldig ampert mellom lagene da Baia Mare reduserte til 18-19 etter 43 minutter og kampen så ut til å vippe i rumenernes favør.

Men Nærbø brukte tiden til hjelp og et stresset hjemmelag pådro seg dumme utvisninger mot slutten av kampen.

Slo ut Drammen

Europacupen er den på nivå tre i EHFs turneringssystem, rangert bak mesterligaen og europaligaen. Den er ikke åpen for lag fra de tre høyest rangerte nasjonene.

Også i åttedelsfinalen fikk Nærbø rumensk motstand. Da slo nordmennene ut CSM Foscani med 67-58 sammenlagt, tross et bortetap i Romania.

I kvartfinalen fikk Nærbø walkover mot hviterussiske SKA Minsk, før det ble helnorsk semifinale mot Drammen.

Nærbø tapte første kamp 27-30, men vant med samme sifre i returoppgjøret. Dermed måtte semifinalen avgjøres med straffekastkonkurranse, der trakk Nærbø det lengste strået.

I finalen var jærbuene utilnærmelige og sikret en historisk triumf.