Slik har Putin strammet jerngrepet om Russland: – Ser på seg selv som tsar

President Vladimir Putin brukte store deler av 80-tallet på å rekruttere vestlige spioner for KGB. Han hadde orkesterplass til Sovjetunionens fall, og mener Russland ble ranet i prosessen.

For 40 år siden brukte en ung major i KGB alle sine beste knep for å rekruttere flere vestlige spioner fra basen sin i Angelikastrasse 4 i Dresden. Målet å få tilgang til teknologi- eller Nato-hemmeligheter, ifølge Washington Post.

Den ambisiøse majoren var Vladimir Vladimirovitsj Putin. Han var topptrent som spion i Moskva, men lykkes ikke særlig i arbeidet. Han forble en KGB-agent i midtsjiktet i 17 år.

UNGDOM: Her er Vladimir Putin som 14 år gammel skolegutt i 1966. Foto: Russian Archives
UNGDOM: Her er Vladimir Putin som 14 år gammel skolegutt i 1966. Foto: Russian Archives

Hovedoppgaven hans var å gå etter østtyskere som hadde grunn til å reise utenlands, som akademiere, journalister, forskere og teknikere. Disse hadde som regel troverdige dekkhistorier. Han trente rekruttene sine i det som den gang var avansert «trådløs overvåkning».

Putin snakker varmt om sovjettiden den dag i dag. Senest i TV-talen hvor han kunngjorde anerkjennelsen av de to ukrainske utbryterregionene, brukte han lang tid på å snakke om Sovjetunionens storhetstid.

– Russland ble ranet da Sovjetunionen falt, uttalte han.

Putin er stolt patriot, og har nektet å ta avstand til Joseph Stalins brutale overgrep. Etter invasjonen av Ukraina har flere eksperter omtalt ham som både stormannsgal og en person med vrangforestillinger.

– Putin er opplagt stormannsgal. Måten han behandler sine egne på, som da han satt sin egen etterretningssjef i dyp forlegenhet, måten han holder møter med disse enorme bordene som gir mer enn god nok korona-avstand mellom seg selv og de andre, og også måten han gjennomfører samtaler med sine egne på, det tyder på en person som ser på seg selv som en egenrådig tsar i Russland, uttalte Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, til TV 2 torsdag.

Kristoffersen mener Putin fremstår som stormannsgal. Her holder presidenten et koronavennlig møte med sin franske motpart Emmanuel Macron tidligere i februar. Foto: PUTNIK
Kristoffersen mener Putin fremstår som stormannsgal. Her holder presidenten et koronavennlig møte med sin franske motpart Emmanuel Macron tidligere i februar. Foto: PUTNIK Foto: AFP

Psykologspesialist Pål Grøndahl sier til TV 2 at Putin i økende grad framstår kynisk, og at tyr både til løgn og bedrag for å oppnå det han vil.

– Paranoid og herskesyk

– Det viser seg en mann som er mer opptatt av målet, enn de virkemidlene han vil bruke for å oppnå dette målet, blant annet løgn og bedrag.

– VI har også sett siste ukene at han håndterer de han skal forhandle med på en nedverdigende måte, sier Grøndahl.

Psykologen mener Putin viser tegn til noe som skjer mange mennesker som har hatt mye makt over mange år.

– Han viser økt form for paranoid tenkning og herskesyke. Og han omgir seg med færre og færre mennesker som er uenig med ham, sier Grøndahl.

Som KGB agent i Tyskland på 80-tallet hadde han orkesterplass til slutten på Den kalde krigen og murens fall.

Etter KGB-karrieren var over fikk han jobb som rådgiver til en kontroversiell ordfører i hjembyen St. Petersburg. Han holdt seg i bakgrunnen. Også da han ble sjef for FSB i 1998 og helt fram til han ble håndplukket som statsminister av datidens president Boris Jeltsin i 1999.

FILE - In this file photo taken on Monday, Aug. 3, 2009, then Russian Prime Minister Vladimir Putin swims while traveling in the mountains of the Siberian Tyva region (also referred to as Tuva),  Russia, during his short vacation.  Putin has become alternately notorious and beloved for an array of adventurous stunts, including posing with a tiger cub and riding a horse bare-chested. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, POOL, file) Foto: Alexei Druzhinin
A file picture taken on August 3, 2009, shows Russian president Vladimir Putin riding a horse during during his vacation outside the town of Kyzyl in Southern Siberia. Russia's President Vladimir Putin turned 60 on October 7,2012 the official retirement age in the country he has dominated for the past 12 years, as his supporters celebrated his leadership and machismo. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ Foto: ALEXEY DRUZHININ
FILE PHOTO: Russia's Prime Minister Vladimir Putin rides a horse in southern Siberia's Tuva region, Russia August 3, 2009. REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhinin/File Photo Foto: RIA Novosti
Bildene av Vladimir Putin i bar overkropp har gått viralt omtrent hver gang det har blitt publisert en ny samling. ARKIV: REUTERS/RIA Novosti/Pool/Alexei Druzhinin

Hemmelighetsfull om én del av livet

Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952. Han fyller 70 år i høst, og bortsett fra at han er en beinhard politiker, som gjerne viser seg fram som friskus i bar overkropp ute i naturen, er det mange ting man ikke vet om ham.

Sivilstatusen og familielivet hans er nærmest tabu å omtale i russiske medier.

Han giftet seg med flyvertinnen Lyudmila Putina som han møtte under sine KGB-dager, 28. juli 1983.

Paret fikk to døtre, Maria Vorontsova og Katerina Tikhonova. De to kvinnene har en sjelden gang stilt opp i TV-intervjuer i russiske TV-kanaler.

