Kong Harald bekreftet smittet av korona

Hans majestet kong Harald fikk tirsdag påvist korona, bekrefter Slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen til TV 2.

– Kongen har lette symptomer og vil bli sykmeldt de neste dagene. Kronprins Haakon tar over hans oppgaver, sier Gjeruldsen videre.

Kongeparet er trippelvaksinert mot covid-19, og den siste dosen ble satt den 1. november i fjor.

– Kong Harald har blitt testet flere ganger, og var også en periode i karantene. Kongen er trippelvaksinert, og vi håper selvsagt at det bra med ham nå som han er bekreftet smittet, sier historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

Isaksen forteller at kongen har hatt et travelt program de siste dagene, blant annet med besøk på flyktningmottaket på Helsfyr og skiarrangement i Holmenkollen.

GOD BEDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker kongen god bedring. Foto: Kristin Grønning / TV 2
GOD BEDRING: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker kongen god bedring. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Støre ønsker rask bedring

– Jeg tror jeg sier det for alle i Norge: Vi ønsker kongen vår riktig god bedring, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Vi får jo korona, og nå har kongen fått det, og da tror jeg alle er med og ønsker ham god bedring og rask bedring tilbake der vi liker å se ham.

– Statsministeren har ikke hatt korona så langt?

– Nei, så vi får telle ned. Men det går jo bra for de aller fleste som får det nå. Og vi håper veldig at det går bra kongen, sier han.

Har vært sykmeldt

Isaksen viser til at kong Harald har hatt helseutfordringer det siste året.

– Kong Harald har vært en del syk siden begynnelsen av 2020, da han ble innlagt med svimmelhet. Kongen har byttet hjerteklaff, og måtte også operere en avrevet sene over høyre kne. Kongen har som følge av helseutfordringene vært en del sykmeldt, sier han.

I slutten av januar i år var kongen forkjølet, men da testet han negativt for koronaviruset flere ganger. Den 9. februar ble han friskmeldt.

Isaksen forteller at det har vært en gradvis utvikling de siste årene hvor stadig flere av kongens oppgaver har blitt overtatt av kronprinsen.

– Kong Harald er en gammel mann, og det er derfor begrenset hva kan kan gjøre. For eksempel var det kronprins Haakon som besøkte Nato-øvelsen Cold Response – tidligere ville kongen dratt dit selv. Dette har vært en naturlig utvikling gjennom årene, hvor kronprins Haakon har blitt en naturlig regent, sier han.

I HOLMENKOLLEN: Johannes Thingnes Bø, Johannes Høsflot Klæbo og kong Harald etter ti kilometer jaktstart for kvinner under verdenscup i skiskyting i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
I HOLMENKOLLEN: Johannes Thingnes Bø, Johannes Høsflot Klæbo og kong Harald etter ti kilometer jaktstart for kvinner under verdenscup i skiskyting i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby

Mange monarker har hatt korona

Tirsdag neste uke skal kong Harald og andre monarker delta på minnegudstjeneste for prins Philip. Minnegudstjenesten arrangeres som følge av at få delta i begravelsen på grunn av korona.

– Det er en viss fare for at kong Haralds deltakelse i minnegudstjenesten ryker, sier Isaksen.

Kong Harald føyer seg inn i en lengre rekke kongelige som har blitt smittet av viruset.

– Nesten alle de europeiske monarkene har vært smittet av korona, og det har gått fint med alle sammen, sier Isaksen.

Blant annet har kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige og dronning Margrethe i Danmark har vært smittet.

Det samme har dronning Elizabeth (95) i Storbritannia – samt prins Charles (73), som har fått korona to ganger.