Spania endrer koronastrategi og vil ha med resten av Europa – men Norge nekter
MADRID/ALBIR (TV 2): Spania er klar for å se på korona som en influensa. De endrer nå koronastrategi og vil ha med seg resten av Europa. Men Norge blir ikke med på det, ennå.
Himmelen er blå over boccia-banen utenfor Sjømannskirken i Albir. Vi er midt i det norske miljøet i Spania.
For en deltageravgift på to euro kan du være med på dagens boccia-turnering. De blanke jernkulene blinker ekstra i den småvarme sola.
Arve og Bjørn er «skriver» og «måler» på banen, og holder orden på vinnere og tapere. Selv utendørs har alle på seg munnbind. Koronatiltaket er blitt en vane.

– Så lenge en holder seg til tiltakene så går det fint, sier Bjørn Meilegård-Hansen (76).
Flere tiltak enn hjemme
Han er imponert over hvor flinke folk er til å holde avstand og bruke munnbind, både inne og ute. Mye flinkere enn hjemme i Tønsberg, hvor han kommer fra, forteller Bjørn.
Siden han og kona begynner å bli godt voksne passer de ekstra godt på med hensyn til smittefaren.
Dessuten har deler av Spania innført bruk av koronapass, blant annet for å få adgang til restauranter eller sportsarrangmenter.

– Det er kjempefint å være her akkurat nå. Det er restriksjoner og strengt, og delvis koronapass på restauranter, men det føles veldig trygt og godt og være her, sier Arve Kalrud (69), og myser mot sola.
Han støtter planene Spania har om å endre koronastrategien.
– Jo, det er den vegen det må gå. Verden har ikke råd til stenge ned og åpne opp og drive med det hele tiden. For det første går det utover arbeidsfolk og bedrifter. Så det må stille og rolig åpnes opp igjen, sier han.
Spania er inne i sin sjette koronabølge, og har registrert rekordhøye smittetall av omikron de siste ukene. Nå virker smittetallene å være på vei ned igjen.
Midt under omikronbølgen kom nyheten om at Spania planlegger å legge om koronastrategien.
Først vil de slutte med testing og smittetall-registrering, slik vi kjenner det siden starten av pandemien. Regjeringen mener det også er på tide å se på pandemien mer som en endemi, slik man gjør med influensa.
Begge disse endringene vil medføre at man tillater at viruset sirkulerer mer fritt rundt. Folk skal ikke trenge å teste seg, selv ved symptomer.
Tanken er at man må leve med viruset i samfunnet, ikke håndtere det som en akuttsituasjon og bestrebe null smitte.
– Som å ha vært på fest

Nærmere ni millioner mennesker som bor i Spania har vært smittet av korona. En av dem er kunstneren Flavia Totoro (57). Hun har atelier på toppen av en gammel bygård i området La Latina i Madrid. Et av de eldste områdene i byen med trange gater, et matmarked som bugner av fristelser og tapasbarer.
Hun viser oss deler av produksjonen sin. Bærer inn store lerreter, mange med yndlingsmotivet, som er skog og fugler. Andre er enorme portretter med mindre motiver malt på selve ansiktene.
– Dette er mer kraftfullt, sier hun og viser fram et portrett som heter «Redd våre sjeler».
Flavia har akkurat kommet seg etter å ha vært smittet av omikron. Hun ble syk rett etter nyttårsaften, og var usikker på om det var feiringen eller korona som satt i kroppen.
– Symptomene var som om du har vært på en fest. Jeg var veldig trøtt og ute av form.
Positivt til ny koronastrategi
På grunn av portforbudene og tøffe nedstengninger har det blitt ekstra mange timer i atelieret, men få utstillinger.
Flavia føler det som hun har vært inne i en boble, men hun har faktisk likt den rolige tilværelsen under pandemien. I mer enn tre måneder var landet fullstendig nedstengt, ikke en gang en treningstur var lov under portforbudet.
Spania har vært hardt rammet av pandemien, med over 90 000 døde. Til gjengjeld er landet med 47 millioner innbyggere et av de mest vaksinerte i Europa.
Ifølge tall fra landets helseminister er nå 90,5 prosent av alle over fem år fullvaksinert. Nesten like mange over 70 år har fått boosterdose.
Flavia ser positivt på at landets helsemyndigheter planlegger for en ny koronastrategi.
– Jeg har tre vaksinedoser og hvis det jeg opplevde med omikron er slik det kommer til å merkes, tror jeg ikke det er en sykdom som gjør at vi må isolere folk eller forby kontakt.
Mer naturlig å leve med sykdommen
Det er fortsatt hjemmekontor for mange i Spania, også for El-Pais-journalisten Pablo Linde i Madrid.
Han har jobbet med korona siden starten av pandemien og var først med nyheten om at Spania vil endre koronastrategien.

