BLE DREPT: Lys og blomster ble lagt ned for de to barna som ble funnet drept søndag 19. juli 2020.
Foto: Annika Byrde / NTB
BLE DREPT: Lys og blomster ble lagt ned for de to barna som ble funnet drept søndag 19. juli 2020. Foto: Annika Byrde / NTB

Mor dømt for dobbeltdrap – trekker anken

Kvinnen som ble dømt til 21 års fengsel for å ha drept sine to sønner i Lørenskog, trekker anken.

Det opplyser forsvarer Gunhild Lærum til Dagbladet.

– Min klient har tenkt mye på dette. Hun vet at denne saken er vond og vanskelig for alle involverte og ønsker ikke å utsette noen for mer belastning enn det dette allerede har medført. Derfor trekker vi anken, sier Lærum til avisen.

Den 37 år gamle kvinnen, som har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden drapene i juli 2020, uttrykte fra første stund at hun var uenig med dommen som Romerike og Glåmdal tingrett avga 10. juni fjor.

Det var Romerikes Blad som meldte saken først.

Det var blitt satt av fem dager til behandling av ankesaken i Eidsivating lagmannsrett denne uken. Nå blir dommen fra tingretten stående.

21 års fengsel

I juni i fjor ble kvinnen dømt til 21 års fengsel etter at retten fant henne skyldig i å ha drept sine to sønner på ett og sju år med overlegg. Hun ble også dømt for å begått underslag mot den ene sønnen og for å uriktig å ha lagt skylden for drapene på eksmannen.

Under rettssaken sa statsadvokat Ane Evang at motivet for drapene var at tiltalte ville hindre at barna skulle leve videre med eksmannen og hans nye kjæreste, etter at hun selv tok sitt eget liv.

Hun trakk fram at drapene fremsto som planlagte, at den ene sønnen var gitt et bedøvende legemiddel og at drapshandlingene tok lang tid.

BESKYLDT: Juma Iraki (34) mistet sine to sønner. Samtidig ble han feilaktig anklaget for å stå bak drapene. Foto: Frank Melhus / TV 2
BESKYLDT: Juma Iraki (34) mistet sine to sønner. Samtidig ble han feilaktig anklaget for å stå bak drapene. Foto: Frank Melhus / TV 2

Holdt på å gå til grunne

I fjor fortalte TV 2 om hvordan eksmannen Juma Iraki (34) holdt på å gå til grunne da sønnene hans ble drept.

– Jeg var nødt til å gjøre noe som ga meg en følelse av å fortsatt være pappa. Noe som gjorde at livet var verdt å leve videre, sa han.

Han besluttet seg for å hedre sønnene ved å gi andre barn nye muligheter. Saken kan leses her.

SØNNENE: Faren Juma Iraki er fast bestemt på å hedre sønnene Mikael (7) og Gabriel (1) etter de ble drept. Foto: TV 2
SØNNENE: Faren Juma Iraki er fast bestemt på å hedre sønnene Mikael (7) og Gabriel (1) etter de ble drept. Foto: TV 2

Hevdet psykose

I tingretten mente kvinnen at hun måtte ha vært psykotisk da drapene på de to guttene skjedde og derfor burde blitt dømt som utilregnelig.

– Det var tre personer som så henne den dagen og som har sagt at de har oppfattet henne som psykotisk. Hun er selv ingen lege eller psykiater, men handlingen er så ubegripelig og vanskelig å forstå at hun mener hun må ha vært psykotisk, sa Lærum til NTB etter anken var innlevert i juni i fjor.

Kvinnen har helt siden hun ble funnet inne i den røykfylte leiligheten på Skårer i Lørenskog, vært innlagt på psykiatrisk sykehus, etter hvert som erstatning for varetektsfengsel, på grunn av akutt selvmordsfare.

Det la ikke retten vekt på i sin vurdering av saken.

– Retten er ikke i tvil om at dette er et oppriktig ønske, og at hun nå ikke ser mulighet for videre liv. Dette vil likevel ikke virke formildende i straffutmålingen. skrev tingretten.

Fakta om barnedrapene i Lørenskog

  • 19. juli 2020: To brødre på ett og sju år blir funnet døde i en røykfylt leilighet på Skårer i Lørenskog. Den 37 år gamle moren blir funnet kritisk skadd. Dagen etter opplyser politiet at kvinnen er siktet for drap.
  • 9. april 2021: Kvinnen tiltales for å ha kvalt sønnene og for å ha gitt politiet uriktige opplysninger slik at eksmannen feilaktig ble siktet for drap på barna og mishandling av henne. Hun ble også tiltalt for underslag av 115.000 kroner fra den eldste sønnens bankkonto, en overføring hun gjennomførte samme kveld som drapene skjedde.
  • Sakkyndige som har undersøkt kvinnen, har slått fast at hun var tilregnelig på tidspunktet for drapene.
  • Under rettssaken i Romerike og Glåmdal tingrett hevdet kvinnens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, at klienten ikke kan ha vært tilregnelig og la derfor ned påstand om frifinnelse.
  • 10. juni 2021: Kvinnen ble dømt som tilregnelig til 21 års fengsel i tråd med statsadvokat Ane Evangs påstand.
  • 23. juni 2021: Kvinnen anker dommen fordi hun mener at hun må ha vært utilregnelig på drapstidspunktet.
  • 24. januar 2022: Kvinnen trekker anken dagen før ankesaken skulle ha startet i Eidsivating lagmannsrett. Dermed blir dommen på 21 års fengsel stående.

Kilde: NTB

Relatert