Historisk børssmell for Meta

Facebook-eieren Meta opplevde et kursfall på 26,39 prosent da New York-børsen stengte torsdag.

BØRSSMELL: Meta-eier Mark Zuckerberg står overfor et kraftig kursfall. Foto: Alex Brandon / AP
BØRSSMELL: Meta-eier Mark Zuckerberg står overfor et kraftig kursfall. Foto: Alex Brandon / AP

Fallet kommer etter at selskapet la fram en kvartalsrapport som viste økte kostnader, færre brukere og et vesentlig dårligere resultat enn samme periode i 2020.

Markedsverdien til Meta falt med det rundt 240 milliarder dollar, eller godt over 2.000 milliarder kroner, ifølge AP. Det tilsvarer omtrent en firedel av selskapets børsverdi før handelsdagen.

Facebook-eieren Meta hadde et kursfall på nesten 25 prosent da New York-børsen åpnet torsdag. Foto: Tony Avelar AP / NTB
Facebook-eieren Meta hadde et kursfall på nesten 25 prosent da New York-børsen åpnet torsdag. Foto: Tony Avelar AP / NTB

Meta dro med seg deler av sine kollegaer innen teknologi- og it-sektoren. Amazon var ned 7,8 prosent ved børsstengingen, og Spotify raste ned 16,8 prosent.

– Møter motvind

Da New York-børsen stengte torsdag kveld norsk tid endte kursfallet på 26,39 prosent, og aksjen har nå en verdi 323 dollar.

– Det skyldes ikke at de ikke tjenes penger, for de tjente faktisk 1 milliard per dag og det skyldes heller ikke bruker, for det er rekordmange brukere. Men det er lavere reklameinntekter, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til TV 2.

– Hva er årsaken til at de venter lavere annonseinntekter?

– Det er faktisk en teknisk ting. så langt har Facebook kunnet spore annonser. Det er det slutt på nå, uten at vi direkte godkjenner dette. Da er det ikke så fristende for annonsører å putte penger på Facebook.

Historisk børsfall – derfor skjedde det

Det har vært en tendens i år for at man er redd for de aksjene som er høyt priset, forteller Næss.

– Nå når man møter motvind, ser man mer på verdsettelse. Da blir man kanskje litt bekymret for at man betaler for mye for aksjene, og da får man engstelse. Da faller aksjene.

Nedgang for alle hovedindeksene

Tidligere torsdag var Meta-aksjen verdt 245.72 dollar, som er et kraftig fall fra 323 dollar torsdag, melder Bloomberg.

Det utgjør et verditap på rundt 215 milliarder dollar, som tilsvarer cirka 1900 milliarder norske kroner. Ifølge Bloomberg er det det største tapet av markedsverdi for et amerikansk selskap på en dag noensinne.

Til sammenligning fikk Oljefondet en avkastning på 1580 milliarder kroner i fjor.

Også strømmetjenesten Spotify faller kraftig – 16,76 prosent – etter onsdagens rapport.

Alle tre hovedindeksene i USA endte med nedgang torsdag. Nasdaq var ned 3,7 prosent, mens Dow Jones var ned 1,5 prosent og S&P 500 var ned 2,4 prosent.

Dette betyr kursfallet for Meta: