Huitfeldt om samtalene med Taliban: – Har stilt tydelige krav

Utenriksminister Anniken Huithfeldt sier at det har blitt stilt tøffe krav til Taliban under samtalene i Oslo, men at de ikke regner med noen løsning for Afghanistan med det første.

Talibans besøk til Norge har skapt sterke reaksjoner fra flere hold. I tre dager har en delegasjon møtt representanter fra USA, EU og Norge på Soria Moria.

– Denne dialogen er en start. Jeg håper den vil fortsette. Samtalene er viktig, siden situasjonen er svært alvorlig. Møtet mellom Henrik Thune og Taliban beskriver han som direkte i tonen, og han hadde med tydelige krav, sier Huithfeldt.

Kravene som er stilt handler blant annet om utdanning for jenter, at skolene må åpne for dem over tolv år, humanitær tilgang, menneskerettigheter og et mer inkluderende styresett.

Se utenriksminister Anniken Huithfeldt kommentere Taliban-besøket i videovinduet øverst i denne artikkelen.

Ved 23.30-tiden tirsdag kveld gikk delegasjonen fra Taliban om bord i flyet fra Gardermoen til Kabul.

Flyet takset ut på rullebanen på Gardermoen like før midnatt.

KLAR TIL AVGANG: Representantene fra Taliban på vei inn i flyet som skal frakte dem hjem til Afghanistan. Foto: Lars Nyland / TV 2
KLAR TIL AVGANG: Representantene fra Taliban på vei inn i flyet som skal frakte dem hjem til Afghanistan. Foto: Lars Nyland / TV 2

Godtatt diskusjon

Huitfeldt understreker at det er bedre med dialog enn å sitte i Vesten og håpe det blir bedre av seg selv, men legger til at Norge ikke er naive.

– Vi tror ikke vi kommer til å endre situasjonen i Afghanistan i løpet av noen dager med samtaler i Oslo, men vi vil opprettholde kanaler som gir mulighet til å forsøke å påvirke utviklingen.

Hutifeldt sier også at samtalene i Oslo er første gang Taliban, etter maktovertakelsen, har godtatt å ha en grundig politisk diskusjon med kvinnelige aktivister og meningsbærere.

Forstår reaksjonene

Det har vært mye snakk om at representantene ble sendt i privatfly til Norge, mens det er tidligere ansatte for norske styrker som fortsatt sitter igjen i landet.

– Vi har gjort alt det vi kan for å evakuere folk fra Afghanistan den siste tiden. Jeg hadde helst sett at de hadde kommet på vanlig måte, men det hadde ikke vært mulig å gjennomføre disse møtene uten at de kom i fly på den måten som de gjorde

– Men man kan altså ikke hente ut tidligere ansatte for norske styrker?

– Vi har hentet ut veldig mange som har hjulpet oss i Afghanistan de siste årene.

Huithfeldt skjønner godt at mange har reagert og blitt opprørt på møtene med Taliban.

– Taliban er en bevegelse som står veldig langt fra våre verdier. Vi må ta utgangspunkt i slik verden faktisk er. Vi skal fortsette å holde presset oppe sammen med andre land. Vi vil unngå legitimering. Kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe.

PR-stunt for Taliban

Tirsdag kveld stilte utenriksminister Anniken Huithfeldt i Debatten på NRK for å kommentere besøket.

– Så kommer også Taliban med en del bilder ut, og de prøver selvfølgelig å spinne dette som et PR-stunt for dem. Vi har ikke noe særlig tro på at det fører fram.

Den norske utenriksministeren mener de tre møtedagene i Oslo vil føre til at Taliban stilles strengere krav til, både i hjemlandet og det internasjonale samfunnet.

– Jeg mener det de har fått til, er å vise for hele det internasjonale samfunnet at de ikke bare kan komme på et møte og love noe. De må også gjennomføre det de sier i praksis, sier hun til statskanalen.