TETT FORHOLD: Granit Xhaka og Martin Ødegaard etter hjemmetapet mot Brighton 9. april. Foto: John Walton
TETT FORHOLD: Granit Xhaka og Martin Ødegaard etter hjemmetapet mot Brighton 9. april. Foto: John Walton

Første gang han møtte Ødegaard, la Arsenal-stjernen merke til noe: – Det gjør ham veldig spesiell

Granit Xhaka (29) har utviklet et nært forhold til Martin Ødegaard (23) både på og utenfor banen.

Den sveitsiske midtbanespilleren snakker i dette TV 2-intervjuet om førsteinntrykket av Ødegaard, om hvordan de fant tonen utenfor banen, og hvordan de har utviklet forbindelsen på banen.

Han deler også sine tanker om Ødegaards mulige fremtid som Arsenal-kaptein.

Der er Xhaka en av få som faktisk vet hva han snakker om. 29-åringen ble utnevnt til klubbens kaptein i september 2019, men beholdt bare bindet i en drøy måned før det skar seg fullstendig med egne supportere.

Ødegaard hyllet nylig Xhaka i et intervju med TV 2 og fortalte at duoen er «nære og snakker masse sammen». Han beskrev sveitseren som «en fantastisk person».

– Allerede den første dagen jeg så Martin i garderoben vår, la jeg merke til at jeg følte meg veldig komfortabel med ham, sier Xhaka til TV 2.

– Hvorfor?

– Først og fremst er han en veldig, veldig, veldig ydmyk fyr. En person som ønsker å jobbe, en person som hadde mye erfaring, mange dårlige erfaringer, men også gode, sier midtbanespilleren.

– Ser ut som han har spilt 600 kamper

Xhaka er imponert over at Ødegaard har klart å holde bena på bakken.

– Han flyttet som 16-åring til en stor, stor, stor klubb og hadde stjernene rundt seg. Å være så ydmyk som han er nå … Respekt til ham!

– Han tar inn mye informasjon. Jeg prøver å hjelpe ham. Han er fortsatt ung, sier Xhaka, som har blitt en av de eldre spillerne i et ungt Arsenal-lag.

Han fullfører hyllesten av Ødegaard:

– Han er en utrolig spiller. Venstrefoten hans, bevegelsene hans, timingen hans, det er perfekt. Jeg ble veldig glad da vi fikk ham tilbake etter låneperioden. Han er fremtiden til denne klubben. Han er allerede kaptein når Alexandre Lacazette ikke spiller. Han kan være veldig stolt av seg selv.

– Du som har vært gjennom tøffe perioder som fotballspiller selv, hvilke tanker gjør du deg om de mange utfordringene Ødegaard har vært gjennom i sin korte karriere?

– Du kan se hvor langt han har kommet i hodet, mentalt. Han er veldig ung, bare 23 år gammel, men han ser ut som han er 30 år. Ikke på utseendet, men på hvordan han oppfører seg og er på banen. Det ser ut som han allerede har spilt 500 eller 600 kamper, sier Xhaka.

– Det er det han har fått av å være sammen med Ramos og Ronaldo en periode. Han har fått mye erfaring av dem også, men også på en dårlig måte. Han har vært gjennom lån på lån på lån. Det er ikke lett det han har vært gjennom. Men jeg er ikke overrasket. Han har kommet veldig, veldig, veldig langt mentalt for alderen, tillegger han.

Hyller kaptein Ødegaard

Ødegaard har vært kaptein i de tre siste Arsenal-kapteinene og seiler frem som den kanskje største favoritten til å overta bindet på permanent basis til sommeren.

Mikel Arteta har bekreftet til TV 2 at Ødegaard er høyaktuell.

– Han kan absolutt bli Arsenal-kaptein. Han har DNA-et i seg. Han er en fyr som jobber like hardt hver dag som om han var i kamp. Han gjør mye ekstra. Han er ydmyk. Han er en fyr som alle i garderoben lytter til. Hvorfor ikke? Det kommer an på Arteta, men jeg kan se ham som en fremtidig Arsenal-kaptein, sier Xhaka.

– Hvilke egenskaper har han som passer til rollen?

– Du trenger ikke skrike for å være kaptein. Du må forstå hva du skal si, når du skal si det, og hvem du skal si det til. Han er veldig ydmyk, han er stille som person, han er ikke en som snakker mye, og han snakker ikke veldig høyt. Men når han sier noe, kommer budskapet veldig tydelig frem til oss spillerne. Det er nøkkelen. Det gjør ham veldig spesiell.

På banen har Xhaka og Ødegaard utviklet et velfungerende forhold. Med en litt lavere utgangsposisjon er det ofte sveitseren som spiller opp nordmannen i mellomrommet, der han kan ta imot ballen og skape sjanser.

– Første dag jeg så ham, skjønte jeg hva slags spiller han var. Han liker å bevege seg mellom linjene. Han liker å motta ballen der. Selv når han har en spiller i ryggen, er han veldig komfortabel med ballen. Jeg leter mye etter ham, for det er han som utgjør forskjellen foran i banen med pasningene og touchene sine, og med avslutningene sine. Han blir veldig, veldig viktig for oss i de siste kampene denne sesongen, sier Xhaka.

– Du har tidligere sagt at Mesut Özil er den beste spilleren du har spilt med. Hvordan sammenligner du ham med Ødegaard?

– De har definitivt likheter, men jeg vil ikke sammenligne noen. Özil er spesiell, Ødegaard er spesiell, de har begge kvaliteter og svakheter. Jeg tror at hvis Ødegaard fortsetter sånn og jobber slik, kan han ha en enorm fremtid i fotballen.

Arsenals jakt på en plass i Champions League fortsetter når de møter West Ham på bortebane søndag. Kampen ser du på TV 2 Sport Premium 1 og TV 2 Play fra klokken 17.00.

Relatert