(FILES) In this file photo taken on December 4, 2021 Dortmund's Norwegian forward Erling Braut Haaland reacts during the German first division Bundesliga football match BVB Borussia Dortmund v FC Bayern Munich in Dortmund, western Germany,. - Manchester City said Tuesday, May 10, they had reached an agreement in principle with Borussia Dortmund to sign striker Erling Haaland. (Photo by Ina Fassbender / AFP) Foto: INA FASSBENDER
England 19811024. 
For første gang nordmenn som motstandere i engelsk 1. divisjon. 
EINAR AAS (t.v.) og ÅGE HAREIDE. 
(Nottingham Forest og Manchester City) 
FOTO: Arild Jakobsen / NTB arkiv / NTB
REAGERER: Einar Jan Aas, tidenes første nordmann i engelsk toppdivisjon, synes dagens fotballspillere tjener for mye.

Første nordmann i engelsk fotball: – Det henger ikke på greip!

Einar Jan Aas blir helt matt av dagens overgangssummer – og ikke minst lønninger.

– Det er jo så svimlende summer at jeg ikke klarer å ta det helt innover meg. Og det burde ikke være på dette nivået.

Et hjertesukk om summene det snakkes om i forbindelse med den siste nordmannen som skal spille i engelsk fotball, Erling Braut Haaland.

Einar Jan Aas var første nordmann som prøvde seg i engelsk fotball. i 1981 ble han hentet til Nottingham Forrest fra Bayern München. Nottingham var på den tiden et av de beste engelske lagene.

– Ja, klubben vant året før jeg kom, det som i dag tilsvarer Champions League, understreker Aas.

– Du tok samme vei til engelsk fotball som Erling Braut Haaland gjør nå, via tysk fotball?

– Ja, Bayern München kjøpte meg fra Moss for omlag 600 000 kroner, etter to sesonger i Bundesliga ble jeg hentet av Nottingham for vel 2 millioner kroner.

– BLE IKKE RIK: Einar Jan Aas ble første nordmann i engelsk profesjonell fotball da han ble solgt fra Bayern München til Nottingham Forest i 1981. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
– BLE IKKE RIK: Einar Jan Aas ble første nordmann i engelsk profesjonell fotball da han ble solgt fra Bayern München til Nottingham Forest i 1981. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Reagerer på Haaland-lønn: – Hvem er verdt det?

Det er rapportert at Haaland vil få en svimlende lønn i City på neste fire millioner kroner i uken. Tilbake på 80-tallet tjente Aas én million i året.

– Jeg misunner ingen av dem som tjener mye penger på fotballen, og jeg ønsker ikke at jeg skulle vært født noen tiår senere, sier Einar Jan Aas som etter karrieren jobbet i bank på hjemstedet Moss.

– Men de lønningene som toppspillerne får i England nå henger jo ikke helt på greip. I løpet av to dager har Haaland tjent det samme som jeg gjorde på ett år.

– Ja, hva var lønnen i Nottingham?

– Jeg tjente rundt én million kroner i året og av dette ble det trukket skatt så jeg kom ikke tilbake til Norge som noen rik mann. Men det er jo markedet som bestemmer og hvis noen er villig til å betale Haaland 4 millioner kroner i uka så er det bare å ta imot.

– Men hvem er det som trenger å tjene så mye? Hvem er verdt det? spør Einar Jan Aas.

Feiret hat trick som Haaland

Spilte i Bayern München

Einar Jan Aas fikk med seg to seriemesterskap med Bayern før han dro til Nottingham. Han trivdes ikke helt i den tyske klubben .

– Jeg spilte kanskje en tredel av kampene til Bayern og mange ville vært fornøyd med det, jeg var ikke så opptatt av å være proff fotballspiller, jeg ville spille når det var kamp.

Under den legendariske manageren, Brian Clough, ble Einar Jan Aas kaptein for Nottingham Forest.

Einar Aas, Nottingham Forest etter en kamp mot Åge Hareide, Manchester City. Foto: Jakobsen, Arild, NTB
Einar Aas, Nottingham Forest etter en kamp mot Åge Hareide, Manchester City. Foto: Jakobsen, Arild, NTB

Relatert