MØTE: President Vladimir Putin under et møte med forsvarsminister Sergei Shoigu på forsvarsministerens kontor i Kreml i Moskva torsdag. Foto: Russian Presidential Press Service / AP
MØTE: President Vladimir Putin under et møte med forsvarsminister Sergei Shoigu på forsvarsministerens kontor i Kreml i Moskva torsdag. Foto: Russian Presidential Press Service / AP

Reagerer på Putins siste opptreden: – Det er helt tydelig at noe har skjedd

Kroppsspråkekspert mener det er stor forskjell på hvordan Putin fremstår nå, sammenlignet med begynnelsen av invasjonen. Særlig én detalj har satt fyr på nettet.

Den russiske presidenten Vladimir Putin hadde akkurat startet sin «spesialoperasjon» i Ukraina.

Samme natt fremstod han som en målbevisst leder fra talerstolen.

– Han hadde farge i ansiktet og fremstod sterk. Da han kom inn på følsomme temaer, så man at ansiktsuttrykkene forandret seg. Han ble mer aggressiv og viste ekte følelser, sier kroppsspråkekspert Vidar Hansen.

Under sin neste offentlige opptreden ble han smilende tatt imot nærmest som en helt av et jublende folkehav på en stadium i Moskva under åtteårsmarkeringen av annekteringen av Krim.

Torsdagens viste han seg nok engang for verden. I etterkant har videoen av møtet mellom han og forsvarsminister Sergei Shoigu i Kreml vakt oppsikt.

– Det er helt tydelig at noe har skjedd, sier Hansen.

HYLLET: Med russiske flagg og musikk ble Vladimir Putin tatt i mot som en helt da han feiret åtteårsmarkeringen av annekteringen av Krim 18. mars. Foto: Host Photo Agency / Reuters / NT
HYLLET: Med russiske flagg og musikk ble Vladimir Putin tatt i mot som en helt da han feiret åtteårsmarkeringen av annekteringen av Krim 18. mars. Foto: Host Photo Agency / Reuters / NT

Heftig debattert

Møtet mellom de to politikerne ble holdt på forsvarsministerens kontor. Videoen viser de sittende overfor hverandre ved et lite bord.

Hansen, som har bakgrunn som politimann og som nå er en av Norges fremste kroppsspråkeksperter, kunne ikke dy seg fra å analysere presidenten.

Det var han heller ikke alene om. Flere internasjonale medier har skrevet saker om «forvandlingen» til Putin, som for eksempel The Telegraph. Synet av han er også heftig debattert i sosiale medier.

Flere mener videoen vekker mistanke om at Putin er syk. Daily Mail går langt i antyde at at det skyldes kreft.

– Han har blitt tynnere i kroppen og rundere ansiktet. Det er imidlertid vanskelig å si om det skyldes alder eller medikamenter som gjør han mer oppblåst, sier Hansen.

Eksperten mener imidlertid at det mimikken i ansiktet til Putin, som er det mest påfallende.

– Den er så og si fraværende, og han er nesten uttrykksløs. Han sitter også helt i ro og det er bare høyrefoten han beveger.

Med den tripper han nesten rastløst mot gulvet.

– Det kan bety at han er nervøs, men noen personer har også det som basislinje, altså sitt normale kroppsspråk, og som en uvane. Da må man se på tidligere klipp for å se om han gjør det samme da. Det var uansett ikke det jeg reagerte mest på av kroppsspråket, sier Hansen.

Her kan du analysere Putin selv. Se klipp fra torsdagens møte i videoen under. Saken fortsetter under videoen.

Her er Putin-møtet som har skapt spekulasjoner

Utelukker ikke sykdom

Det er flere ting Hansen har merket seg ved Putin under møtet.

– Hodet er nedsenket, han snakker med lav stemme og han er blek i huden. For meg fremstår han resignert og oppgitt. Det er akkurat som at lufta har gått helt ut av han og at han er tom for energi, sier han.

Selv om det er vanskelig å si sikkert hva dette skyldes, har Hansen gjort seg noen tanker.

– Han er mye isolert. Krigen har ikke gått som forventet. Og han er under et stort press. Det fører igjen til lite energi og lite søvn, og sånne ting slår raskt ut på kroppsspråket, sier Hansen.

Han utelukker heller ikke at forandringen skyldes dårlig helse.

– Det kan skyldes sykdom, men det er vanskelig å si noe sikkert om. Om han sover dårlig en natt, vil det også slå ut på kroppsspråket. Det er dette som er så spennende med kroppsspråk, sier Hansen.

Det er imidlertid ikke detaljene Hansen allerede har nevnt, som er den som virkelig har satt fyr på internett.

Det er nemlig hva Putin gjør med hånden, som særlig menes å bekrefte presidentens dårlige helse. At den detaljen er viktig, er imidlertid Hansen helt uenig i.

Her kan du sammenligne. Slik så han ut på talerstolen 24. februar etter å ha invadert Ukraina:

Detaljen med hånden

Under møtet sitter Putin litt henslengt i en litt for stor dress. Dette er heller ikke uvanlig for presidenten sammenlignet med tidligere intervjuer, mener Hansen.

– Det som mange reagerer på er at han holdt i bordet med den høyre hånden under hele samtalen, sier kroppspråkeksperten.

Hvis man overanalyserer, ser det nesten ut som Putin må holde seg fast eller støtte seg, for å håndtere det som kommer.

Det man ikke har lagt merke til da, ifølge Hansen, er at dette også er en del av presidentens basislinje.

– Når man ser på bilder fra tidligere samtaler på samme kontor, så gjør han akkurat det samme med hånden. Under talen etter han invaderte Ukraina, holder han også sånn, men med den andre hånden, sier Hansen.

For å se om Putin faktisk har endret seg, må man nemlig kjenne til hva som er hans normale atferd.

– Og akkurat dette med hånden, det er helt vanlig for han å sitte sånn, sier Hansen.

Bla i bildekarusellen til Hansen under for å se eksempler på hvordan Putin ofte sitter med hånden.

– Ingen tør

Møtet viser også en annen ting, mener Hansen:

– Sannsynligvis er det ingen som tør å kritisere Putin.

Han viser til at toppolitikere gjerne har et helt apparat med rådgivere rundt seg, som skal passe på hva man gjør, hva man sier og hvordan man tar seg ut.

Derfor er det rart at Putin gjør en så uflatterende offentlig opptreden.

– Han burde jo ha folk rundt seg som passer på at han tar seg godt ut, og at han fremstår sterk. Da hadde de rådet han til å ha en mer passende dress, en annen kroppsholdning og annen stemmebruk og en klarere tale for å fremstå som en sterk leder i en krig.

At han umulig kan ha et slikt apparat, får konsekvenser.

– Han er ikke på, han har ikke den samme energien eller mimikken i ansiktet. Det får motsatt effekt og han fremstår svak, sier Hansen.