ØSTERSJØRÅDET. Utenriksminister Anniken Huitfeldt har invitert ni kolleger til møte i Kristiansand på onsdag. Foto: Martin Berg Isaksen
ØSTERSJØRÅDET. Utenriksminister Anniken Huitfeldt har invitert ni kolleger til møte i Kristiansand på onsdag. Foto: Martin Berg Isaksen

Første møte på ni år: – Kan bli enda bedre uten Russland

Østersjørådet samles for første gang på ni år. Møtet med ti utenriksministre holdes i Kristiansand onsdag. Russland har trukket seg fra rådet etter at de ble erklært uønsket.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er vert når ti utenriksministre fra Norden, Baltikum, Polen og Tyskland møtes i Kristiansand onsdag 25. mai. Finland og Polen møter med sine utenrikspolitiske statssekretærer.

– Østersjørådet har blitt viktigere, og samarbeidet landene i mellom mer utfyllende og tettere, etter Russlands invasjon av Ukraina, forteller Huitfeldt til TV 2.

Russland ble erklært uønsket og suspendert av rådet, og 17. mai valgte de selv å trekke seg fra hele samarbeidet, som ble etablert i 1992.

– Hva blir hovedsaken på dette møtet?

– Det blir krigen i Ukraina. For de baltiske landene har en helt annen historie med Russland enn det vi har. Så for dem er dette ekstremt truende. De føler dette på kroppen på en helt annen måte enn det vi gjør, sier den Huitfeldt.

Vil ha mer gass

Hun har valgt Kristiansand som møtested i Østersjørådet siden byen ofte er utgangspunkt for skip som seiler videre inn i Østersjøen. Huitfeldt mener også det er viktig når det holdes internasjonale møter i Norge å holde dem utenfor Oslo, for å få vist fram mer av landet.

Huitfeldt sier at både Polen og Tyskland vil ta opp situasjonen med manglende gassleveranser fra Russland. Håpet er at Norge kan bidra med mer gass til Europa.

– Vi leverer det vi klarer av norsk gass. Men fra tysk og polsk side legges det også vekt på at den norske gassen kan bidra til det grønne skiftet hos disse landene, så dette er noe de er veldig opptatt av. Det er en enorm etterspørsel etter norsk energi, sier Huitfeldt.

Mer penger

Polen vil at Norge skal bruke mer på hjelp til Ukraina siden vi tjener rått på økte energipriser. Kommer det mer penger til Ukraina?

– Norge har bidratt med mye allerede. Vi deltar i samarbeidet om våpen til Ukraina, og vi vil også øke den direkte støtten. Vi kommer til å støtte med mye for å gjenoppbygge landet når krigen tar slutt.

– Hvor mye mer penger kommer fra Norge?

– Hva vi vil konkret gi i støtte må jeg komme tilbake til, men vi planlegger å bidra med mye mer enn vi har gjort hittil, sier Huitfeldt.

Planene er at Østersjørådet onsdag skal vedta Kristiansand-erklæringen, der det legges mye vekt på økt samarbeid, uten russisk deltakelse.

– Det viktigste er å fokusere på økt samarbeid og at vi kan samarbeide mer i tida som kommer. Det har ikke vært møter i Østersjørådet på ni år, etter invasjonen på Krim. Vi skal vise at vi kan samarbeide uten Russland. De ble først suspendert fra rådet, og så valgte de selv å trekke seg ut. Uten Russland kan samarbeidet bli bedre og enda tettere, sier Huitfeldt.

Tror på ukrainsk seier

Og hun mener også at norsk og internasjonal våpenstøtte til Ukraina er viktig. Hun har ikke noen tro på at russerne kommer til å vinne denne krigen.

– Det har vist seg at ukrainske styrker har klart å slå enormt tilbake. Det blir feil å slutte å sende våpen. Jeg har stor tro på at Ukraina kan vinne denne krigen, sier utenriksminister Huitfeldt til TV 2.