KASTER SEG INN I KAMPEN: tidligere kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup, utelukker ikke at han vil overta stafettpinnen etter Høyre-nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Ida Cecilie Madsen
KASTER SEG INN I KAMPEN: tidligere kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup, utelukker ikke at han vil overta stafettpinnen etter Høyre-nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Ida Cecilie Madsen

Nikolai Astrup stiller seg til disposisjon som nestleder i Høyre

Erna Solberg ønsker å fortsette som leder i Høyre, mens Nikolai Astrup har meldt seg på i kampen som ny nestleder etter Jan Tore Sanner. Det samme har Henrik Asheim.

I en SMS til TV 2 skriver tidligere kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup at også han stiller seg til disposisjon som nestleder for partiet.

– Høyre har heldigvis mange dyktige folk som kan bekle vervet som nestleder, og jeg er helt sikker på at valgkomiteen vil gjøre en grundig og god vurdering av hva partiet og ledelsen er tjent med. Dersom valgkomiteen skulle peke på meg, så vil jeg ikke utelukke at det kan være aktuelt.

– Så du stiller deg til disposisjon?

– Det kan oppsummeres slik ja.

Solberg tar gjenvalg

I dag ble det offisielt at Erna Solberg vil fortsette som partileder til 2025.

– Ja, jeg har svart til valgkomiteen at jeg har stilt meg til disposisjon. Jeg forstår godt hvis de vil tenke nytt og annerledes. Men jeg har stilt meg til disposisjon fordi jeg har mye å gi, og fordi vi er i en god steam i partiet på måten vi jobber, sier Erna Solberg.

Solberg sier at bakgrunnen for at hun ønsker gjenvalg er at hun er opptatt av løsningene som Høyre står for.

– Jeg er opptatt av å løfte samfunnet fremover slik at folk har en trygg jobb, en jobb å gå til og er kvalifisert for arbeidsmarkedet vi har fremover.

Solberg har vært leder i Høyre siden 2004, og var statsminister fra 2013 til 2021.

GJENVALG: Erna Solberg tar gjenvalg om leder i Høyre. Foto: Fredrik Hagen
GJENVALG: Erna Solberg tar gjenvalg om leder i Høyre. Foto: Fredrik Hagen

– Ser verden på en annen måte

Søndag kunne Aftenposten melde at Jan Tore Sanner går av som partiets nestleder på Høyres landsmøte. En posisjon han har hatt i 18 år. Sanner sier til TV 2 at det ikke er motivasjonen det skorter på når han nå varsler at han gir seg.

– Jeg har vært nestleder i Høyre i 18 år. Nå mener jeg det det er på tide å sende stafettpinnen videre, sier Sanner til TV 2.

Hvem den stafettpinnen skal gå til vil han ikke si noe om.

– Det mener jeg partiet må bruke litt tid på fram til landsmøtet til å vurdere, sier Sanner.

Asheim vil bli nestleder

Tidligere mandag ble det kjent at også tidligere høyere utdannings- og forskningsminister Henrik Asheim (H) stiller seg til disposisjon som nestleder.

Asheim sier til TV 2 at han mener han har mye å bidra med i partiet.

– Jeg har lang erfaring og en litt annen bakgrunn enn det andre i Høyre har. Det gjør at jeg kunne godt tenkt meg å bidra uavhengig av hvilken posisjon det er.

– Hva har du å bidra med?

– Det er en kombinasjon av lang fartstid på Stortinget. Jeg har vokst opp uten høyre utdanning, har en liten leilighet og har ikke lappen. Det gjør at du ser verden på en litt annen måte. Så håper jeg at partiet finner en kombinasjon som gjør at vi kan løfte partiet videre.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun synes det er kjempefint at Asheim melder sin interesse.

– Så tenker jeg at valgkomiteen skal få gjøre jobben sin. Vi har mange flinke folk, og Henrik Asheim er en av dem. Han er absolutt en av våre dyktige og flinke stortingsrepresentanter. Så skal valgkomiteen få velge, sier Solberg.

DISPOSISJON: Henrik Asheim har stilt seg til disposisjon som ny nestleder for Høyre. Foto: Frode Sunde / TV 2
DISPOSISJON: Henrik Asheim har stilt seg til disposisjon som ny nestleder for Høyre. Foto: Frode Sunde / TV 2

Åpner for å vurdere nestledervervet

Ine Eriksen Søreide er en annen naturlig kandidat, men hun har ikke tatt stilling til om hun stiller seg til disposisjon eller ikke. I et skriftlig sitat til TV 2 sier hun:

– Jan Tore har gjort en fantastisk jobb som nestleder, og nå må valgkomiteen få jobbe i ro og fred med å legge frem en innstilling.

Det er heller ikke helt avklart hvordan sentralstyremedlem Bård Ludvig Thorheim fra Bodø stiller seg til å bli nestleder. I en SMS til TV 2 skriver Thorheim.

– Jeg har fått det spørsmålet fra en del folk i Høyre. Nå har jeg svart valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon for en ny periode i Sentralstyret. Dersom valgkomiteen skulle spørre meg om andre verv vil jeg ta stilling til det og svare til dem først.

– Jeg er helt sikker på at valgkomiteen kommer til å gjøre en grundig jobb, og finne frem til kompetente folk både til nestledervervet og andre verv, legger han til.

Landsmøtet til Høyre skal etter planen avholder 2.-3.april, men valgkomiteen har ambisjoner om å legge fram en innstilling allerede i slutten av februar.

Relatert