Nils Arne Eggen (80) er død

Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen er død, 80 år gammel.

NÅ: Se spesialsending om Eggen her

Nils Arne Eggen sovnet stille inn natt til onsdag.

– Nils Arne Eggen er tidenes største norske fotballtrener, og Rosenborgs aller største navn og stjerne, skriver Rosenborg Ballklub i en kondolanseprotokoll på sin hjemmeside.

Onsdag ettermiddag møtte Rosenborg-ledelsen samt trener Kjetil Rekdal pressen. Etter at Rekdal hadde signert for klubben før jul, dro han for å besøke Eggen.

– Jeg husker det Nils Arne sa da jeg dro fra ham. Han hadde ståltro på gull i 2022. Det var det siste han sa til meg. Jeg vet at man ikke bare kan bestille et gull, men det gjør meg selvsagt ekstra motivert å få ham til å ha rett i den siste replikken, sier Rekdal til TV 2.

Eggen spilte selv for RBK fra våren 1960, og var med på å vinne cupen samme år. I 1963 flyttet han til Oslo og spilte for Vålerenga, der han var med på å vinne serien i 1965. I 1967 ble han kåret til årets spiller, og spilte til sammen 29 kamper for A-landslaget.

Som trener førte han Moss til topps i norsk fotball i 1987. Så startet et utrolig Rosenborg-eventyr.

Vi trodde jo på et tidspunkt at vi kunne slå alle lagene i verden
Bent Skammelsrud

Eggen og Rosenborg sto for noen av de største prestasjonene i norsk klubbhistorie når de herjet i Champions League på 90-tallet og tidlig 2000-tall. Sammen med assistent Bjørn Hansen perfeksjonerte Eggen 4-3-3-systemet. Trønderne slo Milan på San Siro, ydmyket Borussia Dortmund i Tyskland og slo Real Madrid på Lerkendal. Godfot-teorien - å øve på det du skal bli god på og å spille medspillerne dine gode - viste seg å fungere i praksis.

Eggen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. De siste årene har Eggen slitt med helseutfordringer. Han måtte blant annet amputere deler av begge beina. Det tok imidlertid ikke motet og livsgleden fra RBK-profilen.

Se Nils Arne Eggens liv i bilder

– En legende

Landslagstrener Ståle Solbakken forteller at Nils Arne Eggen står igjen som en legende i norsk fotballs historie.

– Det var forferdelig å høre, sier Solbakken.

– Han har hatt en enorm betydning for norsk fotball og er en som har drevet klubbfotballen frem og vist til alle hva som er mulig. Han står på sokkel og er en bauta for alle norske fotballtrenere, fortsetter Solbakken.

– Han har alltid vært en fargeklatt man har lyttet til. Ordet legende er ofte overbrukt, men akkurat i Eggens tilfelle er det på sin plass, sier Solbakken.

Solbakken hyller Nils Arne Eggen: – Han sprengte barrierer

Også Drillo peker på betydningen Eggen har hatt for norsk fotball.

– Det er en stund siden vi snakket sammen, men vi har hatt litt kontakt på telefonen i det siste. Det kom overraskende på meg, selv om jeg har fått noen signaler om at han hadde blitt litt dårligere. Men det kommer som et sjokk – vi har jo vært tett på hverandre i mange år, sier Drillo.

– Han er naturligvis en av de aller største. Ikke som spiller, men som trener! Han var en habil spiller også, men som trener var han banebrytende så det holdt. Vi har hatt mange fruktbare samtaler om fotball opp gjennom årene.

– Hvordan vil du minnes ham?

– Jeg sitter igjen med bare positive minner om Nils Arne. Han var et fyrverkeri av en fyr og prega alle forsamlinger han var i. Han hadde alltid mye overskudd og struttet av virketrang og virkelyst. Det var alltid morsomt å være sammen med ham. Han hadde humor så det holdt!

– Hvilket hull etterlater han i norsk fotball?

– Han er kanskje den størst vi har hatt på klubbnivå gjennom tidene!

Åge Hareide forteller at Eggen var engasjert helt til det siste.

– Nils Arne har jo ikke vært i form den siste tiden og har vært redusert etter amputasjonene. Jeg var sist i kontakt med ham for noen måneder siden. Da var jeg blant annet i Orkdal og møtte ham. Selv om han ikke var like pigg lengre, så var han like engasjert som før.

