Thingnes Bø spurtet Norge til gullet etter ellevill stafett: – En euforisk følelse!

Johannes Thingnes Bø spurtet Norge til gullet etter en ellevill og dramatisk mixed stafett.

Se hvordan Thingnes Bø spurtet Norge til gull i Sportsnyhetene øverst!

Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø utgjorde det norske laget som var en av de store forhåndsfavorittene i lørdagens mixed staff i OL. På ellevilt vis innfridde de forventningene.

Det ble en svært dramatisk mixed stafett både for Norges og konkurrentenes del. Det ble en spurtduell om gullet mellom Russlands Eduard Latypov, Frankrikes Quentin Fillon Maillet og Norges Johannes Thingnes Bø.

Thingnes Bø spurtet til gull foran Frankrike og Russland etter en thrilleravslutning av de sjeldne.

– Det er den beste måten å vinne på, det blir jo ikke bedre. Å slå Russland og Frankrike i spurt er ikke hverdagskost. Det er ikke slik jeg pleier å vinne skirenn, men det er det som er drømmen. I dag var det en drøm som gikk i oppfyllelse, slår ankermannen Johannes Thingnes Bø fast overfor TV 2.

– Det var en helt vill stafett, jeg har aldri opplevd lignende. Det var en maks opphenting som var helt rå, sier Tiril Eckhoff, som gikk andre etappe, til TV 2.

Røiseland, Eckhoff og brødrene Bø har hele 44 VM-gull til sammen og sikret Norges første OL-gull på blandet stafett siden OL i Sotsji i 2014.

– Stemmen er vekke, tårene strømmer. Det var veldig stort for meg. Jeg har flotte lagkamerater. Så har jeg en lillebror som krysser mållinjen først... Det kunne ikke blitt bedre, sa Tarjei Bø til TVNorge etter gullet.

Overfor TV 2 utdyper han:

– Det er berg- og dalbane for oss som går, men jeg vil jo tro det er slik for de hjemme og. Folk må ha trodd at vi mistet gullet og medaljen flere ganger, og så tok vi det tilbake og det blir spurtoppgjør. Johannes har jo nesten ikke spurtet i hele sitt liv. Det var helt euforisk følelse når det gikk hjem, medgir Bø overfor TV 2.

– Det var rene Petter Northug i spurten?

– Det var helt rått. De er bra spurtere de to. Jeg tror han gjorde et perfekt taktisk og teknisk valg der, med et par ekstra stavtak på toppen og dragsug på russeren, og komme ut tidlig og være først inn. Jeg tror han løste det perfekt, svarer storebror Bø.

– Jeg ser på meg selv som en type som står i både medgang og motgang, og jobber ganske hardt jevnt og trutt. Det bygger seg masse forventninger, ønsker og drømmer, og når det slår ut på en slik måte når det blir så spennende så kommer det på toppen av kransekaka. Og så er det lillebror som krysser først, hvis du ikke griner av det så er du litt for hard, fortetter han.

Marte Olsbu Røiseland innrømmer at nervene var i høyspenn.

– Jeg og Tiril og Tarjei sto der og skrek, jeg var så nervøs. Jeg husker ingenting av sisterunden, det bare svartnet. Det var den ultimate sisterunden, det kunne vært alt mulig, sier hun til TV 2.

Eckhoff måtte ut i tre strafferunder på sin etappe. Likevel tok Norge gullet.

– Jeg tror det skje igjen, det er veldig, veldig unike forhold her, advarer Eckhoff overfor TV 2.

– Hvordan er det mulig å vinne likevel?

– Jeg tror det er god planlegging. Vi har vært veldig forberedt, og hatt to møter om stafetten hvor vi har diskutert ulike scenarioer. Det er en skikkelig laginnsats, og det gjelder alle de rundt også, svarer hun.

Dramatisk start

Marte Olsbu Røiseland kom skjevt ut på første skyting, ettersom hun mistet irisen på siktet. Hun fikk hentet seg inn og fikk ned alle blinkene, men gikk ut 24 sekunder bak.

– Det var en kaotisk start for Marte. Den kunne vi ikke se. Det er utrolig imponerende at hun klarer å gjennomføre en slik liggende skyting, for dette har hun aldri opplevd på standplass før, sa TVNorge-ekspert og tidligere landslagstrener for skiskytterne, Roger Grubben.

– Det viser en indre kraft den dama har. Veldig imponert over det hun får til i dag, forteller lagvenninne Tiril Eckhoff til TV 2.

– Det var en marerittstart, men når det skjer så mye så får man ingen valg. Man må gjennomføre så godt man kan. Jeg fikk ikke tid til å tenke, og var bakpå fra start. Jeg tror det hjalp litt, og da jeg kom inn på stående var jeg skikkelig irritert over alt som hadde skjedd. Jeg tenkte at nå bare går jeg på. Det var digg at det gikk som det gjorde, oppsummerer Marte Olsbu Røiseland overfor TV 2.

Tarjei Bø er imponert.

