LOVER ETTERFORSKNING: Etter en video av det som tilsynelatende er ukrainske soldater som skyter russiske fanger, lover myndighetene «umiddelbar etterforskning». Bildet av de ukrainske soldatene er tatt i Kharkiv søndag. Foto: Efrem Lukatsky / AP
LOVER ETTERFORSKNING: Etter en video av det som tilsynelatende er ukrainske soldater som skyter russiske fanger, lover myndighetene «umiddelbar etterforskning». Bildet av de ukrainske soldatene er tatt i Kharkiv søndag. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Ukraina lover «umiddelbar etterforskning» etter oppsiktsvekkende video

Etter at en video av det som tilsynelatende er ukrainske soldater som skyter russiske fanger ble offentliggjort, kommer ukrainske myndigheter med et løfte om «umiddelbar etterforskning».

Den nesten seks minutters lange videoen viser tilsynelatende ukrainske soldater som skyter menn som ser ut som russiske soldater, mens de sitter på kne.

Noen av fangene blir avkledd og får bind foran øynene. Videoen skal være filmet under en operasjon i Kharkiv-regionen.

De ukrainske soldatene sier at de har fanget en russisk rekognoseringsgruppe som opererte fra Olkhovka, et område rundt 20 mil fra den russiske grensen.

– Umiddelbar etterforskning

En av president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere Oleksiy Arestovych uttalte at det vil bli iverksatt umiddelbar etterforskning av hva som faktisk skjedde.

– Myndighetene tar dette veldig alvorlig, og det kommer til å bli en umiddelbar etterforskning. Vi er en europeisk hær, og vi håner ikke våre fanger. Om det viser seg å være sant, er dette absolutt uakseptabel oppførsel, sa Arestovych under et intervju publisert søndag, ifølge CNN.

– Vi behandler fangene i henhold til Genèvekonvensjonene, til tross for personlige og emosjonelle motiver, sa Arestovych i et annet intervju.

– Iscenesatt

I en uttalelse fra det ukrainske forsvarsdepartementet hevder forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj at Russland iscenesetter slike hendelser, uten å referere direkte til den aktuell videoen.

– Med hensikt å vekke mistro til Ukrainas forsvarstyrker, filmer og distribuerer fienden iscenesatte videoer som viser umenneskelig behandling fra påståtte «ukrainske soldater» av «russiske krigsfanger», sa Zaluzjnyj til nyhetsselskapet.

Forsvarssjefen understreket videre at væpnede styrker i Ukraina og andre lovlige militære formasjoner følger internasjonale, humanitære lover til punkt og prikke.

– Jeg oppfordrer dere til å ta hensyn til realitetene i informasjons- og psykologisk krigføring og kun stole på offisielle kilder, sa han.

Ukrainske styrker vinner frem

Ifølge nyhetsselskapet er det vanskelig å vite hvilken ukrainske enhet som har vært involvert i hendelsen. Soldatene i videoen snakker både ukrainsk og russisk, men med ukrainske aksenter.

Tjenesteperson for Kharkivs regionale myndigheter Konstantin Nemichev publiserte videoen. Han var selv med på angrepet på Olkhovka, men sier til CNN at han ikke var involvert i det som skjedde i videoen.

– Dette er ikke vår lokasjon. Jeg har aldri sett en slik lokasjon, sa Nemichev søndag, og la til at den kan ha blitt filmet «en eller annen plass» i Kharkiv-regionen.

Videoen ble publisert samtidig som ukrainske styrker vinner frem øst og sør for Kharkiv.

– Ekstrem grusomhet

Russiske myndigheter hevder at krigsfanger blir behandlet svært dårlig. I en uttalelse sa leder for etterforskningskomiteen i Den russiske føderasjonen Alexander Ivanovich Bastrykin at etterforskning vil iverksettes for å «kartlegge omstendighetene rundt mishandling av fangede soldater».

– Det dukket opp bilder på internett der fanger blir behandlet med ekstrem grusomhet av ukrainske nasjonalister, sa Bastrykin.

Videoen han snakket om var en annen enn den overnevnte, og viste bilder av fangede soldater som er skutt i begge beina og som, ifølge Bastrykin, ikke får medisinsk hjelp.

– Ifølge rapporter fant ulovlige handlinger sted ved en av basene til de ukrainske nasjonalistene i Kharkiv-regionen, sa den russiske tjenestemannen.

Videoene er ikke verifisert fra offentlig hold, og TV 2 viser de ikke frem.