NYE AVSLØRINGER: Storbritannias statsminister, Boris Johnson, er nok en gang anklaget for å ha brutt sine egne koronaregler. Mandag melder ITV at han skal ha feiret bursdagen sin da landet var stengt ned. Arkivfoto
NYE AVSLØRINGER: Storbritannias statsminister, Boris Johnson, er nok en gang anklaget for å ha brutt sine egne koronaregler. Mandag melder ITV at han skal ha feiret bursdagen sin da landet var stengt ned. Arkivfoto Foto: JESSICA TAYLOR

ITV: Ny Boris Johnson-fest avslørt

Den britiske statsministeren skal ha hatt bursdagsfeiring under lockdown, melder den britiske TV-kanalen.

Den hardt pressede statsministerens situasjon kan ha gått fra vondt til verre.

Allerede granskes statsministerens stab for 12 samlinger som kan ha vært brudd på de strenge koronarestriksjonene i landet, og mandag kveld skriver ITV at det i tillegg har blitt holdt en bursdagsfest for Boris Johnson i Downing Street.

Overraskelsesfest

Johnsons kone, Carrie Johnson, skal ha vært med å arrangere selskapet, som skal ha vært en overraskelsesfest for statsministeren. Bursdagsfesten skal ha blitt holdt den 19. juni 2020.

OVERRASKELSESFEST: Statsministerens kone Carrie Johnson skal ha arrangert bursdagsfesten 19.juni 2020. Her er de avbildet sammen under en fotballkamp juli 2021. Foto: Frank Augstein
OVERRASKELSESFEST: Statsministerens kone Carrie Johnson skal ha arrangert bursdagsfesten 19.juni 2020. Her er de avbildet sammen under en fotballkamp juli 2021. Foto: Frank Augstein

Sosiale sammenkomster innendørs var forbudt i Storbritannia på denne tiden. Bare tre måneder tidligere hadde Johnson selv tvitret skryt til en jente som hadde utsatt bursdagsfesten sin, og kalt henne «et godt eksempel for oss alle».

Statsministerens kontor benektet til ITV at det var en samling innendørs, men til Sky News sier en talsperson at det var en gruppe som var på jobb i Downing Street møttes på kontoret for å ønske statsministeren gratulerer med dagen etter at han hadde besøkt en skole i Hertfordshire.

– Han var der i mindre enn ti minutter, sier talspersonen.

Opptil 30 personer skal ha deltatt i bursdagsfeiringen, skriver Sky News.

Også statsministerens sekretær, Martin Reynolds, skal ha vært tilstede under bursdagsfesten, skriver ITV. Reynolds er mannen, som i mai inviterte 100 Downing Street-ansatte til fest, hvor gjestene ble bedt om å ta med egen alkohol.

STENGTE NED PÅ NYTT: Som følge av omikron-varianten innførte regjeringen i Storbritannias nye restriksjoner i desember 2021. Foto: ADRIAN DENNIS/ AFP
STENGTE NED PÅ NYTT: Som følge av omikron-varianten innførte regjeringen i Storbritannias nye restriksjoner i desember 2021. Foto: ADRIAN DENNIS/ AFP

Venter granskningsrapport

Saken kommer på toppen av skandalen som har fått navnet «Partygate». Denne uken skal embedskvinnen, Sue Grey, offentliggjøre sin rapport om de gjentakende påståtte hendelsene.

Saken har vakt sterk harme både blant befolkningen og også i statsministerens egne rekker. Mange avventer rapporten for å bestemme seg om de vil stille mistillitsforslag mot statsministeren.

Fakta om hagefestene i Downing Street

Statsminister Boris Johnson og regjeringsapparatet i Storbritannia må svare for flere påståtte samlinger mens landet var nedstengt. Det har kommet fram påstander om tolv hendelser i 2020 og én i 2021.

* 15. mai 2020: Hagefest i Downing Street. Statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds er avbildet på et fotografi lekket til The Guardian. De sitter ved et bord i hagen med vin og ost foran seg. 15 andre personer var også avbildet. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

* 20 mai 2020: Hagefest. En lekket epost fra Reynolds til 100 Downing Street-ansatte inviterte til kveldssamling, hvor gjestene skulle ta med sin egen vin/drikke.

* 13. november 2020: Avskjedsfest. Statsminister Boris Johnson holdt tale under en tilstelning for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain.

* 13. november 2020: Fest i privatboligen. Det er hevdet at Johnsons daværende forlovede inviterte til fester i den private boligen i Downing Street. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

* 25. november 2020: Drinker med ansatte i finansdepartementet, kom i gang spontant etter et arbeidsmøte.

* 27. november 2020: Avskjed med nok en seniormedarbeider i Downing Street. Johnson skal ha holdt tale.

* 10. desember 2020: Fest i regi av utdanningsdepartementet. Tidligere utdanningsminister Gavin Williamson skal ha deltatt.

* 14. desember 2020: Fest med ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Tory-partiets kampanjehovedkvarter. Bailey har siden bedt om unnskyldning og erkjent dårlig dømmekraft.

* 15. desember 2020: Quiz i Downing Street. Statsminister Boris Johnson er avbildet med kolleger, hvor én iført juleglitter og en annen hadde nisselue. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

* 16. desember 2020: Ansatte i embetsverket i samferdselsdepartementet drakk alkohol og danset etter arbeidstid på kontoret. En talsmann sa senere at det var en feilvurdering, og beklaget.

* 17. desember 2020: Julefest på regjeringskontoret. Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til Simon Case, et av regjeringsmedlemmene. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «Julefest».

* 18. desember 2020: Julefest i Downing Street. Hendelsen som utløste undersøkelsene rundt fester under nedstengningen, var påstander om at det ble arrangert fest for de ansatte i Downing Street. Boris Johnson skal ikke ha deltatt. Hans talskvinne Allegra Stratton sluttet i jobben etter at et videoklipp av henne der hun spøkte om hendelsen i en liksom-pressekonferanse, ble lekket til pressen.

* 16. april 2021: Avskjedsfester for to ansatte i Downing Street. To forskjellige med til sammen 30 deltakere som senere slo seg sammen til en og samme fest. Det skal ha blitt drukket alkohol og gjestene danset til musikk, ifølge vitner. Boris Johnson var ikke til stede. Festene fant sted kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene i ektemannens prins Philips begravelse.

Kilde: NTB

Bakgrunnen er at Johnsons ansatte – samt Johnson selv – skal ha holdt en rekke større sammenkomster og hagefester i statsministerboligen i perioder der England var nedstengt og det var svært strenge restriksjoner på sosiale sammenkomster.

Statsministeren har innrømmet at han var til stede på en av festene i mai 2020, men hevder at det egentlig var et arbeidsmøte.

Britiske medier har tydelig framhevet kontrasten mellom festene og de store konsekvensene nedstengingene fikk for de fleste engelskmenn – blant annet i form av at dronning Elizabeth måtte sitte alene i begravelsen til sin ektemann, prins Philip.

En av sammenkomstene skal ha funnet sted dagen før begravelsen, noe 10 Downing Street allerede har beklaget.

Saken har allerede ført til en rekke andre ringvirkninger for Det konservative partiet, og kan koste Boris Johnson jobben.

Saken oppdateres.