Kritikken har haglet: – Jeg har ikke sett en dritt

Emil Iversens førsteetappe sørget for et vanskelig utgangspunkt for Norge på stafetten. På medaljeseremonien sier trønderen at han ikke har fått den med seg.

Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo tok OL-sølv under søndagens stafett.

– Sølv er nederlag i stafettsammenheng, sa TV 2s langrennsekspert, Petter Northug om resultatet.

Russland var nemlig fullstendig overlegne, og sikret et suverent gull 1.07 foran Norge på 4x10-kilometeren. Frankrike tok bronse.

– Å ikke vinne en herrestafett er alltid skuffende uansett. Det skal gjøre vondt å ikke vinne det. Det er et russisk lag som går raskere enn oss på tre av fire etapper, og er virkelig gode. Likevel er det skuffende å ikke vinne, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til TV 2.

– Russland var bedre enn oss i dag, og da må vi gratulere dem med den prestasjonen, sier Pål Golberg.

Iversen fikk sølvmedaljen: – Må tåle å få kritikk

Timer etter det tunge etappen fikk Iversen det synlige beviset på at han og det norske laget hadde tatt OL-sølv.

– Jeg er kjempestolt over å ta OL-sølv. Jeg er skuffet over egen prestasjon, men stolt av laget. Et OL-sølv er så klart kjempestort for meg. Det er tosidig, men det må nesten være lov å være skuffet. Jeg skulle ønske jeg gikk noen sekunder fortere. Den medaljen her trekker opp medaljeskapet mitt ganske kraftig. Jeg er kjempestolt, sier Iversen til TV 2 på medaljeseremonien.

– Vi blir blidere og blidere. Russland fortjente å vinne. De var kjempesterke, de var fire til sammen og tre av dem som slo oss. Det er bare å si gratulerer, så må vi være fornøyde med at vi klarte det nest beste i dag.

SØLV: Det ble andreplass til Norge på stafetten søndag. Foto: LINDSEY WASSON
SØLV: Det ble andreplass til Norge på stafetten søndag. Foto: LINDSEY WASSON

Iversen sier han ikke har fått med seg kritikken hjemmefra etter åpningsetappen.

– Nå er jeg litt spent. Jeg har ikke med mobil, så jeg har ikke sett en dritt. Jeg venter at det er litt gratulasjoner, så er det nok noen som mener jeg ikke bør gå og noen som synes vi gjorde det bra... Det er bra det engasjerer. I langrenn i Norge er det mange som mener mye om alt. Det setter vi pris på, sier Iversen, og legger til:

– Jeg får mye skryt når det går bra, så hvis noen synes jeg har gått dårlig, så må jeg tåle å få litt kritikk. Jeg skal ikke overdrive at jeg er en syndebukk, men jeg føler at jeg er litt av hovedgrunnen til at vi ikke er med å kjempe om gullet lenger. Det er ikke sikkert det hadde vært mulig uansett, men jeg føler litt på det. Vi er et lag, vi vinner sammen og tar sølv sammen. Det er ikke noe annerledes nå.

NUMMER TO: Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til sølv på søndagens stafett. Foto: Torstein Bøe
NUMMER TO: Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til sølv på søndagens stafett. Foto: Torstein Bøe

– Dårlig gjort mot Iversen

Kritikken har nemlig haglet mot landslagsledelsen og Iversen etter sølvet. Det norske laget fikk et vanskelig utgangspunkt, etter at Emil Iversen ble parkert av Aleksej Tsjervotkin på den første etappen.

Kommentator i Adresseavisen Birger Løfaldli mener det var dårlig gjort mot Iversen å la han gå stafetten.

– Landslagsledelsen ble avslørt. Emil Iversen burde vært spart for ydmykelsen, skriver kommentatoren.

Han retter kritikk mot landslagsledelsen.

– Det manglet ikke på advarsler. Hva i alle dager har den norske landslagsledelsen sett de siste dagene, som fikk dem på tanken om at det var riktig å la Emil Iversen få plass på stafetten? spør han i kommentaren.

Iversen selv sier til TV 2 at han er klar for å ta kritikk for sin innsats.

– Det blir for dårlig. Vi kan ikke slippe ryggen til Russland, og jeg klarer dessverre ikke henge på ryggen hans. Jeg føler det er min skyld at vi ikke kan kjempe om gullet. Det beklager jeg. Slik er det, og vi må tåle å mislykkes, sier Iversen.

