TORDENTALE: USAs president Joe Biden langet ut mot Vladimir Putin og lanserte en rekke nye sanksjoner mot Russland torsdag kveld. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP
TORDENTALE: USAs president Joe Biden langet ut mot Vladimir Putin og lanserte en rekke nye sanksjoner mot Russland torsdag kveld. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Joe Biden innfører knusende sanksjoner: – Putin valgte krig

USAs president Joe Biden innfører eksportforbud til Russland, sanksjonerer fire nye banker og går etter oligarker. Demokraten hudflettet Vladimir Putin under sin tale i Det hvite hus torsdag, og åpner opp for direkte sanksjoner mot Russlands president.

Russland sjokkerte en hel verden da de gikk til fullskala invasjon mot Ukraina natt til torsdag. Kun timer tidligere advarte amerikanske myndigheter om at en invasjon var nært forestående, og USAs president Joe Biden er klokkeklar fra talerstolen i Det hvite hus torsdag kveld.

– Russland har begynt et brutalt overgrep mot det ukrainske folk. Et uprovosert, ubegrunnet og unødvendig angrep. Dette var planlagt, sier Biden.

Presidenten påpeker at Russland over lengre tid har plassert styrker, militærutstyr og blodbanker langs den ukrainske grensen, med formål om å invadere landet.

– Dette sier alt du trenger å vite om intensjonene hans. Han avslo ethvert forsøk på å forhandle i god tro med USA og våre allierte, tordner demokraten, som anklager Putin for «politisk teater».

– Putins handlinger illustrerer et ondskapsfullt syn på fremtiden og vår verden, sier Biden.

Nye sanksjoner

Biden påpeker at USA har advart om invasjonen i flere uker, og at angrepet nå utspiller seg som forventet.

– Putin er angriperen, Putin valgte krig. Og nå vil han og landet hans kjenne på konsekvensene, sier Biden, som kunngjør ytterligere sanksjoner mot Russland.

USA begrenser blant annet hva som kan eksporteres til Russland, noe som vil få store konsekvenser for russisk økonomi.

Biden innfører en rekke kraftige sanksjoner mot Russland, med mål om å stenge dem ut fra verdensøkonomien. Foto: Alex Brandon/AP Photo
Biden innfører en rekke kraftige sanksjoner mot Russland, med mål om å stenge dem ut fra verdensøkonomien. Foto: Alex Brandon/AP Photo

– Vi har bevisst utformet disse sanksjonene for å maksimere de langsiktige konsekvensene for Russland, og for å minimere konsekvensene for USA og våre allierte, forklarer Biden.

Biden understreker at han har en rekke allierte land med seg i sanksjonene, en gruppe som til sammen utgjør over halve verdensøkonomien.

– Vi vil begrense Russlands evne til å delta i den internasjonale økonomien. Vi vil begrense deres evne til å utbygge militæret. Vi skal innføre store sanskjoner for å hindre at de kan konkurrere i den høyteknologiske økonomien i det 21. århundret, advarer Biden.

Kan gå etter Putin selv

Presidenten påpeker at sanksjonene og presset mot Russland allerede har hatt en effekt, og viser til at rubelen torsdag morgen nådde et historisk bunnivå, samtidig som de russiske børsene stupte.

Biden går også etter ytterligere fire russiske banker, noe som fryser alle midlene bankene har i USA. I tillegg sanksjoneres en rekke høytstående russiske oligarker og deres familiemedlemmer.

Presidenten velger foreløpig ikke å gå etter russisk olje- og gassnæring, men utelukker ikke at det vil skje i løpet av de kommende dagene. Biden sier også at det kan bli aktuelt å innføre direkte sanksjoner mot Putin selv.

Sender nye styrker

Samtidig varsler Biden at USA sender ytterligere styrker til Tyskland for å forsterke Natos nærvær i Europa. 7000 amerikanske soldater vil sendes til Tyskland, men demokraten understreker at disse skal i ikke krig med Russland.

– Styrkene våre er ikke, og vil ikke være involvert i konflikten med Russland i Ukraina. Styrkene våre drar ikke til Europa for å kjempe i Ukraina, men for å forsvare våre Nato-allierte og forsikre dem, sier Biden.

Den amerikanske presidenten taler etter at han tidligere torsdag holdt et digitalt møte med lederne i G7-landene – Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

«Vi ble enige om å gå videre med knusende sanksjonspakker og andre økonomiske tiltak for å holde Russland ansvarlig», skriver Biden på Twitter.

Bidens tale fra Det hvite hus skulle etter planen holdes klokka 18.30 norsk tid, men ble utsatt med en time.

I forkant holdt Biden også et møte i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Relatert