Landet vil slutte med testing og registrering av alle smittetilfeller, slik som i dag. Istedenfor skal sykdommen overvåkes slik man følger influensautbrudd.
Et nettverk av leger og sykehus skal rapportere inn tilfeller, og slik får man oversikt.
Siden pandemien startet har alle land vært pålagt å rapportere inn nøyaktige smittetall til det europeiske smittevernbyrået ECDC. Også WHO trenger disse tallene. Verdens Helseorganisasjon advarer mot å tro at pandemien er over.
– Om livet endrer seg eller ikke, avhenger ikke så mye av overvåkingssystemet, som av tiltakene som gjøres. Men et mer fleksibelt system for å overvåke, vil gjøre det mer naturlig å leve med sykdommen, sier Pablo Linde.
Han minner om at antallet personer som dør eller blir innlagt på sykehus er veldig mye mindre enn for ett år siden. Dessuten er rundt 40 prosent av de som defineres som covid-pasienter, personer som innlegges med korona og ikke for covid-19.
Statsminister Pedro Sánchez vil gå lengre enn å bare endre testing og smittetall-registrering. Han bekreftet nylig i et radiointervju at han mener det er på tide å se på korona mer som influensa.
– Vi må også begynne å forholde oss til covid-19 som en endemisk sykdom, og ikke en pandemi, som er det vi har gjort til nå.
Uttalelsen fra Sánchez er omstridt, særlig blant helseekspertene.
– For tidlig å endre strategi
Noen epidemiologer mener at mange blant folk flest, politikere og journalister er så koronatrøtte at man bare ser de positive sidene ved utviklingen. Og ikke farene for nye og mer aggressive varianter.

Rett utenfor Madrid sentrum ligger landets institutt for bioteknologi. En futuristisk bygning i skyggen av snøkledde fjell. Her jobber en av Spanias fremste korona-eksperter, Isabel Sola. Professoren har jobbet med koronaviruset i flere ti-år og er nå sentral i å utvikle en ny spansk vaksine mot covid-19.
– Utviklingen går i den retningen at viruset vil bli endemisk, sier hun.
Likevel er hun uenig i å endre strategien nå.
– Jeg synes det er for tidlig. Vi er inne i en pandemi. Antallet tilfeller har ikke stabilisert seg, noe som kjennetegner en endemi. Vi har fortsatt høye smittetall, antallet innlagte på sykehus er veldig høyt og det er fortsatt dødsfall.
Vil slippe viruset mer løst
Spania jobber videre med planene om å endre strategi. Ikke minst av hensyn til landets økonomi og den viktige turistsektoren.
Januar er ikke høysesong langs Middelhavskysten på høyde med Albir, men det er ekstra stille på hotellene i byen og på restaurantene langs strandpromenaden.
Ifølge landets helseminister vil slutten på omikron-bølgen være et godt tidspunkt for å slutte med testing og smittetall-registrering, slik systemet er i dag.
Ved hjelp av vaksiner, medisiner og at folk tar ansvar vil Spania forsøke å takle en mulig neste smittebølge. For covid-19 er en sykdom som vil fortsette å ramme mange sårbare hardt. Både Portugal og Storbritannia er inne på samme tanker, om å slippe viruset mer løs.
– Dette er en nødvendig debatt. Vitenskapen har gitt oss svarene på hvordan vi skal beskytte oss, mener statsminister Pedro Sanchez.
Bør gjøre som Spania
Selv om Spania er tydelige på at de bil skifte retning og se på korona mer som influensa, er vaksineekspertene og norske myndigheter uenige.
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland er klar på at vi bør slippe mer opp og gå samme vei som spanjolene.
– Nå er vi der at omikron, for de aller fleste, ikke representerer en betydelig større risiko enn det influensa gjør, sier Grødeland.

Men det å slutte og registrere antall smittetilfeller, som Spania, er ikke det samme som å slutte å overvåke pandemien, sier hun.
– Om man behandler koronaviruset omtrent som influensa vil det si at man fortsatt tester de som blir langt inn med luftveissymptomer, og dermed finner ut hva som beveger seg likevel av virus i samfunnet. Så det er ikke slik at man plutselig har en mutasjon som plutselig dekker hele befolkningen uten at man visste det, selv om man slipper opp i kontrollregimet, sier Grødeland.
Norge avventer
Selv om vaksineforskeren er positiv til at Norge endrer strategi, er ikke FHI og helsemyndighetene like klare.
Avdelingsdirektører Line Vold i FHI sier at situasjonen etter hvert vil normalisere seg, men at vi enda ikke vet akkurat når det vil skje. Derfor må de nå fortsette å følge med på smitteutviklingen.
Spanias plan er å åpne opp i dét omikronbølgen når toppen. FHI har spådd at det kan skje her til lands i månedsskiftet.
– Kan vi begynne å endre strategi ved månedsskiftet?
– Vi kan ikke forskuttere hva som skjer rundt månedsskiftet ennå. Nå må vi følge med på utviklingen, og så må vi hele tiden gjør vurderinger av tiltaksnivået opp mot situasjonen vi er i, sier Vold.
Regjeringen jobber nå med en strategi de vil presentere i april. Men helsedirektør Bjørn Guldvog sier at de ikke har tatt stilling til om vi da skal helt tilbake til normalen.
– Nå må vi først sikre at vi har rimelig kontroll på utviklingen der vi står, og så får vi ta de neste skrittene etter det, sier Guldvog.