– Det har vært skrevet mye om meg, og det vil bli skrevet mer. Det er nok ikke den letteste oppgaven jeg har fått, men jeg måtte si ja og gå for gull. Jeg tåler å gå dårlige skirenn. Det må jeg bare leve med, sier han.

Iversen svarer på Lundby-stikk

– Uforståelig

TV 2s langrennsekspert, Petter S. Skinstad, sier han er helt enig med Løvfaldli.

– Hvordan Iversen kunne være god nok til å gå stafett, når han ikke var god nok til å gå 15 kilometer to dager tidligere, er fullstendig uforståelig for meg. Han har vært en skygge av seg selv, sier Skinstad.

Han peker også på at Iversen tidligere har vært svak i høyden.

– Hvordan de i sin villeste fantasi kunne se at han skulle være det riktge valget, er totalt uforståelig. Det er som å la en usikker fotballspiller ta den avgjørende straffen, for så å bli overrasket når han bommer, sier Skinstad, som ikke vil legge ansvaret på Iversen selv.

– Han gjør så godt han kan. Han stiller opp i dag, og gjør sitt beste. Nå er han i sin dårligste form på mange år. Derfor mener jeg at ansvaret er ene og alene på ledelsen. Det sitter fryktelig langt inne for en utøver å si at dette er jeg ikke i form til. Det er ikke mulig for han å ta den vurderingen, sier eksperten.

– Dessverre som fryktet

Som regjerende olympisk mester, hadde det norske laget press på seg før stafetten, og Northug mente på forhånd at sølv ville være en skandale. Kampen for å forsøke å unngå det, ble først og fremst kjempet mot det russiske laget.

Emil Iversen, som ble plassert på Norges åpningsetappe på omdiskutert vis, fikk nemlig en svært tøff oppgave med å henge på Tsjervotkins knallharde åpningsfart.

Russeren rykket fra halvveis på den første etappen, og opparbeidet seg en solid luke ned til de øvrige løperne.

– Det er dessverre som fryktet. Det er ikke fjorårsutgaven av Iversen, sa Northug i det Tsjervotkin fortsatte å øke avstanden til konkurrentene.

Mot slutten av etappen måtte Iversen også gi slipp på Italia og Tyskland, og sendte Pål Golberg ut på den andre etappen som nummer tre, 34 sekunder bak den russiske lederen.

– Det er for dårlig å ikke henge med. Hadde jeg klart det, hadde jeg vært fornøyd. Jeg mangler det siste giret, sa Emil Iversen til Discovery.

Northug: – Det var feil å gå med Iversen

Klæbo-show

Golberg hentet raskt inn det korte italienske og tyske forspranget. Aleksandr Bolsjunov, som gikk den andre etappen for Russland, var det imidlertid langt vanskeligere å hamle opp med.

Nordmannen jobbet iherdig for å unngå at avstanden opp til Bolsjunov skulle bli større.

– Ut fra forutsetningene har Pål gjort en perfekt etappe, mente Northug.

Golberg fullførte den andre etappen samtidig som Sverige, 59 sekunder bak Russland.

– Jeg hadde en helt lik oppgave som russeren foran meg. Det gikk bra lenge, men det røk noen sekunder på tampen. Jeg er fornøyd med gjennomføringen, sier Golberg til TV 2.

Hans Christer Holund gikk den tredje etappen i en forfølgergruppe med Sverige og Frankrike. Nordmannen gjennomførte en solid etappe, og gikk inn 15 sekunder av russernes ledelse.

Northug trillet terningkast fem på Holunds etappe.

Den sørget for at Johannes Høsflot Klæbo startet på sin etappe 44 sekunder etter Sergey Ustiugov, og dermed måtte ta til takke med en kamp om andreplassen.

Johannes Høsflot Klæbo hadde få problemer med å hamle opp med Frankrike og Sverige i kampen om sølvet. Foto: ODD ANDERSEN
Johannes Høsflot Klæbo hadde få problemer med å hamle opp med Frankrike og Sverige i kampen om sølvet. Foto: ODD ANDERSEN

Der parkerte Klæbo Maurice Manificat på oppløpet, og sørget for norsk stafett-sølv.

– Det blir ikke det vi håpet. Det blir for mange sekunder på førsteetappen, og da er vi sjakk matt. Med Russlands lag var det umulig, er Petter Northugs oppsummering.

– I dag var vi ikke gode nok. Det er kjedelig, men jeg tror jeg skal klare å glede meg over sølvet med litt tid, sier Holund.

– Verdens jævligste målgang