SOL OG SNØ: Det blir både sol og snø i vinterferien - men ikke de samme stedene. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2
SOL OG SNØ: Det blir både sol og snø i vinterferien - men ikke de samme stedene. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2

Disse får best vinterferie-vær

Ett sted i landet er en bokstavelig talt soleklar værvinner for vinterferien. Men meteorologen har også en advarsel til de som skal ferdes i fjellet.

Mange i Norge er godt i gang med vinterferien, som for flere landsdeler varer ut årets åttende uke. Hvor i landet man velger å legge ferien til, blir imidlertid avgjørende for værforholdene man får.

Flere kraftige lavtrykk fra vest gjør nettopp Vestlandet utsatt for både kraftig vind og nedbør hele uka. Mot torsdag og fredag brer det dårlige været seg nordover også mot Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms.

– Østlandet blir stort sett liggende i le for fjellene i vest, men de slipper ikke helt unna. Det vil kunne blåse og bli en del snøfokk særlig i de vestlige fjellområdene, forteller meteorolog i Storm, Roar Inge Hansen.

De som reiser til populære fjellområder som Geilo, Hemsedal og Hovden i vinterferien, må derfor belage seg på en god del vind og noe snø.

Advarer mot skred

Meteorologen har en klar advarsel til de som tenker seg til vestliggende fjellområder.

– Mye nedbør de neste dagene gjør at den allerede sterke skredfaren er stigende. Faren for snøskred kan bli temmelig stor, og det blir mye løssnø i fjellet, sier han.

Flere områder har oransje og rødt farevarsel for snøskred både tirsdag, onsdag og torsdag. Aller mest utsatt onsdag er Sunnmøre, Indre Fjordane, Voss og Hardanger.

ADVARER MOT SKRED: Meteorologen advarer mot stor skredfare flere steder i vinterferien. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2
ADVARER MOT SKRED: Meteorologen advarer mot stor skredfare flere steder i vinterferien. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2

Også Heiane, Indre Sogn, Jotunheimen, Finnmarkskysten, Romsdal og Trollheimen har betydelig fare for snøskred i vinterferieuka.

Hansen advarer om at vind og nedbør også kan gjøre trafikkforholdene vanskelige, og potensielt begrense fremkommeligheten over fjellovergangene.

Oslo er værvinneren

De som bør holde seg hjemme i ferien, er beboerne i hovedstaden. Der blir det nemlig minst uvær og mest sol.

– Nede i Oslo-gryta blir det nok aller best. Det blir en helt klar vinterferie-værvinner, sier Hansen.

Vinterferie i Norge

I Norge har ulike landsdeler vinterferie til ulik tid, men alle er lagt til uke 8, 9 og 10. Disse ukene har de ulike landsdelene ferie.

Uke 8

 • Oslo
 • Agder
 • Møre og Romsdal
 • Vestfold og Telemark
 • Trøndelag
 • Vestland: ikke Ullensvang/Odda og tidligere Hordaland
 • Viken: nye Asker kommune, ikke tidligere Buskerud

Uke 9

 • Innlandet
 • Rogaland
 • Nordland
 • Vestland: Ullensvang/Odda og tidligere Hordaland
 • Viken: tidligere Buskerud, ikke nye Asker kommune

Uke 10

 • Troms og Finnmark

Men dersom man har planer om en hyttetur til fjells er det ingen grunn til fortvilelse. Østliggende fjellområder som Beitostølen, Valdres, Hafjell, Sjusjøen og Kvitfjell, kan også få godt vær i ferien.

– Det kan bli bra til fjells. Det blir nok lite nedbør, men det kan blåse og føyke litt, sier meteorologen.

– Noe snøfokk blir det altså, men man kan helt sikkert også sole seg i perioder.

KNALLVÆR: De østliggende fjellområdene og Oslo ligger best an til å kunne sole seg i ferien. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2
KNALLVÆR: De østliggende fjellområdene og Oslo ligger best an til å kunne sole seg i ferien. Foto: Frida Daae Hessen / TV 2

– Ikke svinkaldt

Og sol blir det først og fremst på Østlandet. Både torsdag, fredag og lørdag blir solrike i øst. Nord-Norge får sol tirsdag og onsdag, i tillegg til mildere temperaturer utover uka etter en iskald onsdag med inntil 30 minusgrader på Finnmarksvidda.

– Da kommer et lavtrykk inn. Det er litt mer usikkert utover torsdag og fredag, sier meteorologen.

Hansen sier temperaturene stort sett er milde, men at de varierer mellom null og seks varmegrader i Sør-Norge. Også nord i landet blir det mildere vær, med muligheter for varmegrader inn i helgen.

– I Sør-Norge blir det skiftende temperaturer. Litt variabelt, men ikke noe unormalt for årstiden - og ikke svinkaldt.