Lover å forsvare Taiwan militært

USAs president Joe Biden advarer Kina mot å invadere Taiwan og sier at USA vil forsvare øya militært. Biden sier også at Kinas militære skal følges mer med på.

SAMARBEID: USAs president Joe Biden ble mottatt av statsminister Fumio Kishida da han mandag kom til Japan Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
SAMARBEID: USAs president Joe Biden ble mottatt av statsminister Fumio Kishida da han mandag kom til Japan Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

USAs president Joe Biden presenterte et nytt handelssamarbeid for 13 land i Asia- og Stillehavsområdet (IPEF) da han mandag besøkte Japan.

– USA og Japan og elleve andre nasjoner går sammen om det økonomiske rammeverket for India- og stillehavsområdet, kunngjorde Biden på en pressekonferanse med Japans statsminister Fumio Kishida.

Biden kom til Tokyo etter et tre dager langt besøk hos en annen nær alliert, Sør-Korea. Han kalte Japan en «viktig global leder» for å ha sluttet seg til presset mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Lover å forsvare Taiwan

På en pressekonferanse ble det også kjent at Japan og USA har blitt enige om å overvåke den kinesiske marinen og øvelser Kina og Russland har sammen, skriver AFP.

Biden advarer også Kina mot å invadere Taiwan og sier at USA vil forsvare øya militært. Han mener Kina «flørter med fare» om de skulle våge seg til å angripe Taiwan.

– Vi sluttet oss til ideen om Ett Kina, men en forestilling om at dette kan oppnås ved maktbruk, er bare ikke aktuelt, understreket han.

Ingen politisk appetitt

Biden er opptatt av å vise at USA ikke er blitt avledet av Ukraina-krigen og presenterte planene om et omfattende handelssamarbeid mellom landene i Asia- og Stillehavsregionen, IPEF, som inkluderer India og blant annet har som mål å isolere Kina.

I motsetning til andre handelsavtaler er det ingen plan om å forhandle om tollsatser og lette markedstilgangen, noe som er upopulært i USA på grunn av frykt for å undergrave amerikansk industri.

I stedet er målsettingen for IPEF å integrere medlemmene på fire områder: digital økonomi, forsyningskjeder, infrastruktur for ren energi og tiltak mot korrupsjon.

Det er ingen politisk appetitt i USA å gå tilbake til en bindende handelsavtale med Asia etter at tidligere president Donald Trump trakk USA ut av Stillehavspartnerskapet, som etter hvert ble gjenopplivet uten USA.

Mer innhold fra TV 2