ØNSKER POLITISK LØSNING: Nato har sendt et skriftlig forslag til Russland sammen med USA. Foto: JOHN THYS
ØNSKER POLITISK LØSNING: Nato har sendt et skriftlig forslag til Russland sammen med USA. Foto: JOHN THYS

– Vi ber Russland nok en gang om å deeskalere situasjonen

USA og Nato har svart Russland på deres krav. – Vi ber Russland nok en gang om å deeskalere situasjonen, sier Stoltenberg.

USA og Nato har overlevert sine svar på de kontroversielle kravene som ble fremmet av Russland før jul.

Situasjonen mellom Russland og Ukraina er fortsatt svært spent. Onsdag orienterte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg om situasjonen.

Tre hovedpunkter

Stoltenberg sier forsvarsalliansen har tre hovedområder i det skriftlige svaret de har sendt til Russland.

– Vi ber Russland nok en gang om å deeskalere situasjonen, sier Stoltenberg.

– Først er forholdet mellom Nato og Russland. Russland har kuttet diplomatiske bånd med Nato, noe som gjør samtaler vanskelig. Det andre er sikkerhetssituasjonen i Europa, i og rundt Ukraina. Vi vil høre på Russlands bekymringer. Det tredje er reduksjon av risiko, åpenhet og våpenkontroll.

Stoltenberg ba også Russland om å trekke tilbake sine styrker fra Ukraina, Georgia og Moldova, hvor de er stasjonert uten at landene har godkjent det.

– Vi er forberedt på å lytte til Russland

Gjensidig nytte

Stoltenberg sier at begge parter kan ha gjensidig nytte av forslagene Nato nå har kommet med.

– Vi håper og jobber for en politisk løsning, den gode løsningen, men vi er også forberedt på det verste, sier Stoltenberg.

Trapper opp

Parallelt med samtalene med Russland øker Nato beredskapen til sine styrker, med tilstedeværelse i Svartehavet og Østersjøen.

– Der har vi utplassert flere fly og flere skip, i hovedsak med oppgave å overvåke og drive etterretning, sier Stoltenberg.

I likhet med USA gjentar han at Nato mener Ukraina og alle andre land må kunne velge fritt hvem de vil alliere seg med.

– Vi respekterer de land som ønsker å være med i Nato, og vi respekterer de land som ikke ønsker medlemskap, sier Stoltenberg.

Fortrolige samtaler

USAs svar ble overlevert av USAs ambassadør John Sullivan etter et møte med Russlands viseutenriksminister Alexander Grusjko, opplyste utenriksdepartementet i Moskva onsdag kveld.

Utenriksminister Antony Blinken holdt kort tid etter en pressekonferanse der han gjorde det klart at USA ikke kommer til å offentliggjøre svaret. Blinken begrunnet dette med at fortrolige samtaler har bedre sjanse for å lykkes.

– Vi er åpne for dialog. Vi foretrekker diplomati. Og vi er beredt på å gå videre der det er mulighet for kommunikasjon og samarbeid, sa Blinken på en pressekonferanse onsdag.

Blinken planlegger nå å møte sin motpart Sergej Lavrov innen «de nærmeste dagene».