ADVARER: Den russiske presidenten sier et flyforbud over Ukraina vil være det samme som en krigserklæring. Foto: Alexey NIkolskyi / Sputnik / Reuters
ADVARER: Den russiske presidenten sier et flyforbud over Ukraina vil være det samme som en krigserklæring. Foto: Alexey NIkolskyi / Sputnik / Reuters

Putin advarer Vesten: – Vil bli ansett som krigsdeltakelse

Zelenskyj ber Nato opprette flyforbud over Ukraina – men Putin advarer mot et slikt grep, og sier det ville være en krigserklæring.

I en uttalelse lørdag sier Russlands president at alt går som planlagt i Ukraina så langt, og at Russland vil fullføre sine mål som en del av den planlagte militæroperasjonen. Det melder Reuters.

I den samme talen gikk Putin hardt ut mot Vesten, og sa at sanksjonene som innføres mot Russland er det samme som en krigserklæring.

Samtidig forsvarer han Russlands invasjon av Ukraina, og sier de var nødt til å forsvare russisktalende øst i Ukraina, så vel som egne interesser.

I talen gjentar han at Russland ønsker en «demilitarisering» av Ukraina og at landet må erklære seg nøytralt, skriver Sky News.

Vil være en krigserklæring

I talen advarer Putin mot at vestlige land skal gå sammen om et flyforbud over Ukraina. Han sa en tredjeparts-erklæring av en flyforbudssone vil bli ansett som deltakelse i krigen.

– Ethvert skritt i den retningen vil bli ansett av oss som deltakelse i den væpnede konflikten, sa presidenten ifølge AFP.

ADVARER: Russlands president Vladimir Putin advarte Nato mot et flyforbud over Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky / AP
ADVARER: Russlands president Vladimir Putin advarte Nato mot et flyforbud over Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky / AP

Det var i et møte med piloter Putin sa et flyforbud fra vestlige land vil være en trussel mot russiske styrker.

– Alvorlig opptrapping

Førsteamanuensis og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, sier utviklingen i Putins retorikk er alvorlig.

– Det er en alvorlig opptrapping av retorikken. Så langt har Putin vist at det han sier, gjør han. Så jeg tenker det kan være for å legitimere motreaksjoner mot Vesten på sanskjonene, sier Røseth.

Endringen i ordlyden kommer flere dager etter at sanksjonene er satt inn, og Røseth er klar på hvem som står bak eskaleringen av situasjonen.

– Det skrur seg til. Dette er nok et element, og det er hele tiden Putin som skrur det til. Det er han som eskalerer situasjonen.

– Han er ganske alene

Han sier det er uklart hva som er den russiske presidentens formål med strategien, men at sanksjoner mot Vesten på Vestens sanksjoner, ser ut til å være en del av planen.

– Han har holdt tilbake mye av luftstyrkene så lang, men vi kan nok forvente mer der. Det er også andre virkemidler han har med for eksempel økt militært nærvær til vestlige land.

Røseth sier eskaleringene ser ut til å komme fra en svært presset mann, som er trengt opp i et hjørne.

– Selv Kina støtter ham ikke aktivt nå, så han er ganske alene, ser Røseth.

Hvor alene, er imidlertid vanskelig å si. Internasjonalt er han veldig alene – utenom støtten han høster fra Hviterusslands president Lukasjenko.

Usikkert hvem som rammes

Førsteamaunensisen sier det er tydelig at Putins uttalelser er regisserte, med en hensikt. Han sier det kan ventes ytterligere reaksjoner fra Russland, men at det er noe uklart hvem som vil rammes.

At det vil bli reaksjoner av militær karakter er imidlertid svært sannsynelig, og Røseth mener de i alle fall vil komme mot Ukraina. Om andre vil rammes, er han usikker på.

– Hvis Putin vil dra til skruene i Ukraina blir det å bruke luftstyrker. Han har mulighet til å i større grad bombe byer, og det vil være mulig å utnytte svartehavsflåten.

Zelenskyj anklaget Nato

Torsdag holdt Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, en videotale der han anklaget Nato for å gi russerne grønt lys til videre bombing av ukrainske byer.

– Alle menneskene som dør framover, vil dø på grunn av Natos svakhet og mangel på samhold, sa Zelenskyj i talen.

UT MOT NATO: Den ukrainske presidenten var ikke nådig da mot Nato da han talte torsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP
UT MOT NATO: Den ukrainske presidenten var ikke nådig da mot Nato da han talte torsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Zelenskyj har bedt Nato om å opprette flyforbudssone over Ukraina, men fikk nei fra Nato og Jens Stoltenberg.

Stoltenberg begrunnet avgjørelsen med at et flyforbud over Ukraina vil kunne dra øvrige europeiske land inn i krigen, ved at Nato ville vært nødt til å sende ned kampfly for å håndheve forbudet.

– Det vil økte faren og ødeleggelsene, og forårsake ytterligere menneskelig lidelse, sa Stoltenberg.