Ifølge Reuters er den yngste datteren, Katerina, både akademiker, forsker og akrobatisk danser. Hun skal ha vært gift med en russisk finansprofil ved navn Kirill Shamalov, men ekteskapet ble avsluttet i 2018. Shamalov hører til i finanseliten som danner Putins nettverk.

Sist offentligheten fikk et glimt av Katerina var i 2021, da hun talte ved St. Petersburg International Economic Forum. Konferansen tilsvarer Davos - ifølge Business Insider ble det dog aldri erkjent at hun er Putins datter, men opptreden skapte spekulasjoner om hvor vidt hun nå er interessert i en mer offentlig karriere.

Der yngstedatteren er til dels skjermet fra offentligheten, er den eldste datteren Maria desto mer mystisk. Det vites lite om hennes karriere og sivile status.

Bekrefter barnebarn

I 2017 bekreftet for øvrig Putin selv at han er bestefar, men det er uklart hvilke av døtrene som har barn, og om det eventuelt er snakk om flere barnebarn. Bekreftelsen kom i en dokumentar laget av Hollywood-regissøren Oliver Stone, ifølge The Independent.

I samme intervjuet blir Putin spurt om han ofte treffer barnebarnet:

– Veldig sjelden, dessverre, sier Putin i dokumentaren.

Det har florert rykter om at Putin fikk en tredje datter, men til dags dato vet man ikke hvor mange barn han har, eller hvorvidt han er i et kjærlighetsforhold.

Her var daværende statsminister Vladimir Putin sammen med sin kone Lyudmila Putina etter å ha stemt i Moskva i 2012. AP Photo Foto: Alexander Zemlianichenko
Her var daværende statsminister Vladimir Putin sammen med sin kone Lyudmila Putina etter å ha stemt i Moskva i 2012. AP Photo Foto: Alexander Zemlianichenko

Skilt etter 30 år

Ekteparet annonserte at de hadde separert seg i 2013, etter 30 års ekteskap, ifølge Washington Post. Det gikk samtidig mange rykter om Putins elskerinner, blant annet en som han fikk barn med.

Denne angivelige datteren har levd et glamorøst jetset-liv hvor hun blant annet eide en leilighet i Monte Carlo til 40 millioner kroner. Finansieringen rundt dette ble lekket i de beryktede Pandora Papers i 2021.

Selv om russiske medier er forsiktige med å pirke borti det som er Putins private sfære, vakte det sinne da bilder av et digert palass han angivelig eier ble publisert.

Dette palasset ble filmet og brukt i en dokumentarfilm som opposisjonspolitiker Alexei Navalny publiserte på sin Youtube-kanal i 2021. (Navalny Life YouTube channel via AP, File) Foto: AP / NTB
Dette palasset ble filmet og brukt i en dokumentarfilm som opposisjonspolitiker Alexei Navalny publiserte på sin Youtube-kanal i 2021. (Navalny Life YouTube channel via AP, File) Foto: AP / NTB

Putin benektet at det var han som eide luksuseiendommen ved Svartehavskysten, og en nær venn av ham, den russiske forretningsmannen Arkadij Rotenberg, uttalte at han var den egentlige eieren. Sannheten er det vanskelig, om ikke umulig å slå fast, og mange russere tror fremdeles det er Putin som eier palasset.

På papiret eier Putin svært lite, men ifølge New York Times er det estimert at han har gjemt bort verdier på over hundre milliarder dollar.

Da Putins private midler ble frosset fredag, var det ingen indikasjon på hvor Putins verdier er plassert. Gjennom mange år har det gått rykter om at verdiene og eiendommene hans blir sluset gjennom søkkrike oligark-venner og familiemedlemmer.

Fra spion til president

I 1998 ble Putin sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som erstattet KGB. Ett år etter ble han utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

I mars 2000 ble han formelt valgt til presidentvervet og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

Grunnlovsendringen fra 2020 gjør at Putin i teorien kan sitte fram til 2036. Onsdag inspirerte han troppene. Foto: Alexei Nikolsky
Grunnlovsendringen fra 2020 gjør at Putin i teorien kan sitte fram til 2036. Onsdag inspirerte han troppene. Foto: Alexei Nikolsky

På denne tiden slo russisk grunnlov fast at presidenter ikke kunne sitte mer enn to perioder på rad, men dette ble omgått ved at Putin gikk inn som statsminister i 2008 under president Dmitrij Medvedev.

Nå begynte det virkelig å spøke for demokratiet i Russland, og internasjonale organisasjoner og eksperter har ropt varsko om Putins autoritære grep om Russland siden.

I mars 2012 ble han igjen valgt til president for seks nye år og i 2018 ble han «gjenvalgt» for en ny seksårsperiode med mistenkelige 77 prosent av stemmene.

Ukrainske soldater har festet et bilde av Putin på en skytedummy. Foto: Vadim Ghirda
Ukrainske soldater har festet et bilde av Putin på en skytedummy. Foto: Vadim Ghirda

I 2020 ble det holdt en folkeavstemning om endringer i den russiske grunnloven som kan gjøre det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036. Endringene ble stemt fram tross store demonstrasjoner.

Internt presset

Internt i Russland har Putin blitt utfordret på mange fronter de siste årene. En helteskikkelse i Aleksej Navalnyj, dårlig pandemihåndtering og stadige demonstrasjoner.

FSB er overalt. Opposisjonen bli kvelt og Putin strammer grepet. Eksperter mener at situasjonen i dag kan være et resultat av at Putin ser at jerngrepet glipper.