JUBLER: Australias statsminister Scott Morrison Foto: POOL New
JUBLER: Australias statsminister Scott Morrison Foto: POOL New

Australias regjering gleder seg over Djokovic-exiten

Full jubel blant australske politikere. Serbias statsminister raser.

Australske myndigheter er fornøyd med at retten opprettholdt avgjørelsen om å kansellere Novak Djokovics visum og sende tennissportens verdensener ut av landet.

Søndag avviste en føderal domstol i Melbourne anken til Djokovic. Han fikk to dager tidligere inndratt visumet på ordre fra Australias immigrasjonsminister Alex Hawke.

– Jeg ønsker velkommen domstolens enstemmige avgjørelse om å opprettholde min avgjørelse. Australias politikk om å beskytte grensene har skapt en trygghet under pandemien. Det har resultert i en av verdens laveste dødsrater, beste økonomiske gjenopprettinger og høyeste vaksinasjonsrater, sier Hawke i en uttalelse, ifølge avisen The Age.

Djokovic-saken har preget nyhetsbildet den siste tiden. Han fikk forrige uke visumet kansellert av grensemyndighetene, men vant fram med en anke i retten. Søndag ble utfallet motsatt.

Konklusjonen kom dagen før Australian Open starter. Serberen ville stilt som tittelforsvarer i Grand Slam-turneringen om han hadde fått klarsignal. Han har vunnet de tre siste utgavene.

Djokovic er ikke vaksinert, men hadde koronaviruset i desember. Han dro til Australia etter å ha fått det han mente var et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter hevdet på sin side at han inspirerte til vaksinemotstand og derfor måtte kastes ut.

Statsminister Scott Morrison mener det var i offentlighetens interesse å utvise 34-åringen.

– Avgjørelsen ble tatt av helse- og sikkerhetsmessige årsaker. Den bidrar til å opprettholde ro og orden. Nå er det på tide å komme videre med Australian Open og nyte tennisen over sommeren, sier Morrison.

Det er for tiden sommertid på jordens sørlige halvkule.

Serbias president: – Australia har ydmyket seg selv

Novak Djokovic får samtidig full støtte i hjemlandet etter utvisningen fra Australia før årets første Grand Slam-turnering. Serbias president langer ut mot avgjørelsen.

– De tror de har ydmyket Djokovic, men i virkeligheten har de ydmyket seg selv. Djokovic kan reise hjem med hodet høyt hevet, sa Aleksandar Vucic til statlige medier få timer etter at det ble satt strek i kaoset som har rådet rundt tennissportens verdensener.

Serbias president reagerer kraftig på behandlingen Djokovic har fått siden han reiste til Australia 5. januar. Han beskyldte myndighetene for en «politisk heksejakt» da 34-åringen ble anholdt på flyplassen og plassert på et karantenehotell.

Djokovic har nektet å la seg bli vaksinert mot koronaviruset. Han dro til Australia etter å ha fått det han mente var et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter hevdet på sin side at han inspirerte til vaksinemotstand og derfor måtte kastes ut.

Tennisstjernen vant fram i retten med sin første anke, men tapte søndag da en føderal domstol skulle ta endelig stilling. Dermed starter Australian Open mandag uten en tittelforsvarer.

(©NTB)

Relatert