Militærbase angrepet vest i Ukraina

– En alvorlig eskalering av krigen

LVIV, UKRAINA (TV 2) En strategisk viktig militærbase to mil fra Polen ble angrepet av russiske raketter. Mange er drept.

Ifølge ukrainske myndigheter ble 35 personer drept og 134 såret i angrepet mot Jarovov militærbase natt til søndag. Antall døde kan stige ytterligere.

Nesten hele avdelingen som huser det internasjonale senteret på basen skal være ødelagt. Teknikere er inne på stedet for å få oversikt over skadene, melder myndighetene i Lviv like etter klokken 11.30.

TV 2 har snakket med ekteparet Oksana Matsyura (40) og Yo Viktor Bobyk (41) som, er begge er leger i Lviv. De bor nær militærbasen som ble bombet.

Lege-ekteparet Oksana Matsyura (40) og Yo Viktor Bobyk (41) pakket med seg medisiner og dro for å hjelpe til søndag morgen. Foto: Adam Dobby
Lege-ekteparet Oksana Matsyura (40) og Yo Viktor Bobyk (41) pakket med seg medisiner og dro for å hjelpe til søndag morgen. Foto: Adam Dobby

– Vi er redde

– Vi våknet 05.15 da alarmen gikk. Vi tok med oss medisiner og reiste hit for å hjelpe til, sier Matsyura til TV 2 søndag formiddag.

Hun sier situasjonen er skremmende, og at de er redde hver dag. Som mor til to barn er hun dradd mellom legegjerningen og behovet for å beskytte seg selv og barna.

– Jeg er splittet. Det er så mange som trenger meg her, men det er svært vanskelig å bo her nå. Hver dag håper vi at dette er krigens siste dag, men vi vet ikke hva morgendagen bringer, sier hun.

Gir blod

Mange lokale har møtt opp for å gi blod.

– Det er det minste vi kan gjøre når soldatene ofrer alt, sier de til TV 2.

TV 2s team befinner ved sykehuset i nærheten av militærbasen, og måtte like før klokken 11 søke tilflukt i sykehusets bomberom. Ikke lenge etter ble alarmen avblåst.

Reporter Sonja Skeistrand forteller om sterke følelser. Mange er redde. Noen gråter, noen ber til Gud, og alle kjenner lettelsen når de kan gå ut igjen.

134 personer ble fraktet til sykehus etter angrepet. Foto: KAI PFAFFENBACH
134 personer ble fraktet til sykehus etter angrepet. Foto: KAI PFAFFENBACH

Jarovov militærbase ligger cirka fire mil vest for Lviv og to mil fra grensa til Polen. Basen er blitt brukt til å trene opp ukrainske soldater, og USA har jevnlig sendt militære instruktører hit.

Eskalering av krigen

Lviv fylke har så langt vært forskånet for russiske angrep, men angrepet søndag morgen tyder på en alvorlig eskalering av krigen.

Ifølge lokale myndigheter ble de angrepet av rundt 30 missiler fra fly som tok av fra russiske Saratov. Ukrainske styrker klarte å skyte ned noen av rakettene, men det er hørt minst to store eksplosjoner fra stedet.

Utenlandske instruktører var til stede på militærbasen vest i Ukraina som søndag morgen ble rammet av et russisk rakettangrep, melder landets forsvarsminister, Oleksij Reznikov.

Relatert