– Det er en rå opphenting, hun er så kald den dama der. Jeg hadde ikke fått med meg, så jeg trodde kanskje hun hadde bommet litt. Fem ned på stående, det er det nesten ingen som har klart i dag. Det var veldig vanskelig å skyte, hun løste det perfekt . Rolig skjære på tunet i Froland. Det er ikke mye som vipper hun fra pinnen.

På stående skyting gikk det adskillig bedre. Olsbu Røiseland traff alle fem blinkene og skjøt Norge tilbake i tetkampen.

– Utrolig levert av Marte, etter den starten hun fikk, konstaterte Grubben.

Røiseland selv sa dette om dramatikken på sin første skyting:

– Det var skikkelig gøy. Men fy flate, så mye action. Først knekt stav, og så mistet jeg irisen på sikte. Er det mulig, tenkte jeg. Men jeg fikk beskjed om at den lå på matten. Jeg så lå den der, og jeg kunne ikke skyte uten. Så jeg måtte sette meg ned og skru den på før jeg kunne begynne. Jeg er egentlig kjempefornøyd med måten det gikk til slutt, sa hun til TVNorge, og slo fast:

– Jeg var stiv, og det kostet, og jeg var stresset etter alt det surret. Da hadde jeg ikke annet valg prøve å få en så god runde som mulig, sa hun.

VEKSLET: Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland under blandet stafett i skiskyting 4 x 6 km i Zhangjiakou under OL i Beijing 2022.
Foto: Heiko Junge / NTB
VEKSLET: Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland under blandet stafett i skiskyting 4 x 6 km i Zhangjiakou under OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Eckhoff måtte ut i strafferunder

Olsbu Røiseland gikk med superfart i sporet og sendte Tiril Eckhoff ut med et forsprang på 16,7 sekunder på andre etappe. Hun kom alene inn på første skyting med et forsprang på 24 sekunder på nærmeste konkurrent. Men Eckhoff bommet tre, og etter ekstraskudd måtte hun ut i strafferunde.

Dermed mistet Norge plutselig sin suverene ledelse. Italia overtok ledelsen med 13,6 sekunder foran Norge etter første skyting på andre etappe.

Eckhoff gikk imidlertid superraskt i sporet, og kom inn til sin andre skyting for dagen samtidig som Italias Dorothea Wierer.

Kraftige vindkast gjorde det vanskelig på standplass. Eckhoff måtte ut i to strafferunder, mens Wierer slapp unna strafferunde etter ekstraskudd, og gikk ut i ledelse foran Frankrike. Eckhoff gikk ut som numer fem, 44 sekunder bak ledende Italia.

– Det er den vondeste etappen jeg har gått i mitt liv. Det var helt jævlig. Det er utforende forhold her, og jeg har forberedt meg godt. Men vinden snudde totalt på liggende. Jeg gikk det ikke til. Så kom jeg på stående. Det gikk fint noen skudd, så kom vinden. Så det var jævlig, sa Tiril Eckhoff til TVNorge.

VEKSLET: Tiril Eckhoff veksler med Tarjei Bø under blandet stafett i skiskyting 4 x 6 km i Zhangjiakou under OL i Beijing 2022.
Foto: Heiko Junge / NTB
VEKSLET: Tiril Eckhoff veksler med Tarjei Bø under blandet stafett i skiskyting 4 x 6 km i Zhangjiakou under OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Mer trøbbel på standplass

På tredje etappe var det guttas tur. Eckhoff hadde holdt oppe farten i sporet, og sendte Tarjei Bø ut på en foreløpig femteplass, 29,7 sekunder bak Frankrike, som hadde overtatt ledelsen.

Frankrikes Emilien Jacquelin skjøt fem av fem på sin første skyting og sørget for en solid ledelse. Tarjei Bø leverte også strålende skyting, og gikk ut 46,1 sekunder bak Emilien Jacquelin.

Jacquelin fikk trøbbel på stående skyting, da geværet skilte seg. Han måtte ut i to strafferunder. Tarjei Bø tok seg god tid på standplass, men bommet to og brukte lang tid på på lade. Han slapp unna strafferunde etter å ha brukt ekstraskudd. Det ble uhyre jevnt, og etter Bøs skyting var sju nasjoner med i medaljekampen.

JUBLET: Norge kunne til slutt juble for gullet. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
JUBLET: Norge kunne til slutt juble for gullet. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Thriller

Russland gikk først ut på den siste etappen. Norges ankermann Johannes Thingnes Bø gikk ut 21,9 sekunder bak.

Thingnes Bø begynte med bom, men fikk ned alle blinkene etter ekstraskudd på liggende. Han gikk ut bak Russland og Frankrike.

Dermed var det duket for en thriller på siste stående skyting. Thingnes Bø kunne gå inn på standplass vel vitende om at solid og rask skyting kunne sende Norge rett opp i gullkampen.

Thingnes Bø traff fire rett ned, men måtte bruke ekstraskudd og gikk ut 9,3 sekunder ba Russland.

Lillebror Bø ga alt han hadde i sporet, og det ble en spurtduell om gullet. Den vant Thingnes Bø foran Frankrike og Russland etter en høydramatisk mixed stafett.