PÅ BESØK: I sitt siste intervju for God kveld Norge så drar Dorthe Skappel hjem til Gunhild Stordalen. Foto: Kristoffer Arnesen
PÅ BESØK: I sitt siste intervju for God kveld Norge så drar Dorthe Skappel hjem til Gunhild Stordalen. Foto: Kristoffer Arnesen

Da Gunhild var 17 år, bestemte hun seg for ikke å få barn

GOD KVELD NORGE (TV 2): Gunhild Stordalen har ofret mye for å redde verden, og tror det kan bli trist når hun blir 65 år.

Denne helgen viser TV 2 Dorthe Skappel sin siste sending som God kveld Norge programleder, og det er med Gunhild Stordalen som gjest. Eller, faktisk så er det Skappel som gjester Stordalen i hennes fantastiske leilighet på Frogner.

Blant temaene de snakker om er Stordalen sitt valg om ikke å få barn.

– Det visste jeg da jeg var mellom 17 og 18, sier hun og forklarer:

– Pappa jobbet veldig mye og var mye på fjellet i helgene. Han er en person som trenger mye rom, granbar og frisk luft for å være lykkelig. Det visste mamma da hun giftet seg med han, sier Stordalen som nettopp har fått egen dokumentarserie på TV 2.

Hadde for store ambisjoner

Stordalen forklarer at moren måtte ta på seg mesteparten av ansvaret for barna, noe som var avklart på forhånd.

– Hun skulle sjonglere tre barn og en praksis, og hun var helt utslitt. Jeg husker fra jeg var 8-9 år til 14-15 så gråt hun på sofaen rundt høytider fordi hun var så sliten.

Stordalen bestemte seg da for at det å få barn ikke var forenlig med hennes mål og ambisjoner i livet.

– Jeg kjenner meg selv godt, og jeg tror jeg ville stått i en spagat, og følt meg misslykket. Både med det jeg prøver å oppnå, og i forhold til hvor tilstede jeg kan være for noen andre, forteller hun, og fortsetter:

– Jeg mener at dersom man velger å få barn så er det det aller viktigste oppdraget du har i livet. Da må du sette de små menneskene foran deg selv i veldig mange tilfeller.

Tror det blir trist

Stordalen ville beskytte seg selv fra den interessekonflikten.

– Jeg ville kjøre, og bare gjøre det som alltid var best for den store agendaen i livet mitt, sier miljøforkjemperen.

I dag er hun styreleder i EAT, og har møtt presidenter og paven i kampen for å finne en løsning på verdens miljøutfordringer.

– Jeg sa da jeg var 17 at jeg ikke skulle ha barn, og jeg kommer sikkert til å synes det er veldig trist når jeg er 65, og må spørre søsknene mine om jeg kan komme på besøk på julaften, sier en åpenhjertig Stordalen.

Se hele intervjuet med Gunhild Stordalen på TV 2 fredag kl. 22:10, lørdag kl. 19:30 eller når som helst på TV 2 Play.

Relatert