STERKE MENINGER: Nils Arne Eggen var aldri redd for å gi uttrykk for hva han mente om saker og ting. Foto: Gorm Kallestad
STERKE MENINGER: Nils Arne Eggen var aldri redd for å gi uttrykk for hva han mente om saker og ting. Foto: Gorm Kallestad

– Det er mye som kan sies om Nils Arne. Vi har kjent hverandre i over 50 år. Den første gangen vi møttes var da jeg spilte for Hødd og han var trener i Rosenborg første gang. Siden tok han meg ut på forskjellige landslag, før vi senere møttes som konkurrenter som trenere. Vi har vært gode kompiser hele veien, og han er en jeg har snakket og diskutert mye fotball med. Han var blant annet grunnen til at jeg kom til Rosenborg i 2003. Han ønsket at jeg skulle ta over laget. Vi hadde et veldig godt forhold, selv om vi til tider har vært beinharde konkurrenter.

– Dere hadde også noen feider da du var i Molde og han var i Rosenborg?

– Det var bare på overflaten. I bunn lå det alltid at vi var gode kompiser, og vi kunne le av de kranglene i etterkant, forteller Hareide.

Rekdal er glad han var innom Eggen før jul. Der snakket duoen om fotball, Rosenborg og Eggens tankegods.

– Han var veldig klar. Han hadde utrolig god husk på detaljer som dukket opp i samtalen. Alt fra når vi møttes og situasjoner i kamper. Det var utrolig fascinerende. Vi diskuterte løsninger. Hvordan han ville gjort det og hvordan jeg så på situasjoner som hadde skjedd i klubben, sier Rekdal.

Hareide: – Hatt fantastisk mange fine stunder sammen

– Et engasjement vi aldri har sett maken til

Bent Skammelsrud var en sentral del av Eggens RBK-lag i storhetsperioden.

– Han har betydd mye for veldig mange, sier Skammelsrud.

– Hvordan kom denne beskjeden på deg?

– Jeg fikk vite det for et minutt siden. Alltid sjokk når den beskjeden kommer, samme hvor gammel man er. Har ikke hørt at han ble dårligere, men vi vet at han er 80 år og hatt det tøft med kroppen sin. Ikke helt overraskende, men veldig trist. Det er en æra om er over. Jeg har hatt veldig mye med han å gjøre og veldig stor respekt for Nils Arne.

GJORDE DET UMULIGE: Dette Rosenborg-laget, ledet av Nils Arne Eggen, slo Milan på San Siro. Foto: Gorm Kallestad
GJORDE DET UMULIGE: Dette Rosenborg-laget, ledet av Nils Arne Eggen, slo Milan på San Siro. Foto: Gorm Kallestad

– Hva har han betydd for deg, Rosenborg og norsk fotball?

– Han er en institusjon i seg selv. Snakker vi om Rosenborg er det lik Nils Arne. Det var han som skapte eventyret. Han var et fyrverkeri av en kar, veldig kunnskapsrik og vi lærte veldig mye av ham. Et engasjement vi aldri har sett maken til. Han var alle personer. Han var streng, som de fleste har sett, men han var veldig lun og en bestefar på en måte. Han tok vare på de rundt seg. Han ville ditt beste, forteller Skammelsrud.

– Han har vært helt uunnværlig for norsk fotball. Vi har opplevd ting vi egentlig aldri skulle ha opplevd. Vi trodde jo på et tidspunkt at vi kunne slå alle lagene i verden. Det er et eventyr jeg var heldig å være med på.

Kåre Ingebrigtsen forteller at han satt i et møte da han ble gjort oppmerksom på at Eggen var gått bort.

– Det traff ordentlig. Det kom som et sjokk, sier Ingebrigtsen.

Den tidligere Rosenborg-treneren synes det er vanskelig å sette ord på hva Eggen har betydd for ham.

Det er fristende å sammenligne Nils Arne med kanskje tidenes største manager, Sir Alex Ferguson
Øyvind Alsaker

– Hvordan kan man forklare det? Som fotballtreneren min betydde han alt. Det er han som har gitt meg alle mine store opplevelser på fotballbanen, de har jeg fått gjennom Nils. Han har blitt en viktig del av hvordan jeg ønsker å være som fotballtrener. Han har betydd enormt mye, uten tvil.

