HØYE STRØMPRISER: Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,87 og 0,14 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,02 og 0,27 kroner per kWh. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
HØYE STRØMPRISER: Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,87 og 0,14 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,02 og 0,27 kroner per kWh. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Strømprisen til himmels igjen

Tirsdag ventes årets høyeste strømpris i Sør-Norge med en makspris på 6,53 kroner per kWh.

Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 6,53 kroner per kilowattime (kWh), skriver NTB.

Tallene er hentet fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. I Midt-Norge blir prisen 0,19 kroner per kWh på sitt høyeste og i Nord-Norge blir prisen 0,16 kroner.

Olje-og gassprisene påvirker

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,14 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,97 kroner.

Også olje- og gassprisene skjøt mandag i været etter at USA sa at de er i diskusjoner med de europeiske landene om et mulig handelsforbud for russisk olje, som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

Nordsjøoljen kostet mandag formiddag 127 dollar fatet, som er en økning på rundt 7 prosent fra klokken 2 natt til mandag. E24 siterer samtidig Infront på at gassprisene i Europa har steget over 50 prosent til 325 euro per megawattime.

– Kan øke en krone eller mer

I og med at Norge handler strøm med Europa, påvirkes også strømprisene i Norge av prisene på kontinentet. Mandag ligger spotprisen på strøm i Sør-Norge på 2,33 kroner kilowattimen i snitt, ifølge Nord Pool. Det er det høyeste hittil i år.

Lilleholt tror strømprisene kan stige ytterligere den nærmeste tiden.

– Prisene i Sør-Norge kan gå opp ytterligere en krone eller mer. Men det er umulig å si hvor raskt og hvor høyt prisen kan gå, sier Lilleholt.

Han understreker likevel at det ikke har skjedd noen store fysiske endringer i kraftproduksjonen i Europa og gassimporten fra Russland.

– Det som prises inn nå, er frykten og usikkerheten for at noe kan skje, sier Lilleholt.

Han sier at strømprisen i Sør-Norge påvirkes av massiv eksport til det europeiske markedet.

– Norge vil trolig fortsatt eksportere mye strøm til Europa den kommende tiden. Derfor vil nok strømprisene ligge på mellom 2 og 3 kroner gjennom sommeren i Sør-Norge. Det er det som prises inn i markedet nå, sier eksperten.

Hvorfor er strømmen så dyr?