FINALE: Subwoolfer fotografert under finaleopptredenen lørdag kveld.
FINALE: Subwoolfer fotografert under finaleopptredenen lørdag kveld. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Norge klatrer på bettinglistene

TORINO / OSLO (TV 2): Lørdag kveld er det duket for finalen i Eurovision 2022, som dette året avholdes i byen Torino i Italia. Noen timer før sendingens start dukket det opp dårlige nyheter for Norge, før det hele snudde under showet.

I løpet av kveldens sene timer skal vinneren av Europas største musikkonkurranse kåres i Italia.

Ifølge bettinglistene er det Ukrainas bidrag, Kalush Orchestra med sangen «Stefania», som ligger an til å vinne Eurovision 2022. De leder med god margin, og har ifølge ekspertene hele 63 prosent sjanse for å gå av med seieren.

På andreplass befinner vårt kjære naboland Sverige seg, med Spania og Storbritannia hakk i hæl. Videre kan vi se at Italia, Serbia, Polen og Hellas er med på topp 10.

Norge klatrer på bettinglistene

Norges bidrag, Subwoolfer med låta «Give That Wolf A Banana», lå tidligere på en 7. plass på bettinglistene, før de falt ned på en 8. plass.

Bare noen få timer før sendingen startet falt Norge nok en gang ned – da til 9. plass med bare 1 prosent vinnersjanse. Da showet startet kl 21 tok de seg dog opp igjen til 8. plass. En time senere hadde Norge klatret opp til en 7. plass, mens de nå, to timer inn i sendingen, stråler på 6. plass.

De har dog fremdeles bare 1 prosent vinnersjanse, skal vi tro bettingselskapene. Til tross for dette tror fremdeles Morten Westgaard i Eurovision Norge at det kan gå veien for Norge.

– Det er ikke sånn at bettingselskapene alltid har rett, og jeg tror fort de kan ta litt feil i kveld, sier Westgaard til TV 2.

Se hele intervjuet med Westgaard i videoen under

Slik fungerer det

Finalen i Eurovision fungerer slik at hvert land gir to sett med poeng. Ett sett basert på telefonstemmer, og ett basert på fagjuryens bedømmelse av bidragene.

Hvert sett består av valørene 1 til 8, 10 og 12 - der 12 poeng går til sangen som er best likt.

Stemmene fra fagjuryen er de første som blir presentert av en talsperson fra hvert land.

Årets talsperson for Norge er fjorårets Eurovision-deltaker, Andreas «TIX» Haukeland. Til NTB fortalte han før helgen at han er spent på oppdraget.

FJORÅRETS BIDRAG: Andreas «TIX» Haukeland sto for fjorårets norske bidrag i Eurovision, låta «Fallen Angel». I år skal han dele ut stemmene fra Norge under finalen. Foto: Heiko Junge
FJORÅRETS BIDRAG: Andreas «TIX» Haukeland sto for fjorårets norske bidrag i Eurovision, låta «Fallen Angel». I år skal han dele ut stemmene fra Norge under finalen. Foto: Heiko Junge

– Det er et ærefullt oppdrag. Jeg er kanskje mer nervøs for dette enn opptredenen under Eurovision i fjor, erkjente Haukeland.

Flere nordmenn med i årets finale

Selv om Subwoolfer representerer Norge i årets Eurovision-finale, er de ikke de eneste nordmennene på scenen denne kvelden.

Tsjekkias bidrag, We Are Domi, består nemlig av to nordmenn og en tsjekker. Her akkopagnerer gitarist Casper Hatlestad fra Stavanger og keyboardist Benjamin Rekstad fra Nesodden den tsjekkiske vokalisten Dominika Hašková på låta «Lights Off».

Også sunnmøringen Amanda Tenfjord, som er halvt gresk, er med i årets finale som Hellas' bidrag, med låten «Die Together».

Relatert