Fredsprisvinner om stengte jenteskoler: – Det er hjerteskjærende

Afghanske tenåringsjenter ble sendt hjem bare noen timer etter at de onsdag fikk komme tilbake på skolen. Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier det er hjerteskjærende.

Skolejenter med Taliban-flagg under en seremoni før skolestart i Kanahar torsdag. Taliban beordret at jenteskoler over grunnskolenivå i Afghanistan måtte stenge bare timer etter de gjenåpnet onsdag, noe som skapte både forvirring og sorg. (Photo by Javed TANVEER / AFP) Foto: JAVED TANVEER
Skolejenter med Taliban-flagg under en seremoni før skolestart i Kanahar torsdag. Taliban beordret at jenteskoler over grunnskolenivå i Afghanistan måtte stenge bare timer etter de gjenåpnet onsdag, noe som skapte både forvirring og sorg. (Photo by Javed TANVEER / AFP) Foto: JAVED TANVEER

Jenter i ungdomsskole- og videregåendealder har vært nektet undervisning helt siden Taliban grep makten i august i fjor. Onsdag skulle de endelig igjen få klasseromsundervisning i hovedstaden Kabul og flere av de andre provinsene.

Men bare noen timer etter at jentene møtte opp, ble de sendt hjem igjen.

– Det kommer til å fortsette å finne unnskyldninger

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier til BBC at hun er sikker på at Taliban vil fortsette å forhindre jenter i å få skolegang utover grunnskolen.

– Det er så skuffende dag for dem, for oss, fordi Taliban lovet at jentene skulle få gå på skole. De fleste av oss var skeptiske, for vi vet at Taliban vil fortsette å finne på unnskyldninger for å hindre jenter i å lære, sier hun til kanalen.

Unnskyldningene de bruker er alt fra skolevei, manglende uniformer, mangel på kvinnelige lærere og mye annet.

– Det er hjerteskjærende, sier Yousafzai.

Taliban-regimet bekrefter at beslutningen om å gjenåpne jenteklassene brått ble omgjort. Det er ikke kommet noen offisiell begrunnelse, men nyhetsbyrået AP har snakket med en tjenestemann som sier beskjeden fra Taliban-ledelsen kom sent tirsdag kveld.

– Vi sier ikke at skolene vil være stengt for jenter for alltid, understreker Waheedullah Hashmi.

Han har en stilling knyttet til eksterne relasjoner og bistand i Taliban-administrasjonen.

Mens mange afghanere i byene er opptatt av at døtrene får undervisning, sier Hashmi at det er motstand mot skolegang for jenter på landsbygda. Motstanden er utbredt i områder der Taliban har betydelig støtte i befolkningen.

Huitfeldt: Brudd på jenters rettigheter

Rapportene om at Talibans øverste ledelse har utsatt skoleåpning for jenter er veldig skuffende, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Det er et brudd på jenters rettigheter og i strid med forsikringene Taliban har kommet med tidligere, blant annet i Oslo. Vi gir klar beskjed til Taliban om at vi forventer at de står ved sine løfter til det afghanske folket om jenters tilgang til utdanning, uttalte utenriksministeren til NTB onsdag.

Norge krever at Taliban må legge til rette for uavhengig og betingelsesløst humanitært arbeid og et inkluderende og representativt styresett.

– Kvinner må få lov til å ta høyere utdanning, bevege seg fritt og arbeide i alle samfunnssektorer. Menneskerettigheter må respekteres, sier Huitfeldt.

Stiller krav

Samtidig med Talibans skolepolitiske kuvending går det rykter om at det kan bli endringer i regjeringen. Nyhetsbyrået AP skriver at islamistbevegelsens ledelse er blitt innkalt til et møte i byen Kandahar.

Helt siden i fjor høst har det vært tegn til spenninger og uenighet mellom de mest konservative og de litt mindre konservative medlemmene av Taliban-regimet.

Vestlige land har gjentatte ganger krevd at afghanske jenter igjen må få undervisning. Dette er blitt et viktig punkt i forhandlingene om bistand til Afghanistan, som er rammet av økonomisk krise, tørke og matmangel.

Flere hjelpeorganisasjoner reagerer sterkt på at jentene nærmest måtte snu i døra onsdag – idet skoleåret begynte i de fleste av Afghanistans provinser.

– Vi er rystet over at myndighetene ikke holder det de har lovet, sier Asia-direktør Hassan Noor Saadi i Redd Barna.

– Har brutt løfte

Tidligere har Taliban-representanter hevdet at det hele veien har vært planen at jentene skal tilbake på skolebenken.

Islamist-bevegelsen har imidlertid insistert på at undervisningen for tenåringsjentene må skje i tråd med islamske prinsipper.

– Vi gjorde alt som Taliban ba oss om når det gjelder islamsk klesdrakt. De lovet at jentene kunne få gå på skole, og nå har de brutt løftet, sier Mariam Naheebi, en journalist i Kabul som også har demonstrert for kvinners rettigheter.

Da Taliban rykket inn i Kabul og tok makten i august, var skolene stengt på grunn av pandemien. To måneder senere ble skolene åpnet for gutter samt jenter i barneskolealder.

Praksisen har variert i ulike deler av landet, og i Kabul skal private skoler og universiteter ha fått lov til å operere uavbrutt.

(©NTB)