– Hva har han betydd for Trondheim, Rosenborg og Norge?

– Jeg tror ikke noen av oss skjønner hva han har betydd for Trøndelag og norsk fotball. Det Rosenborg gjorde på 90-tallet. Jeg tror ikke vi forstår hvor viktig han har vært for norsk fotball. Uerstattelig? Ja, det tror jeg. Det er mange som ser opp til Nils og mange som ønsker å kopiere han, men en kopi blir aldri bedre en orginalen. Nils vil stå fjellstøtt i norsk fotballhistorie. Det er mange som må strekke seg etter han, sier Ingebrigtsen.

Sammenlignes med Ferguson

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt sier Eggen har vært et forbilde for ham.

– Fotball er stas på veldig mange områder, men det handler til syvende og sist om å vinne ting. Det er få som har den pokalsamlingen Nils Arne har satt i skapet. Når så mange forsøker å bli så gode, når så mange forsøker å skape gode resultater, og noen lykkes på så eksepsjonelt vis. Da må det bare hylles.

– Han var en unik person. Den miksen av filosofien og personen var det som fikk Rosenborg til å nå det nivået vi så.

Alsaker: – Nils Arne Eggen er vår egen Sir Alex Ferguson

Øyvind Alsaker trekker paralleller til Sir Alex Ferguson.

– Det er fristende å sammenligne Nils Arne med kanskje tidenes største manager, Sir Alex Ferguson. Likheten er i mine øyne ganske stor. Ferguson begynte i det små i Aberdeen, mens Nils Arne vant ligaen med Moss, før han skapte en æra i Rosenborg, slik Ferguson gjorde i Man. United, noe jeg tror vil stå til evig tid. De var klubben. Ferguson var Manchester United og man ser hvor mye klubben har slitt etter ham. Nils Arne var Rosenborg og de har også slitt i perioder etter at Eggen ga seg. Det kanskje det største komplementet jeg kan gi - at Nils Arne Eggen er vår egen Sir Alex Ferguson, sier Alsaker.

Også i politiske kretser minnes man Eggen. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er mye å lære av Eggens filosofi.

– Trist å få beskjeden om at Nils Arne Eggen er død. Få mennesker har betydd mer for norsk idrett enn ham, og få mennesker har vist så mange at det umulige er mulig. Eggen var en ekte sosialdemokrat: Han var i hele sin karriere opptatt av det å være en lagspiller, og at et lag blir best når de spiller hverandre gode. Igjen etter Eggen står store prestasjoner, fantastiske øyeblikk og ikke minst et tankegods som vi alle kan lære av, og som vi alltid vil ha med oss. Mine varmeste tanker og kondolanser går til venner og familie.

Helse og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol mener Eggens filosofi har hatt stor betydning, også utenfor fotballkretser.

– Jeg var ung på 90-tallet da Rosenborg herjet i Europa. Nils Arne Eggen etablerte godfot-teorien – en ide om at det du er god på skal du øve på, men også gjøre andre god. Det er en leveregel og ideologi som mange langt utenfor Trøndelags grenser tar med seg videre på denne dagen da Nils Arne ikke lever lenger, forteller Kjerkhol.

– En av de mest markante lederskikkelsene vi har hatt

– Han la aldri skjul på at han var orkdaling og sosialdemokrat. Han har en kraft og en tenkning som var relevant langt utover at elleve mann skal springe etter en lærkule. Det raske skifte mellom omsorg og temperament og overtydelige beskjeder på fotballbanene vil mange av oss ha som bilde på netthinnen. Det handler om å vinne fotballkamper, men de viktigste kampene er de du enda ikke har spilt. Det mener jeg er en av Nils Arnes strofer som er viktige å ha med seg, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Nils Arne Eggen satte dype spor etter seg.

– Nils Arne Eggen var Norges mestvinnende fotballtrener gjennom tidene, men han var også så mye mer. Med raushet og engasjement delte han sine meninger om det meste og bidro til å skape liv og fellesskap i norsk samfunnsliv, skriver statsministeren på Facebook.

– Han var en lagbygger og en motivator. En usnobbete og tydelig leder som brøt barrierer med Rosenborg og tok med seg laget sitt og verdiene sine ut i Europa, legger han til.

Relatert