BRUKER STEMMEN: Olivia Rodrigo stoppet konserten sin for å snakke om abort-lekkasjen fra USAs høyesterett. Foto: Valerie Macon /AFP
BRUKER STEMMEN: Olivia Rodrigo stoppet konserten sin for å snakke om abort-lekkasjen fra USAs høyesterett. Foto: Valerie Macon /AFP

– Kroppene våre bør aldri være i politikernes hender

GOD KVELD NORGE (TV 2): En rekke kjendiser har reagert etter abort-lekkasjen fra USAs høyesterett. Nå har Olivia Rodrigo tatt til orde.

Under sin egen konsert i Washington D.C. brukte Olivia Rodrigo (19) litt av taletiden på å si sin mening om den mulige innskrenkingen av abort-rettigheter til kvinner i USA.

Stoppet konserten

Bakgrunnen for dette er at det anerkjente mediehuset Politico denne uken lekket et notat som angivelig viser at det konservative flertallet i Høyesterett har bestemt at retten til selvbestemt abort skal fjernes.

Dersom lovendringen går gjennom, vil det være opp til hver enkelt stat å bestemme abortlovgivningen, og dermed kan abort bli ulovlig i halve USA.

– Fordi vi er i DC, kunne jeg ikke la sjansen til å fortelle hvor knust jeg er over Høyesteretts potensielle avgjørelse gå fra meg. Våre kropper bør aldri være i politikernes hender, sa hun fra scenen og fortsatte:

– Jeg håper vi kan bruke stemmene våre til å beskytte retten vår til å ta en trygg abort, som er en rettighet mange før oss har jobbet så hardt for å få. Det er så viktig, sa hun videre.

Flere kjendiser har engasjert seg

Også unge stjerner som Ariana Grande har engasjert seg. Ifølge Popcrush delte hun flere tekstplakater om sine tanker på Instastory.

– Folk kommer til å ta abort enten det er lovlig eller ikke. Det som blir annerledes er hvor mange av dem som vil dø av det, skrev hun i et av innleggene.

Låtskriver Phoebe Bridgers delte sin egen aborthistorie på Twitter.

– Jeg tok abort i oktober i fjor mens jeg var på turné. Jeg dro til Planned Parenthood der de ga meg en abortpille. Det var lett. Alle fortjener den samme tilgangen, skrev hun i innlegget.

I USA har retten til selvbestemt abort vært lovfestet siden 1973. Den slår fast at kvinner har rett til selvbestemt abort fram til fosteret er levedyktig.