Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Talsperson for Erdogan:

– Tyrkia prøver ikke å blokkere medlemskap for Sverige og Finland

Tyrkia sier de ikke vil blokkere et mulig Nato-medlemskap for Sverige og Finland, men vil sørge for at alle medlemslandenes sikkerhetsbekymringer blir ivaretatt.

Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa den tyrkiske presidenten fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere, og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

I en forlengelse sier en talsperson for president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, at Tyrkia ikke vil blokkere et mulig Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

– Vi lukker ikke døren. Men vi tar i utgangspunktet dette spørsmålet opp som et spørsmål om nasjonal sikkerhet for Tyrkia, sier han i et intervju med Reuters.

Samtidig presiserer han at Tyrkia ønsker å sikre at alle Nato-medlemmenes nasjonale sikkerhet tas til betraktning før de to skandinaviske landene får innpass.

Det skriver New York Times.

– Det kan ikke bare gå én vei, sier Kalin.

– De kan ikke ignorere Tyrkias bekymringer knyttet til sikkerhet som om det ikke er viktig og så når vi tar opp dette temaet så sier de «Å, dere skaper trøbbel, dere forstyrrer Natos enhet», fortsetter han, ifølge New York Times.

Terrorister

Erdogan hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Erdogans uttalelser utløste frykt for at landet skulle sette foten ned dersom Sverige og Finland søker om medlemskap. Alle de 30 landene som nå er medlemmer i Nato, må godkjenne en eventuell søknad for at landene skal innlemmes.

Kalin sa videre at Tyrkia ønsker å sørge for en prosess der alle sikkerhetsbehovene til alle Natos medlemsland blir ivaretatt.

Avviser

Det er spesielt det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) som ser ut til å stå i sentrum for Tyrkias bekymringer. PKK står på Tyrkias terrorliste, og på EUs og USAs tilsvarende lister – og på Sveriges.

– Men de oppfører seg ikke som om de står på listen. Det er problemet, sier Kalin.

På spørsmål om Tyrkia faktisk vil blokkere de ventede søknadene om medlemskap, svarte Kalin avvisende.

– Det er en prosess, sa han.

Sverige og Finlands utenriksministre skal etter planen ha samtaler med Tyrkias utenriksminister på et uformelt utenriksministermøte i Nato i helgen.

Relatert